Fabrieksinstellingen zijn inderdaad vaak verre van goed. De meeste kalibrators beginnen met de cinema/film/movie instelling als startpunt zodat de witbalans redelijk klopt. Beeldmodi als dynamisch/vivid/levendig etc hebben een veel te hoge kleurtemperatuur zodat het beeld te blauw is. Tenzij de cinema instelling je niet in staat stelt te rommelen met je settings zou ik daar beginnen.
Waarmee test je de clipping en black crush (= respectievelijk het buiten bereik vallen van wit en zwart) van de tv? Ik neem aan dat je een testbeeld hebt met balkjes die van compleet zwart naar steeds lichter grijs lopen? Zie bijvoorbeel de bestanden van AVS HD 709 een gratis pakketje waarmee je een heel eind moet kunnen komen.
Meestal stel je ze één voor één in, dus eerst zorg je dat de video levels 0-16 zwart zijn m.b.v. brightness. Level 17 moet dus net te onderscheiden zijn van 16. Bij voorkeur doe je dit in een redelijk donkere ruimte, anders zul je 's avonds zien dat je de tv alsnog te licht instelt. Zoek daarin een balans zodat je overdag ook fijn kunt kijken of, indien mogelijk, maak 2 instellingen.
Vervolgens stel je m.b.v de contrast setting de levels 235-255 (bijna wit) in. Het is niet vreemd als een aantal levels onder 235 al allemaal wit zijn en niet van elkaar te onderscheiden, zolang het niet al teveel is maakt dat niet zoveel uit. Je wilt liever genoeg detail in schaduw waarnemen dan geen clipping in de highlights maar compleet dichtgelopen schaduwen.
Zoals je aangaf werken brightness en contrast elkaar ogenschijnlijk een beetje tegen. Is de foto die je hierboven plaatst van jouw tv? De waarde voor achtergrondverlichting kun je namelijk ook nog omlaag brengen. Daardoor breng je overall helderheid omlaag, zowel de schaduwen als de highlights worden in gelijke maten verschoven. Heb je dat al geprobeerd? Uiteraard geldt weer dat je voor overdag een hogere waarde als achtergrondverlichting prettiger zult vinden dan 's avonds (zeker als je graag met weinig licht tv kijkt/games speelt) Twee instellingen zou uitkomst bieden, anders kies je een middenweg waar je tevreden mee bent.
Nog een ander mogelijk aandachtspuntje: als je de zwartwaarden en highlights met twee losse testbeelden instelt (alleen donkere balkjes voor zwart, alleen lichte balkjes voor wit) kan het ook nog zijn dat de tv automatisch met zijn backlight gaat rommelen. Onder het menu Geavanceerde video staat een instelling Dynamische achtergronverlichting o.i.d. die automatisch de backlight dimt indien er bijna alleen maar donkere beelden zijn en weer feller wordt zodra er voldoende wit in de beelden zit.
Stel je de zwartwaarden in met enkel donkere balkjes in beeld dan gaat de tv zijn backlight dimmen om de licht output te beperken en effectief dieper zwart weer te geven. Als je later wel zowel schaduw als hightlights op het beeld hebt zul je dan echter zien dat de schaduwen veel te licht zijn. Kijk dus even of die setting aan staan en of deze agressief ingrijpt. Zonodig zet je de funtie uit.
Controleer ook gelijk even hoe het beeldformaat staat ingesteld. Veel tv's gebruiken "overscan" waarbij je een klein deel van het beeld verliest omdat het vergroot wordt. Het is een methode die in het verleden nodig was op oude technieken, maar zit helaas nog steeds op tv's (stom genoeg ook bij instellingen genaamd 16 : 9.). Bij HD bronnen zoals BluRay spelers en consoles moet deze op jouw tv op Underscan staan. Zo niet, dan verlies je een deel van je beeld aan de randen maar is het resultaat bovenal minder scherp.
Hopelijk kom je hiermee iets verder. Succes!
Laatst bewerkt: 1 dec 2013