Eerste indruk: Xbox One
tags: eersteindruk games specials
De Xbox One is duurder dan de PS4, maar heeft met de sterk verbeterde Kinect, de Xbox Live-apps en tv-integratie ook meer te bieden.
De strijd tussen Xbox en Playstation gaat een volgende fase in. Tussen de Xbox 360 en de PS3 was het al nek-aan-nek: van beide consoles zijn zeker 77 miljoen stuks verkocht. Deze week was er tijdens de gamebeurs E3 in LA voor het eerst te spelen op de opvolgers: de Xbox One en de PS4. De Xbox One verschijnt in november en kost 499 euro.
De nieuwe consoles komen op een moment dat de gamewereld zich langzaam transformeert van schijfjes naar de cloud. Bovendien wordt de spelcomputer steeds meer een leverancier van ander entertainment. De nieuwe generatie consoles speelt daar nog meer op in. Maar met de Xbox 360 bereikte Microsoft al een bredere groep, dankzij bewegingsgames van Kinect en apps voor video’s en films binnen Xbox Live.
Het ontwerp van de Xbox One is niet al te fraai: het is een zwarte doos die oogt als een videorecorder. De helft van de behuizing is mat en de andere helft glanzend. Hij lijkt best veel op de PS4. De Xbox One is alleen horizontaal te plaatsen, terwijl de PS4 ook rechtop kan staan.
De nieuwe generatie consoles zijn uiteraard krachtiger en bieden mooiere graphics, een hogere resolutie (4K) en beter geluid (7.1 surround). De Xbox One en PS4 hebben op papier enigszins vergelijkbare hardware, zoals een processor met acht kernen, 8 GB werkgeheugen en een Blu-ray-speler (de schijfjes zijn nog niet verdwenen). De opslag gaat op een 500 GB harde schijf.
In technische vergelijkingen heeft de Xbox One een iets minder snelle chip en iets minder snel geheugen dan de PS4, maar de verschillen zijn niet zo groot. De One voelt in elk geval erg snel aan. De eerste games voor de One zien er prachtig uit, maar of je het verschil goed ziet, hangt ook af van hoever je van de tv vandaan zit. Er zal in eerste instantie wat betreft graphics nog genoeg ruimte voor verbetering zijn. Ontwikkelaars doen er meestal wel een paar jaar over voordat ze het maximale uit de hardware van een console halen.
Aan de controller heeft Microsoft alleen wat goede, kleine tweaks gedaan. De knopjes en triggers werken nog wat prettiger. De toch al prima controller is nog beter geworden, zonder rigoureuze aanpassingen. Dat heeft Sony wel gedaan met de toevoeging van een touchpad in zijn PS4-controller. Wel nieuw in de Xbox One-controller is dat hij trillingen in bepaalde richting kan geven. Zo kan je bijvoorbeeld in een schietspel voelen aan welke kant je wordt geraakt of in een racespel waar je over een hobbel reed. Ontwikkelaars moeten nog toepassingen voor de nieuwe vibraties maken.
Kinect in overdrive
Een belangrijk onderdeel van het Xbox One-pakket is de verbeterde Kinect-sensor met preciezere herkenning van lichaamsdelen. Tot zes mensen tegelijk herkent hij nu en ook bewegingen van vingers en gelaatsuitdrukkingen. Kinect kan zelfs je hartslag meten door met de combinatie van infrarood en camera je wang te analyseren. En uit mijn test op de beursvloer blijkt dat zowaar nog redelijk te werken ook.
De spraakherkenning is verbeterd en ook altijd op de achtergrond beschikbaar, zodat je op elk moment een commando beginnend met Xbox kan zeggen. Of de spraakherkenning er vanaf deze herfst ook in het Nederlands komt, is nog niet zeker. Kinect moet altijd zijn aangesloten op de Xbox One, maar de functie is door gebruikers altijd uit te schakelen.
Het standaard meeleveren van Kinect is een interessante keuze van Microsoft. De console wordt daardoor duurder, maar het bedrijf zorgt er zo wel voor dat game-ontwikkelaars nog meer nut zien in het inbouwen van beweging- en spraaktoepassingen. De sensor werkt nu zo nauwkeurig en snel dat er meer mogelijk is dan voorheen.
Er zullen volgens Microsoft steeds meer games komen die een combinatie van controller, beweging en spraak zullen gebruiken. Daar waren in LA al voorbeelden van te zien. Zo toonde Microsoft aan journalisten een demoschietgame waarbij je een schild kon oproepen door je handen voor je ogen te houden terwijl je de controller vasthoudt, zoals je normaal met een schild zou doen. Ook was met een vingertikje op je slaap de nachtkijker te activeren en kon je voor kogels wegduiken door gewoon naar links of rechts te leunen. Dat alles leek vlotter en soepeler te verlopen dan met de vorige Kinect.
