hahaha, ja idd
Ik heb op een blauwe maandag de pen en papier versie zelfs gespeeld!
Zoals al gezegd werd is rpg een vertaling van rollenspel, wat weer uit de drama-hoek komt. Zo leren conducteurs bijvoorbeeld omgaan met situaties op hun werk via rollenspellen. Een acteur neemt dan een rol aan en zet een sfeer neer, en de leerlingen moeten daar op reageren. Zonder interactie is iets geen rollenspel maar een toneelstuk.
Dit idee zat ook sterk in de pen en papier variant: je nam een personage, compleet met statistieken, en gaf hem ook een vorm qua karakter. De interactie ontstond door je medespelers en de spelleider. De sfeer en omgeving moest je er maar bij fantaseren.
Dit gegeven werd vroeger omgezet naar de pc, vaak gebaseerd op de regels van de pen en papier spellen (vaak Dungeons and dragons). Door die link met het pen en papier spel werden deze games rpg's genoemd, hoewel je nauwelijks zo creatief met je personage om kon gaan als bij de pen en papier versie.
Tegenwoordig is het genre dusdanig ontwikkeld dat een spel een rpg genoemd wordt wanneer, zoals majidamarus al zei, je een karakter (of meerdere) speelt die gedurende het spel groeit en meer vaardigheden krijgt. Rpg's hebben ook de neiging meer op een verhaal te leunen.
Echt helemaal duidelijk is de benoeming niet altijd.
Zo vind ik Diablo en Heroes of Dungeons and Dragons eerder action adventures dan een rpg... De fantasy setting kan soms nogal misleidend werken.
Op de computers hebben rpg's meestal 3 vormen:
Birds eye view (van bovenaf, zoals Baldur's Gate)
3d person (zoals final fantasy)
First Person (zoals vroeger Eye of the Beholder en recentelijk Morrowind)
Daarnaast heb je nog verschil tussen:
Turnbased (strategisch vechten in beurten, komt het dichtst bij de oorspronkelijke pen/papier variant)
Realtime action (zoals Zelda)
Laatst bewerkt: 21 nov 2003