1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

[Algemeen] Alles over Blu-ray & HD DVD [Deel 2]

Discussie in 'Xbox Hardware' gestart door Arjan, 30 apr 2007.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Arjan

  Arjan XBW.nl VIP XBW.nl VIP

  Berichten:
  7.207
  Leuk Bevonden:
  3
  Omdat de originele thread niet was voorzien van een goede startpost heb ik een nieuwe gemaakt. In deze thread kan worden gediscussiërd over alles wat met Blu-ray en HD DVD te maken heeft. Veel plezier!


  De DVD is inmiddels al een tijdje geaccepteerd door de ‘massa’ als de standaard voor digitaal beeld en geluid. Toch wordt er al jaren gewerkt aan nieuwe dragers, welke uiteindelijk de succesvolle DVD zouden moeten vervangen. Inmiddels zijn er twee van deze nieuwe dragers op de markt gebracht, namelijk Blu-ray Disc en HD DVD.

  Beiden formaten maken gebruik van de blauwe lasertechnologie in tegenstelling tot de rode lasertechnologie van de DVD. De blauwe laser heeft een kortere golflengte dan de rode laser, 405nm ten opzichte van 650nm. Door de kortere golflengte kan men meer data kwijt op een schijfje. Een goede ontwikkeling met de opkomst van HD beeld- en geluidsmateriaal.


  [​IMG]
  Blu-ray
  De naam ‘Blu-ray’ is afgeleid van de blauwe lasertechnologie, en ontwikkeld door Sony/Philips. Een single layer Blu-ray Disc (BD) kan tot 25GB aan data bevatten, dat is ongeveer vijf keer zoveel als een single layer DVD van 4,7GB. Dual layer Blu-ray Discs kunnen maar liefst 50GB aan data bevatten, wat ongeveer zes keer zoveel is als een dual layer DVD van 8,5GB.


  [​IMG]
  HD DVD
  Aanvankelijk werd dit formaat AOD (Advanced Optical Disc) genoemd. Uiteindelijk is dat veranderd in HD DVD, wat staat voor ‘High Definition Versatile Disc’. HD DVD is ontworpen door Toshiba en NEC. Een single layer HD DVD kan maximaal 15GB aan data bevatten, wat drie keer zoveel is dan een single layer DVD van 4,7GB. Een dual layer HD DVD kan wel tot 30GB aan data bevatten, dat is maar liefst drie keer zoveel als een dual layer DVD van 8,5GB.


  Beeldkwaliteit
  Zowel Blu-ray als HD DVD films ondersteunen een resolutie van 1920x1080 pixels progressief. Zie voor meer informatie de HDTV thread.


  Vergelijkingstabel

  [​IMG]
  *afkomstig van Wikipedia


  Nieuwe geluidscodecs
  Bij HD beeldkwaliteit hoort ook HD geluidskwaliteit. Oude bekenden zoals Dolby Digital en DTS worden middels een ‘lossy’ compressiesysteem opgeslagen, met als gevolg dat de kwaliteit minder wordt.

  Zowel Dolby Laboratories als DTS Inc. hebben nieuwe geluidscodecs ontworpen.

  • Dolby Digital Plus
  • Dolby TrueHD
  • DTS-HD High Resolution Audio
  • DTS-HD Master Audio


  [​IMG]
  Dolby Digital Plus
  Dolby Digital Plus (DD+) is gebaseerd op het compressiesysteem van Dolby Digital (DD), met hier en daar wat verbeteringen. De maximale bitrate van het ‘oude’ DD is 0,640 Mbit/s terwijl dit bij DD+ 6,144 Mbit/s bedraagt. Ook worden er meer kanalen ondersteund; 14 in tegenstelling tot 6.
  Vanwege het nieuwe compressiesysteem is DD+ niet compatible met de huidige DD decoders. Om dit probleem op te vangen, moet apparatuur uitgerust met een DD+ decoder DD+ om kunnen zetten naar DD.