Cloud en entertainment
Microsoft zet steeds meer in op de cloud. Games kunnen gebruikmaken van Microsofts Xbox Live-servers (300 duizend in totaal) om extra details te streamen die normaal gesproken door de beperkte capaciteit van de spelcomputer niet mogelijk waren. Door de cloud zouden er volgens Microsoft bijna oneindig schaalbare virtuele werelden mogelijk zijn. Microsoft heeft nog geen plannen om complete games te streamen, zoals Sony aankondigde. Je moet altijd eerst downloaden of een schijfje gebruiken. De Xbox One ondersteunt geen oude spellen. De Xbox One moet minimaal 1 keer per 24 uur online zijn ter controle, ook als je alleen single-player games speelt. Er zijn ook beperkingen voor het doorverkopen van games.
Qua entertainment zal Microsoft het aantal apps voor Xbox Live blijven uitbreiden. Vergeleken met Sony heeft het bedrijf een voorsprong op dit gebied. Ook in Nederland zijn er meer apps beschikbaar voor Xbox Live dan voor de Playstation, waaronder apps voor het huren van films en kijken naar video’s of Eredivisie Live. Ziggo werkt ook aan een Xbox Live-app om naar live tv-zenders te kijken. De Xbox One is ook aan te sluiten op een tv-decoder waarbij de console een elektronische programmagids kan aanbieden. Ook kan je tijdens het kijken naar live zenders applicaties in een balk aan de zijkant oproepen, bijvoorbeeld voor het zien van live statistieken van een sportwedstrijd of het voeren van een Skype-gesprek.
Apps kunnen ook interactiviteit aan tv-kijken toevoegen. Als voorbeeld toonde Microsoft updates over de scores van je fantasy football-team en die van je vrienden tijdens American Football. Het zou mooi zijn als daar in Nederland een variant van de eredivisie voor komt, want Eredivisie Live heeft immers al een tweede scherm-site en een Xbox Live-app.
De Xbox One werkt met het Xbox-systeem en een systeem gebaseerd op Windows. Verder werken veel game-ontwikkelaars aan SmartGlass-apps waarmee je op je smartphone of tablet functies in games kan bedienen of extra informatie krijgt bij de game. Het aantal nuttige SmartGlass-apps moet echter nog wel groeien. Wel handig is dat je tijdens het spelen van de ene game op je tablet al naar een match kan zoeken voor een ander spel, zodat je sneller van het ene online gamesessie naar de andere kan schakelen.
Game-aanbod
Het succes van een console is uiteraard vooral afhankelijk van het spelaanbod. Dat zit wel snor bij de Xbox. Vanwege het succes voor de 360 gaan alle grote gametitels ook uiteindelijk richting de de Xbox One. Er zijn al 52 games voor de nieuwe console aangekondigd. De line-up van exclusieve titels is net iets beter dan die van de PS4, met onder meer het Romeinse oorlogsspel Ryse Son of Rome, de comeback van de fightgame Killer Instinct (als gratis download), de populaire racegame Forza 5 en de coole zombiegame Dead Rising 3. Er komt ook weer een Kinect Sports-titel en volgend jaar verschijnt een nieuw Halo-spel, Microsofts populairste titel.
Een bijzondere game is het gratis spel Project Spark, dat exclusief is voor de Xbox One. In dit spel kan je je eigen gamewerelden creëren, vormgeven en delen. Ook is het gedrag van alle personages in de game zelf in te stellen. Het spel is gemaakt in fantasystijl, maar ziet er fantastisch uit en is erg flexibel. Je kan bijvoorbeeld instellen wat een bepaald karakter moet doen in een bepaalde situatie. Volgens een van de ontwikkelaars zijn er al wonderlijke werelden en games gemaakt, waaronder een spel waarin je een Miami Vice-episode kan naspelen. Alles is via de ingebouwde community te delen met anderen en elke wereld is voor iedereen aan te passen.
Met een prijs van 499 euro is de Xbox One honderd euro duurder dan die van de PS4. Maar daar staat tegenover dat de Xbox One de komende jaren veel nieuwe mogelijkheden zal krijgen dankzij de verbeterde Kinect en het app-platform. Veel van het succes van de Xbox One ligt in handen van ontwikkelaars. Als ze de gameplay op een zinvolle manier weten te verrijken met Kinects beweging- en stemherkenning, zonder dat het een gimmick is, dan voelt dit meer als de console van de toekomst dan de PS4, waar de camerasensor weinig aandacht krijgt.
Ook als entertainmentapparaat heeft de Xbox One een streepje voor vanwege de Xbox Live-apps die nu ook naast de live tv zijn te gebruiken. Ook dat is afhankelijk van app-ontwikkeling, maar met de ondersteuning van Windows lijkt de Xbox One ook interessanter voor interactieve tv te worden dan wat er aan smarttv-apps bij tv-fabrikanten is te vinden.
Mochten consumenten toch massaal vanwege de lagere prijs voor de PS4 gaan, dan kan Microsoft altijd nog korting op Xbox Live-abonnementen inzetten of een extra controller erbij geven. Maar misschien is 500 euro niet eens zoveel voor een apparaat dat zeker acht jaar lang in de huiskamer kan blijven staan.
Klik om te vergroten...