Ik heb zelf de RPi 2B aan een
netstroom stekker met 2 usb poorten gekoppeld omdat ik regelmatig verhalen tegen kwam dat voedingen die voor de RPi model B en B+ (twee oudere modellen met lichtere processor en minder RAM) wel werkten niet voldoende spanning leverden voor het 2B model (de nieuwe, deze heb ik dus). De twee oudere varianten kunnen in elk geval wel gevoed worden door een usb aansluiting van de tv.
Omdat ik eigenlijk wel benieuwd was of het met de 2B ook mogelijk is heb ik het zojuist even getest met wisselende resultaten:
- Eerst heb ik de RPi 2B gekoppeld aan de usb 3.0 aansluiting van mijn pc met de gedachte dat die stabieler zou zijn dan van een tv maar die bleek onvoldoende spanning te leveren. Tijdens het opstarten is dan rechts boven in beeld een vierkantje met een regenboog te zien, dat is een teken van te lage spanning. De RPi startte weliswaar gewoon op en kwam netjes in Kodi terecht maar ik vermoed dat video's afspelen niet goed zal gaan.
- Vervolgens heb ik hem getest op mijn tv, gekoppeld aan de usb 3.0 aansluiting [5.0V 900mA max.] wat opvallend genoeg zonder waarschuwingen verliep. Even snel afspelen van een video gaf eveneens geen problemen.
- De usb 2.0 poort [5.0V 500mA max] van dezelfde tv leek in eerste instantie te werken omdat ik geen waarschuwingen zag tijdens het opstarten maar dat bleek toch niet het geval. Zodra het Kodi menu in beeld kwam gaf mijn tv een waarschuwing van overspanning en waarna ik het usb apparaat moest verwijderen en de tv opnieuw opstarten.
Ik heb de RPi 2B getest met 2 aangesloten usb sticks en een wifi dongle om de stroomvraag te verhogen. Zonder randapparatuur is namelijk niet representatief voor het gemiddelde gebruik. De RPi werkt overigens het beste met een ethernet kabel, wifi dongle moet je even zoeken naar een exemplaar die direct werkt zonder configuraties maar is vervolgens minder stabiel dan ethernet.
Mogelijk lukt het met een
Y-cable wel om met enkel usb 2.0 poorten de RPi te voeden, maar ik heb er geen dus kan dat niet testen. Uiteraard verlies je dan 2 usb poorten op de tv.
Of de kabel die je hebt van Canon goed werkt of niet hangt af van de dikte van de interne kabels (de dikte van de kabel met mantel zegt weinig). Ik heb geluk dat een kabel van een smartphone die ik had liggen goed werkt. De RPi 2B is in tegenstelling tot model B en B+ aardig veeleisend m.b.t voeding en voedingskabel. Een goede voeding die stabiel 5.0V levert maar een kabel die dat niet goed doorgeeft zal het regenboogicoon opleveren en instabiliteit. Ik ben er niet in gedoken omdat ik zoals gezegd een geluk had met de kabel.
Soms staat er een indicatie van de kabeldikte op de mantel. Normale kabels zijn 28AWG welke mogelijk niet voldoende zijn, 24 AWG is meer geschikt. Een kabel die voor tablets en smartphones met snelladers geschikt is maakt een goede kans te werken. Of ik een 24AWG kabel heb weet ik niet omdat het er niet op staat. Mocht jouw kabel niet goed te werken ga dan op zoek naar een 24AWG kabel (zoeken op 2.0A helpt ook), veel winkels voor smartphones zullen wel zoiets hebben door de komst van snelladers.
Voorbeeld
Meestal wordt een 8GB micro-SD kaart gebruikt waar je
NOOBS op zet (volgens mij is dan 8GB nodig). Dan krijg je voor de installatie een menu te zien waar je simpelweg aan klikt welk besturingsyteem je wlt (ik zou OpenELEC aanraden dat is Kodi zonder dat je als gebruiker met Linux wordt geconfronteerd)
Zorg ervoor dat je een ethernet kabel aangesloten hebt anders is OpenELEC niet zichtbaar in het installatiemenu!
Je kunt ook OpenELEC installeren zonder van NOOBS gebruik te maken door direct een
image op de micro-SD kaart te zetten (Raspberry Pi builds, second generation quad core models) Ik vermoed dat je dan met bijvoorbeeld win32diskimager het gedownloade image op de micro-SD kaart kunt zetten. Zelf heb ik gewoon NOOBS gebruikt omdat ik totaal niet thuis ben in Linux. Mogelijk is het image van OpenELEC kleiner dan via NOOBS zodat een 4GB kaart voldoende is, ik heb geen idee.
Qua merk is de RPi soms wat eigenwijs. Ik had een Transcend 16GB kaartje die op zich goed werkte maar met enige regelmaat tijdens het opstarten vastliep. De RPi kent geen aan/uit schakelaar zodat je de stroom er dan af moet halen. Doe je dat vaak achter elkaar dan raakt het micro-SD kaartje corrupted en moet je deze via de pc formatteren en opnieuw OpenELEC met alle instelllingen en addons (en eventuele andere distributies) op de kaart zetten. Niet relaxed uiteraard, daarom heb ik sinds twee maanden een kaart van Sandisk die nog maar 2 keer weigerde op te starten (het apparaat wordt dagelijks gebruikt). Mijn advies: neem een Sandisk. Transcend, Samsung en PNY zag ik vaker voorbij komen als merken die niet goed werken.
Zorg dat je OpenELEC netjes afsluit voordat je de stroom er af haalt, anders maak je eveneens kans op een corrupted kaart. Wat ik heb gedaan is via
win32diskimager een
kopie van de micro-SD kaart op de pc gezet. Mocht de kaart corrupted raken dan zet je in een paar minuten dat image terug en heb je alle instellingen weer. Maak je daar niet al te veel zorgen over met een goede kaart en voeding is de RPi stabiel.
Veel mensen zetten het apparaat zelfs nooit uit omdat het stroomverbruik ontzettend laag is (2-3W zelfs bij afspelen van 1080p video met hoge bitrate). Dan moet je het apparaat uiteraard wel een eigen voeding geven. Ik zet hem dus wel altijd uit en heb sinds de Sandisk kaart geen problemen meer.
Weet je inmiddels of jouw tv HDMI-CEC ondersteunt? De RPi heeft namelijk zelf geen infrarood ontvanger. Dan zou je een draadloos toetsenbord of afstandsbediening voor de RPi of met usb dongle kunnen gebruiken. Of een Kodi remote control app maar dan heb je hetzelfde effect als de Chromecast en is dat een goedkopere oplossing.
Tl;dr
:
Kaartje van Sandisk, goede 2.0A kabel (24AWG) gebruiken op usb 3.0 testen of het werkt en anders een voeding van 2-2.4W. Netjes afzetten of via losse voeding en altijd aan laten staan.
Overigens heb ik hem gekocht bij
SOS Solutions, zoals ongeveer de helft van de RPI bezitters in NL zo lijkt het. Ze staan goed bekend en mijn ervaringen zijn eveneens goed.
Klik om te vergroten...