  [​IMG]
  Dolby TrueHD
  Dolby TrueHD is een ‘lossless’ geluidscodec. De maximale bitrate bedraagt 18 Mbit/s, en ondersteund ook maximaal 14 discrete kanalen. Zowel DD+ als Dolby TrueHD kan niet worden weergegeven via de SPDIF uitgang. Om de bitstream te kunnen transporteren is 't vereist dat de receiver over een HDMI 1.3 aansluiting beschikt, en vanzelfsprekend de decoders om de bitstream te decoderen. Wanneer de bitstream in de Blu-ray/HD DVD speler wordt gedecodeerd naar LPCM, kan in principe elke HDMI receiver met de juiste hardware aan boord er mee overweg (vanaf HDMI 1.1). In de handleiding staat veelal aangegeven met welke signalen de receiver overweg kan via HDMI. Een andere mogelijkheid is via de analoge multichannel uitgang/ingang.


  [​IMG]
  DTS-HD High Resolution Audio
  DTS-HD High Resolution Audio maakt net zoals DD+ ook gebruik van een lossy compressiesysteem. De maximale bitrate bedraagt 6 Mbit/s in tegenstelling tot 1,5 mbit/s van het ‘oude’ DTS codec. Er worden maximaal 8 kanalen ondersteund. Een DTS-HD HRA bistream kan via een HDMI 1.1/1.2 aansluiting worden getransporteerd. Als de bitstream in de speler wordt gedecodeerd, en als LPCM naar de receiver wordt uitgestuurd, is HDMI 1.1 of hoger afdoende.


  [​IMG]
  DTS-HD Master Audio
  DTS-HD Master Audio maakt net zoals Dolby TrueHD gebruik van een lossless compressiesysteem. De maximale bitrate ligt aanzienlijk hoger dan DTS-HD HRA, namelijk 24,5 Mbit/s. Er is een relatief oneindige ondersteuning aan kanalen. Ondanks dat de nieuwe formaten soms wel tot 14 kanalen ondersteunen, zijn ze door Blu-ray en HD DVD beperkt tot maximaal 8 kanalen.

  Alle huidige DTS decoders zijn compatible met DTS-HD signalen. DTS-HD is als het ware opgebouwd uit een core en extension. De core bevat het oorspronkelijke DTS, en de extension de rest. Huidige DTS decoders kunnen alleen de core lezen, en negeren de extension. Via de SPDIF uitgang wordt enkel de core uitgestuurd. DTS-HD MA kan als bitstream alleen via een HDMI 1.3 aansluiting worden getransporteerd. Als LPCM kan 't vanaf HDMI 1.1 of hoger worden getransporteerd naar de receiver, of via een analoge multichannel aansluiting.

  Principe core & extension

  [​IMG] [​IMG]


  Aansluitschema's

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]


  HDMI
  In de volgende tabel is te zien welke HDMI specificaties overweg kunnen met bepaalde vormen van audiouitvoer:

  [​IMG]
  *vanaf HDMI 1.1

  Ondanks dat theoretisch elke HDMI specificatie overweg kan met 5.1 kanaals PCM, is het aan de fabrikant van een apparaat om de ondersteuning in te bouwen. Goed opletten dus!! Bekijk bij onduidelijkheid desnoods de online handleiding of neem contact op met de fabrikant.


  [​IMG]
  Xbox 360 HD DVD add-on
  Met de HD DVD add-on is het voor Xbox 360 gebruikers mogelijk om in volle glorie te genieten van HD films! Via de componentvideo aansluiting kan men HD DVD’s bekijken tot een resolutie van 1080i. Voor 1080p dient met de VGA kabel aan te schaffen. De reden dat 1080p niet wordt ondersteund via componentvideo heeft te maken met de AACS (Advanced Access Content System) specificaties.

