![[IMG]](http://img.gamespot.com/gamespot/images/2004/multi/coldfear/logo.jpg)
[Release datum
03 maart 2005
[Genre
Overlevings/Horrorspel
[Website]
Officiele Cold fear Website
Officieel Cold Fear Forum
[Hands on]
Uitgever en gamesontwikkelaar Ubisoft heeft een zeer uitgebreid scala aan games. Van vrolijke platformers zoals Rayman, tot tactische spionage spellen zoals Splinter Cell. Wat echter nog niet in Ubisoft’s portfolio zat was een goede overlevings/horrortitel zoals Resident Evil en Silent Hill. Met het aankomende Cold Fear van ontwikkelaar Darkworks, bekend van de Alone in the Dark serie, wil de Franse uitgever daar verandering in brengen. Wij speelden een previewversie van dit spel en hieronder kun je lezen of dit spel de kwaliteit van de meeste Ubisoft en Resident Evil spellen kan bijbenen.
In Cold Fear speel je Tom Hansen, een ervaren lid van de kustwacht die al jaren niets anders ziet dan de ruwe zee. Op een gure nacht krijgt de kustwacht een melding van een walvisvaarder in nood en uiteraard wordt Hansen samen met zijn team de woeste zee in gestuurd om te kijken wat er aan de hand is. Eenmaal bij het schip aangekomen blijkt dat het hier niet gaat om een normale reddingsoperatie en nadat Hansen eenmaal binnenin het schip allerlei rare wezens en bizarre taferelen tegenkomt, is zeker dat de mensen aan boord dit schip in ieder geval niet meer gered kunnen worden. Deze verhaallijn zal in het spel verteld worden door middel van tussenscènes en door het vinden van notities en dagboeken van de, vaak overleden, matrozen en huurlingen. Al doende leer je meer over de omstandigheden in het schip en wat het vervoerde.
Noodweer
Het spel begint wanneer Hansen aan boord gaat van het schip. Terwijl de woeste zee met prachtige effecten tegen het schip beukt en de harde wind en regen in het gezicht van Hansen slaan moet hij op het achterdek beginnen met zoeken naar overlevenden. Het eerste waar we mee te maken kregen was de manier waarop ontwikkelaar Darkworks de zee en het noodweer heeft gesimuleerd. De boot waarop je staat schudt ten eerste hevig heen en weer en Hansen zal zichtbaar mee bewegen met de heftige deiningen van de stormachtige zee. Op de boot zijn ook plekken waar de golven over de boeg slaan, zogenaamde ‘breakers’, op dit soort momenten kun je mits je jezelf niet vasthoud aan een railing van boord worden geslagen, net als in het echt. Op normaal looptempo zul je je redelijk kunnen verzetten tegen het noodweer, maar zo snel je gaat rennen, zal je stabiliteit in de vorm van een weerstandsmeter afnemen en kun je bij de volgende golf of deining veel makkelijker overboord worden gegooid dan normaal. Dit overboord kieperen ziet er trouwens spectaculair uit het is hierbij een kwestie van geluk of Hansen nog net kan blijven hangen, of dat hij in de kolkende zee valt. Naast deze ‘breakers’ heb je ook last van de regen en de wind die je kunnen dwarsbomen. Tegen de wind in kun je minder snel lopen en door plotselinge windvlagen kun je, mits je weinig weerstand hebt, worden weggeduwd of wegglijden. Ook zal Hansen uit zichzelf zijn gezicht beschermen als hij tegen de regen in moet lopen, net als jij in het echt ook zou doen. Je hebt hierdoor het gevoel dat je werkelijk in groot noodweer verkeerd en op de deinende golven in balans moet blijven terwijl je jezelf beschermd van de regen.
