eSport
Tik esport in op wikipedia en je krijgt de volgende betekenis: Electronic Sport (vaak afgekort tot eSport) is de term die gebruikt wordt voor het competitief spelen van computerspellen. Op zich al erg helder en duidelijk, maar waar kom je esport nou tegen en hoe kom je ermee in aanraking.
eSport wordt ieder jaar groter overal ter wereld. Ook in Nederland komen er meer toernooien, groeien ze en worden ze professioneler. We komen eSport dan ook op steeds meer plaatsen tegen. Sterker nog de xbox360 is mede zo populair vanwege de eSport mogelijkheden op de console. De eSport op de WII en de Ps3 zijn lang niet zo groot als die van de 360.
Houd je ervan om online tegen anderen te spelen en doe je dit vaak met dezelfde mensen in een team, dan is de stap richting eSport niet meer zo groot. eSport is spannender dan gewoon gamen omdat je tegen een ander team speelt dat ook wilt winnen. Daarnaast is het leuker om teammates te hebben die weten wat ze doen dan in plaats van random teammates die nog steeds op de span blijven staan omdat ze denken dat ze daar veilig zijn.
Online Ladders
Beginnen met eSport is heel eenvoudig stel een team samen, geef jezelf een naam en schrijf je in op een ladder. Deze wedstrijden worden gespeeld volgens bepaalde ladder systemen. Als je blijft winnen ga je steeds verder omhoog, verlies je een keer dan gaan er punten vanaf en ga je omlaag. Vaak zijn er 4 seizoenen per jaar, en aan het einde van zo`n seizoen speelt bijvoorbeeld de top 32 een toernooi waarin duidelijker wordt wie de beste is.
Gamebattles
www.gamebattles.com
De verruit grootste site met ladders voor vele games en platformen is gamebattles(GB). Deze organisatie heeft al jarenlang ervaring met de eSport en heeft deze ook groot gemaakt. GB heeft voor de meeste games een apart europees gedeelte, dit om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk lag is.
Consolegaming
www.consolegaming.eu
Consolegaming(CG) heeft een goede start gemaakt en was vorig jaar goed bezig. Echter op het moment lijkt het even stil te liggen op een aantal vlakken. Deze organisatie heeft veel potentie om een grote te worden naast gamebattles, echter zullen ze het op de een of andere manier aantrekkelijker moeten maken voor clans om te beginnen. De site van CG is iets rustiger en overzichtelijker dan GB. Zodra het begin is gemaakt zal het weer gaan lopen. CG is alleen voor europa.
Esportsforlife
www.esportsforlife.com
Esportsforlife staat nog heel erg in de kinderschoenen. Deze site is van Nederlandse bodem (jawel) en heeft een organisatie die ervoor kan zorgen dat deze een grote wordt. ESFL moet nog bekender worden en meer clans aantrekken zodat deze begint te groeien. ESFL is voor de hele wereld beschikbaar.
Offline toernooien
Een stap verder dan de online toernooien en ladders zijn de offline (LAN) toernooien. Deze toernooien vinden steeds meer plaats en worden steeds groter. Op de grote LAN toernooien gaat het vaak om geldprijzen die zeer zeker de moeite waard zijn.
In de Verenigde staten kunnen veel professionele gamers leven van de eSport. In Nederland is dit lastiger omdat het in vergelijking met de USA nog niet zo groot is. Een aantal Nederlanders kunnen wel van eSport leven. Een bekend voorbeeld daarvan is Warcraft(PC) speler Grubby, dit jaar weer beste warcraft speler ter wereld.
Worldcybergames
www.worldcybergames.com
Het meest bekende toernooi is het Worldcybergames evenement. Dit toernooi is vergelijkbaar met de olympische spelen uit de sportwereld. Wereldwijd worden er voorrondes gespeeld, de winnaars daarvan mogen hun land vertegenwoordigen en strijden tegen de winnaars uit andere landen. Dit doen ze voor die Goude, zilvere of bronze medaille. Naast de medaille krijgen ze een mooie geldprijs mee naar huis. Dit toernooi vind jaarlijks plaats, deelname is gratis. Minimum leeftijd hangt af van het land waar het dat jaar in wordt gehouden. Meestal heb je <16 toestemming van ouders nodig.
XL toernooien
http://www.matchbox360.co.uk
Een ook erg bekende zijn de XL toernooien in Engeland. Deze vinden wat vaker plaats dan de WCG. Ieder seizoen is er een XL met verschillende games. De XL toernooien zijn erg populair in Europa en hebben inmiddels veel ervaring. Ook hier wordt er gespeeld op geldprijzen. Inschrijfkosten zijn 10-15 pond per persoon. Minimum leeftijd is 15 jaar.
The Gameland
www.thegameland.net
Een toernooi dat dit jaar voor het eerst wordt gehouden (6-7-8 december te Rome). De opzet van het toernooi is groot en heeft vele sponsors. Het toernooi zal waarschijnlijk ieder jaar gehouden gaan worden. Meer informatie over de gameland kan je hier vinden: Informatie Inschrijfkosten zijn 16,50 per persoon. Minimum leeftijd staat niet erg vast, voor shooters zien ze liever geen teams vol met mensen beneden de 15.
Nederlandse LAN toernooien
Ook in Nederland zijn er verschillende organisaties die dit soort evenementen opzetten. De WCG organisatie in Nederland verbeterd ieder jaar. In Nederland moeten bedrijven en organisaties nog wel doorkrijgen hoe groot esport wereldwijd is. Met meer sponsors en medewerkers kan ook in Nederland de esport een stuk groeien.
Nationale World Cyber Games
www.wcg2008.nl
Tijdens de nationale voorrondes van de world cyber games wordt bepaald wie uit mag komen voor Nederland. Op de eerste dag worden alle voorrondes gespeeld. Op de 2de dag, waar meestal een paar weken tussenzit, worden de nationale finales gespeeld. Deelname is gratis.
Fariko
www.fariko.nl
Fariko organiseert een paar keer per jaar een gears of war toernooi. Deelname is ongeveer 20 euro per persoon. Spelers onder de 18 jaar hebben een bewijs met toestemming van hun ouders nodig.
Overig
Dit topic dient als handig overzicht met zoveel mogelijk info voor mensen die geïnteresseerd zijn in competitief gamen. Ook voor mensen die al actief zijn kan het handig zijn voor misschien onbekende toernooien. Mocht ik informatie vergeten zijn, of mocht je informatie hebben over nieuwe toernooien meld deze dan aub dan kan ik het in de begin post zetten. Ik zal een soort van agenda in de startpost te verwerken waar alle data van online en offline toernooien staan.
Laatst bewerkt: 27 nov 2008