  Dinsdag 15 mei '07 is er een update verschenen voor de HD DVD add-on. Middels een menu is 't nu mogelijk om de dynamische compressie aan of uit te schakelen. Het probleem waarbij de dynamiek van het geluid moest inboeten bij de omzetting van Dolby Digital Plus naar Dolby Digital is dus verholpen! Een andere nieuwe toevoeging is de DTS en WMA Pro transcoder. Hiermee is 't mogelijk om elk geluidsformaat dat aanwezig is op een HD DVD weer te geven in DTS of WMA Pro. Niet veel receivers beschikken over een WMA Pro decoder, maar de geluidskwaliteit schijnt volgens een aantal gebruikers gelijkwaardig te zijn aan de DTS omzetting. Zowel DTS als WMA Pro hebben een maximale bitrate van 1,5mbps, wat dus ruim 2x zo hoog is dan Dolby Digital op de Xbox 360. Op sommige receivers blijkt het geluid bij DTS 4dB zachter te zijn t.o.v. Dolby Digital, dus niet schrikken. ;) Zie voor meer informatie en alles over de HD DVD add-on de HD DVD add-on thread.

  Met de komst van de Xbox 360 Elite, heeft men dadelijk ook de mogelijkheid om de X360 aan te sluiten via HDMI. Qua ondersteunde geluidsformaten is er niets gewijzigd.


  [​IMG]
  Sony’s Playstation 3
  De PS3 is standaard uitgerust met een Blu-ray speler. Niet zo heel erg vreemd, aangezien Sony de trekker is van het Blu-ray kamp. Ook de PS3 kan via componentvideo maximaal tot 1080i Blu-ray films weergeven. Voor 1080p is een HDMI kabel vereist.

  De PS3 biedt ondersteuning voor Dolby TrueHD en DTS-HD. Dolby TrueHD kan intern al worden omgezet naar LPCM, of worden uitgestuurd als bitstream (HDMI 1.3 vereist). Sony heeft aangegeven om middels een firmware update de PS3 bij te werken tot de volledige DTS-HD specificaties. Dus dadelijk kan ook DTS-HD worden omgezet naar LPCM, of als bitstream worden uitgestuurd. De HDMI uitgang van de PS3 is overigens versie 1.3a en ondersteund Deep Color.

  Stand-alone spelers en cases

  [​IMG]
  Sony BDPS300 Blu-ray Disc speler

  [​IMG]
  Toshiba HD-XE1 HD DVD speler

  [​IMG]
  Blu-ray Disc case

  [​IMG]
  HD DVD case


  Opmerkingen
  *HD DVD vs Blu-ray [Deel 1]*
  *Startpost is nog niet compleet, ben er nog mee bezig*
   
 2. Ajacied88

  Ajacied88 Active Member

  Berichten:
  31
  Leuk Bevonden:
  0
  Mooie starpost. Niet erg diepgaand maar lekker simpel zodat ook de minder ervaren gebruikers het kunnen begrijpen :).

  Ik post dit natuurlijk niet zomaar om te zeggen dat het een mooie startpost was. Omdat ik niet weet of je ervoor een nieuwe topic mag openen, vraag ik het hier maar. De optionele HD-DVD speler van Microsoft maakt het mogelijk om HD-DVD films met de Xbox 360 af te spelen. Echter heb ik me laten vertellen dat je ook HD films hebt die op een DVD past en dus zonder die HD-DVD speler op de Xbox 360 kan afspelen. Deze films zijn gecomprimeerd en geconverteerd (vaak naar WMV HD) zodat ze kleiner kunnen zijn dan 4,3 GB of 9,6 GB (DVD9). Weet iemand hoe het precies zit en hoe de kwaliteit er van is?
   
 3. Arjan

  Arjan XBW.nl VIP XBW.nl VIP

  Berichten:
  7.207
  Leuk Bevonden:
  3
  De kwaliteit is in principe hetzelfde als deze trailers. Op zo'n DVD staat gewoon een WMV bestand in een mapje, dus als 't goed is moet de Xbox 360 deze af kunnen spelen.
   
 4. JKI

  JKI Ik wil bolletje

  Berichten:
  2.680
  Leuk Bevonden:
  0
  Mooie startpost! Daar heb je veel werk van gemaakt zo te zien. Nice.