Missies
Eenmaal binnen in het schip ben je nog niet van het noodweer af, want het schip zal uiteraard blijven schommelen, ook al ben je veilig binnen. Van de regen heb je geen last meer, hoewel deze op sommige stukken wel naar binnen waait. In het binnenste van het schip zijn er dan ook gevaarlijkere dingen die op je wachten. Het schip zit namelijk vol met ‘ExoMutanten’ en huurlingen die je niet zomaar langs zullen laten, elk om hun eigen reden. De monsterlijke ‘ExoMuntanten’ willen uiteraard niets meer dan het eten van je hersenen, maar de huurlingen zijn bang opgepakt te worden voor het vervoeren van de ietwat obscure vracht. In de vier missies die wij konden spelen moesten we eerst de verborgen radiocodes vinden op het uitgestorven achterdek en deze daarna naar de radio brengen om rapport uit kunnen brengen. Vervolgens moesten we de kapitein van het schip zoeken en daaropvolgend een vrouw redden uit een cabine die gesloten was met een elektronische code. Deze vier missies lieten ons kennismaken met de grootte van het schip, de verschillende routes die je kunt nemen en de verschillende kamertjes die je nog kunt openen om medische verzorging en ammunitie te vinden. Het schip ziet er net zo uit als dat je in het echt zou verwachten.
Camera
Omdat het een Russisch schip is zul je met Hansen eerst de Russische teksten op de deuren moeten leren lezen, voordat je zeker weet waar die deur naartoe gaat. Dit doe je door te switchen naar de camera achter Hansen’s schouder, zoals dat ook in Splinter Cell gebeurt en zo op de deur te richten. Vervolgens verschijnt dan de engelse vertaling in een balk onder in beeld, zogenaamd vertaald door Hansen’s buitengewone taalgevoeligheid. Uiteraard zul je deze camerapositie normaliter gebruiken om op de vijanden te vuren. Ook zullen de ExoMutanten, die in onze demo slechts in de menselijke en parasitaire variant voorkwamen in andere, meer geavanceerde stadia van ontwikkeling je zoektocht naar de waarheid proberen te verhinderen. Ook hebben de ExoMutanten geen liefde voor de huurlingen en zullen ze deze ook zonder scrupules aanvallen wat voor interessante scenario’s zorgt waarbij jij kunt kijken hoe de kunstmatige intelligenties het voor je neus uitvechten.
Bloedbad
Een precies camerastandpunt is namelijk essentieel, aangezien je de hordes ‘ondode’ vijanden die je zult tegenkomen alleen kunt verslaan door ze in het hoofd te schieten. In sommige spellen is dit gemakkelijk, maar in Cold Fear eist het toch wat oefening om vijanden af te maken door een schot in het hoofd. Gelukkig moet het verder in het spel makkelijker worden om dit te bewerkstellingen, aangezien je dan minder tactvolle wapens krijgt dan enkel een pistool met gelimiteerde munitie. Namelijk een AK-47, granaatwerper, vlammenwerper en een jachtgeweer. Het bloed vloeit bij een succesvol schot overigens rijkelijk en de spetters van een uit elkaar knallend hoofd komen zelfs op je scherm terecht, net zoals de regendruppels. Schiet je een ondode vijand niet in het hoofd dan zal hij een paar seconden later vrolijk opstaan en je opnieuw aanvallen, de huurlingen sterven wel gewoon door voldoende schoten, maar kunnen met een compleet heeft overgenomen worden door de parasieten die ze weer tot leven wekken. Het aller spectaculairste is het als een ExoMutant je vastgrijpt en je door snel op de B knop te rammen en vervolgens de trekker over te halen je pistool in zijn mond propt en het hoofd van het monster tot exploderen brengt. Dit allemaal in slowmotion met een mooi ‘blur’ filter zodat je alles goed, maar toch met de indruk van snelheid kunt volgen. Juist, dit spel is niet voor de jongeren onder ons!
De doden onderzoeken
Leuk is dat je een neergeschoten vijand kunt onderzoeken op eventuele ammunitie of verbanddozen. Het is namelijk niet zo dat deze voor het oprapen liggen in het schip. Je zult ze wel tegenkomen, maar alleen op plekken waar ze horen, zoals de ziekenboeg of de munitiekamer van het schip. Omdat de kogels en medische zorg zo schaars zijn wordt je min of meer gedwongen om zuinig om te gaan met wat je hebt en elke mogelijkheid aan te grijpen om een lichaam te onderzoeken voor extra spullen. Heb je weinig munitie dan is er ook de mogelijkheid om de omgeving tegen de monsters of huurlingen te gebruiken. Met één enkel schot kun je zo een gasleiding laten springen of een ton met benzine laten exploderen en meerdere vijanden uitschakelen of beschadigen.