  Maarre, ik word echt gek van die format war. Ik wil echt graag een speler aanschaffen, maar om nou een paar honderd euro uit te gaan geven aan iets dat misschien over een jaar niets meer waard is...
   
 5. Graveheart

  Graveheart Groovy XBW.nl VIP

  Berichten:
  10.385
  Leuk Bevonden:
  1.546
  Voor €150,- heb je al een HD DVD speler.
   
 6. JKI

  JKI Ik wil bolletje

  Berichten:
  2.680
  Leuk Bevonden:
  0
  €200 toch? Valt eigenlijk wel mee:). Achja, het liefst zou ik er een hebben die meteen alle nieuwe geluidszooi (DTS-HD, etc) ondersteunt.
   
 7. Graveheart

  Graveheart Groovy XBW.nl VIP

  Berichten:
  10.385
  Leuk Bevonden:
  1.546
  Bepaalde webwinkels schijnen 'm voor €150,- hebben.
  Ik heb er zelf €170,- voor betaald, met King Kong erbij. :)
   
 8. Zeroine 83

  Zeroine 83 Active Member

  Berichten:
  6.129
  Leuk Bevonden:
  0
  Ik kijk het nog ff aan. Ik ga sowieso geen nieuwe speler kopen zolang de games nog gewoon op DVD uitkomen, games hebben voor mij namelijk een meerwaarde boven films. Daarnaast zijn er voor die laatste op het moment ook genoeg alternatieven als je HD kwaliteit wil, en dat is op het moment gewoon veiliger dan een Lord of the Rings/The Matrix/Pirates of the Caribbean en al die kaskrakers die je nu op DVD hebt liggen nogmaals opnieuw aan te schaffen op HD-DVD/Blu-Ray....terwijl over een tijdje de kans bestaat dat je met een speler zit te kijken waar niks meer voor wordt gemaakt.

  En als ik over een tijdje toch overstap, wordt het sowieso een stand-alone spelert aangezien de techniek dan wat langer op de markt is en die dingen kwalitatief toch weer net even iets beter zullen zijn dan ingebouwde meuk en add-ons. Goed, daar betaal je dan uiteraard ook weer meer voor maar voor niks gaat de zon op. Is dus ook geen snaar naar de ingebouwde Blu-Ray speler van de PS3 of de 360 add-on, maar gewoon hoe ik het zie. In deze format-war is geduld de schoonste zaak.
   
  Laatst bewerkt: 2 mei 2007
 9. Rishikiller_NL

  Rishikiller_NL Active Member

  Berichten:
  146
  Leuk Bevonden:
  0
  Mooi gezegd man!
   
 10. Arjan

  Arjan XBW.nl VIP XBW.nl VIP

  Berichten:
  7.207
  Leuk Bevonden:
  3
  Als je de recensies mag geloven doet de PS3 als Blu-ray speler niet onder voor de huidige stand-alone's die verkrijgbaar zijn. Geldt ook voor de HD DVD add-on van Microsoft.

  Ergens heb ik toch wel spijt van de HD DVD add-on. Ik heb pas een PS3, en speel BD films nu af in de nieuwste geluidsformaten. De Xbox 360 biedt deze mogelijkheid niet, en ik vind het verschil dusdanig groot dat ik 't ervaar als een stapje terug. Komt bij dat ik het aanbod aan BD films groter en beter vind dan het aanbod aan HD DVD films (mijn smaak dan).

  Sowieso wil ik uiteindelijk een stand-alone BD speler kopen, alleen wacht ik nog even tot ze een paar generaties verder zijn.
   
 11. Bianconero

  Bianconero Active Member

  Berichten:
  612
  Leuk Bevonden:
  1
  helemaal mee eens.

  Beide beeld formaten zijn die gelijk of is de een wat scherper en de ander wat kleurrijker?
   
 12. Arjan

  Arjan XBW.nl VIP XBW.nl VIP

  Berichten:
  7.207
  Leuk Bevonden:
  3
  Qua beeldkwaliteit verschillen beiden formaten niet van elkaar. Ze gebruiken immers dezelfde codecs en resolutie. :)
   
 13. Rembrandt

  Rembrandt Active Member

  Berichten:
  210
  Leuk Bevonden:
  0
  Erg nette starter post inderdaad. :)

  Het wekte bij mij maar één vraag op: zou je een signaal van 8 kanaals geluid over een 5.1 speaker set verschil horen t.a.z. van gewoon 6 kanaals geluid?

  Persoonlijk vind ik de nieuwe geluidsformaten pas interessant worden als Logitech met de opvolger komt van de Z-5500 die ondersteuning bied met Dolby Digital Plus/ TrueHD, DTS-HD en natuurlijk 7 speakers.
   
 14. Arjan

  Arjan XBW.nl VIP XBW.nl VIP

  Berichten:
  7.207
  Leuk Bevonden:
  3
  Ja absoluut! Zodra je een receiver hebt die minimaal overweg kan met een 6 kanaals ungecomprimeerd PCM signaal over HDMI, kun je zeker het verschil horen! Of inderdaad een Logitech set die de nieuwste formaten ondersteund. Ik heb zelf een 5.1 kanaals opstelling staan, en heb in de receiver aangegeven dat ik geen extra twee surround speakers heb aangesloten. Van het 7.1 signaal worden de twee extra surround kanalen dus genegeerd door de decoders. :)

  Edit:

  Bron

  Nog niet officieel, maar 't zat er imo al een tijdje aan te komen.
   
 15. CaptnCook

  CaptnCook Active Member

  Berichten:
  8.478
  Leuk Bevonden:
  10
  Als Universal neutraal word en ook op Blu-ray gaat releasen, dan staat HD-DVD in mij ogen niet al te sterk tegenover Blu-ray. Ik denk persoonlijk dat het dan toch wel over is voor HD-DVD. Geen één grote exclusive studio tegenover het grote aanbod van Blu-ray, daar kan HD-DVD dan gewoonweg niet tegenop.
   
 16. Xwon

  Xwon het is wat het is.

  Berichten:
  2.853
  Leuk Bevonden:
  1
  Het zou zo maar kunnen dat de studios die nu exclusief op BR uitbrengen ook over gaan op HD DVD (dus beiden formaten steunen).
  Als dat het geval is zal het toch neer komen op diegene die als eerste op de "mainstream" prijs komt wat betreft afspelers....

  Als de grote exclusieve BR partijen niet overstappen op HD DVD is het inderdaad snel afgelopen maar laten we niet op de zaken vooruit lopen want deze strijd zal de komende jaren lachwekkend gade geslagen worden door de huidige DVD standaard :)
   
 17. Arjan

  Arjan XBW.nl VIP XBW.nl VIP

  Berichten:
  7.207
  Leuk Bevonden:
  3
  Bron

  De prijzen beginnen langzaam te zakken en komen zo qua prijs bij de Toshiba HD DVD spelers in de buurt. :)

  In de US zit Toshiba ook niet stil :9
   
 18. Anton996

  Anton996 Active Member

  Berichten:
  541
  Leuk Bevonden:
  0
  Naar mijn gevoel worden er rond blu-ray een beetje veel propaganda gemaakt op internet:

  -Elke week komen er wel nieuwe berichten waar ze naar het schijnt 10 keer zo veel verkopen als hd-dvd volgens onderzoek teams in opdracht van sony...(terwijl wel 80% v.d. verkochte spelers hd dvd zijn, en nog steeds!!!)

  -universal dat zogezegd overstapt op blu-ray?
  (universal heeft hier heel snel op gereageerd dat dit nooit gezged is en dat ze nog sterker als voordien overtuigd zijn van het hd dvd formaat, maar over
  reactie wordt weinig gezegd? waarom? omdat het natuurlijk geen goed
  nieuws is voor de proganda van blu-ray)

  -beter is? zeker niet, het is een zeer sterke concurent voor blu-ray. Ze zijn ook in staat om schijfjes van 51 GB te gebruiken. En de eerste spelers kunnen ook gemakkelijk geupdate worden. Iets waar blu-ray niet aan gedacht heeft, daar zitten de mensen met hun eerste spelers van 1500 euro!
  En schijfjes van 200 GB ??? koop een harde schijf !!!