Besturing
De besturing is verder bijna gelijk aan die van Resident Evil, je ziet je karakter weer vanuit de derde persoon en gefilmd vanuit vaste of semi-vaste standpunten. Met het inhouden van de linkertrekker kun je de camera achter de schouder van Hansen krijgen, zodat je zoals eerder uitgelegd beter kunt richten en naar plaatsen kunt kijken die je niet kunt zien door de normale camera. Vuren doe je vanzelfsprekend met de rechtertrigger en de rest van de knoppen dienen eigenlijk voor opmerkelijk weinig. Wel kun je met de Y knop jezelf vasthouden aan de railing, om te voorkomen dat je valt als het schip te hard heen en weer beweegt. Wel kun je nog schieten, als je jezelf vasthoud, hoewel je gelimiteerd bent in je richthoek. Springen is net als in Project Zero. Silent Hill en Resident Evil niet mogelijk, maar bukken wel, en dat doe je net als in Halo door te klikken op de linker analoge stick.
Verbeteringen?
De bewegingen en animaties waren in onze previewversie al goed, hoewel het er helaas niet op lijkt dat losse voorwerpen zoals tonnen en dozen op het schip nog gaan meebewegen met de deiningen van het schip, hoewel dat op sommige plekken wel het geval is met aan het plafond hangende kettingen of soms plateau’s met kisten en de reddingsboten op of langs het dek. Sommige secties van het schip zijn ook vol gelopen met water, een leuk effect is dat dit water ook in het schip logischerwijs meedeint met de horizon. Ook miste we soms een soort kaart, waarop je kunt zien waar op het schip je bent en waar ongeveer de verschillende ruimtes zijn die je zoekt. Zo’n kaart hoeft natuurlijk niet super gedetailleerd te zijn maar kan net zo goed een versleten oude kaart aan een muur zijn waarop je soms even kunt kijken waar je bent. Nu zaten wij zelfs in deze vier kleine missies soms al een flinke tijd te zoeken naar de verschillende secties waar we moesten zijn om verder te komen. Nu heeft dat natuurlijk voor sommige ook zijn charme, maar andere mensen zullen eerder geïrriteerd worden als ze verdwalen voor lange tijd.
Voorlopige conclusie
Al met al ziet deze voorlopige versie van Cold Fear er al veelbelovend uit, de graphics zijn goed in orde en de karakters en omgevingen zijn genoeg gedetailleerd. De lichteffecten zijn soms erg mooi, maar de schaduweffecten zijn momenteel nog een beetje een nagedachte. De omgevingen zijn op zijn minst creatief te noemen en bijzonder waarheidsgetrouw nagemaakt. Zo zul je naast de walvisvaarder waar je op begint volgens Darkworks later ook nog op een torenhoog booreiland komen waar de walvisvaarder zich in zal boren. Er zijn genoeg schrikeffecten en hoewel het spel op het gebied van actie niet veel nieuws doet, heeft het toch zijn eigen sfeer, spannende verhaal en unieke elementen die het zeer leuk maken om te spelen. Wij zijn in ieder geval erg gretig om de uiteindelijke versie te spelen, die voorlopig staat gepland voor begin maart.
Bron: Xbw.com
[Screenshots]
![[IMG]](http://archief.xboxworld.nl/images/content/28700.jpg)
![[IMG]](http://archief.xboxworld.nl/images/content/28704.jpg)
![[IMG]](http://archief.xboxworld.nl/images/content/28702.jpg)
![[IMG]](http://archief.xboxworld.nl/images/content/28699.jpg)
![[IMG]](http://archief.xboxworld.nl/images/content/28659.jpg)
![[IMG]](http://archief.xboxworld.nl/images/content/28658.jpg)
[De karakter waarmee je speelt]
![[IMG]](http://image.com.com/gamespot/images/2004/reviews/924871_120204_screen014.jpg)
Laatst bewerkt: 7 feb 2005