  Volgens mij zijn beide zeer sterk aan elkaar gewaagd. Ik heb persoonlijk een voorkeur voor hd dvd. Niet omwille van microsoft (het enige wat zij willen doen is sony een beetje pesten), maar omwille van toshiba dat wel een kleiner bedrijf is dan sony, maar er een veel mooiere strijd van maakt. Het feit alleen al waar ze nu staan is ongeloofelijk. Sony dacht ze met hun ps3 in een half jaar ingemaakt te hebben...
  En universal die wel de meeste en beste hd tittels uitbrengt. Lees maar eens reviews van children of men ...

  Zo brengt ook warner brothers voorlopig meer tittels uit op hd-dvd dan op blu-ray: V for vendetta, Harry potter (zeer goede beeldkwaliteit trouwens) en op 300 waar ze meer extras op krijgen als bij blu-ray! (25gb - 30gb?)
  Het econmische en ecologisch voordeel: Men moet geen nieuwe productiebanden maken en kan toch even goede kwaliteit leveren.

  En den nog iets om over die hoge cijfers van blu-ray tittels. Nooit iemand aangedacht dat ze bij de release bij elke ps3 een casino royal tittel meegaven? Dan kom je natuurlijk gemakkelijk aan zo een cijfers.
  Nu heb je nog het feit dat niemand van hd dvd kamp is overgelopen. Dat kun je niet zeggen over het blu-ray kamp: samsung, lg, paramount, een roddel bestaat er over dat pioneer het ook wel aan het overwegen is (waar natuurlijk niet zo veel propagenda over wordt gemaakt), ...

  Daarbij vind ik dat er buiten casino royal geen enkel leuke exlusieve tittels zijn op blu-ray.

  Een laatste mening gaat erover dat sony veel te veel hun eigen naar voren schuift als bedrijf van het nieuwe HD spullen.
  Ik vind panasonic en pioneer veel sterkere spelers. Zij brengen veel sterkere kwaliteit en panasonic nog voor een redelijk goede prijs. Als er nog wat betere tittels uitkomen voor blu-ray zou ik toch de pioneer speler aanschaffen: http:///www.pioneer.eu/eur/campaign/products/bdplx70.html
  Zij weten pas wat high definition is ...
  Ik hoop dat het niet te lang was ;)
   
 19. Arjan

  Arjan XBW.nl VIP XBW.nl VIP

  Berichten:
  7.207
  Leuk Bevonden:
  3
  Heeft volgens mij te maken met 't feit dat 't interactieve gedeelte van 't Blu-ray formaat (BD-J) nog niet definitief is.

  Bij elke Toshiba speler krijg je ook 5 films naar keuze, en de Amerikanen kregen bij de HD DVD add-on van de 360 ook King Kong voor niks ;). Sony gaf in Europa btw 500.000 keer Casino Royal weg.

  Mja, ik heb nu de HD DVD add-on en de PS3 als Blu-ray speler. In beeldkwaliteit zie ik geen verschil, alleen 't geluid uit de PS3 is hoogwaardiger dan de 360, maar dat ligt aan de beperkingen van de Xbox 360 en niet aan HD DVD in 't algemeen. Naar mijn smaak komen op Blu-ray de betere/meeste films uit, en de andere films -met name Universal titels- haal ik op HD DVD. :)
   
 20. Dusky Demon NL

  Dusky Demon NL Daan

  Berichten:
  5.373
  Leuk Bevonden:
  158
  Ik denk dat ik pas over ga op 1 van deze 2 als de strijd beslist is. En mijn persoonlijke mening gaat uit naar Blu-ray. Ik denk dat Microsoft over een jaartje met de Blu-ray add on gaat komen.
   
  Laatst bewerkt: 30 mei 2007
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina