Gamen in surround!
Voormalig: Antwoord op surround/Dolby Digital vragen
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6
Deel 7
Deel 8
Deel 9
Deel 10
Welkom in alweer het 11e deel van de thread waarin je alles te weten kunt komen over Gamen in Surround! Gamen in Surround is een enorme toevoeging aan je game ervaring, en zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Daarom is er in deze startpost een FAQ op gesteld, waartoe we mensen die nog niet zoveel van dit onderwerp afweten, gemakkelijk kunnen informeren over dit onderwerp.
Omdat we soms enorm veel dezelfde vragen krijgen over geluidssetjes voor bij de console, is hier nu een FAQ (Frequently Asked Questions) opgesteld. Ben je nog helemaal n00b met audio en geluiddystemen, lees dan alsjeblieft eerst even dit gedeelte door. Mocht je daarna nog steeds met vragen zitten, dan zijn er in deze thread uiteraard genoeg mensen die je willen helpen.
Vragen waarop je een duidelijk antwoord zou moeten hebben voordat je tot aanschaf overgaat zijn onderstaande. Deze vragen zijn uiteraard al vaak gesteld, en hier geplaatst, zodat wij jullie hier naar door kunnen verwijzen.
- Wat is Dolby Digital?
- Hoe krijg ik dan Dolby Digital?
- Welke kabel(s) heb ik dan nodig?
- Wat voor setjes zijn er dan allemaal?
Deze vragen worden in het volgende blok behandeld.
----------------------------------------
VFFAQ (Very F*cking Frequently Asked Questions)
Er zijn ook vragen die wij vaak krijgen, maar meer moeite mee hebben om te beantwoorden. Dit kan zijn omdat wij het antwoord een onmogelijk kunnen weten, of bijvoorbeeld omdat de vraag gewoon zo belachelijk gesteld is dat wij er echt niets mee kunnen. Onderstaande vragen zijn hier voorbeelden van. Pas op dat je zelf niet zo'n vraag stelt, want dan kunnen er misschien ook wat rare antwoorden terugkomen
‘hallo ik ben jopie en ik heb een xbox ja die witte en ik wil heel mooi geluid met dat surround enzo wat moet ik kopen’
Dankje Jopie. Hier kunnen we dus niets mee. Doe voordat je een vraag stelt eerst het nodige onderzoek (lees deze FAQ bijvoorbeeld even door). Wil je ons een vraag stellen, doe dat dan ook duidelijk, inclusief punten en komma’s. Nuttige info voor ons is bijvoorbeeld je budget, dan kunnen we je meteen als een stuk verder helpen.
‘is deze goed?’ - plaatje –
We do not know that! 9 van de 10 keer is het een home cinema setje, en daar zijn er zo ongelofelijk veel van. Het geluid van deze setjes kennen wij niet, en kunnen hier dus geen oordeel over vellen. Wil je het weten? Ga dan naar de winkel waar ze hem hebben en ga luisteren. Audio is niet iets om voor te shoppen op internet. Tenzij het setje natuurlijk al een dergelijke reputatie heeft. Horen is kiezen.
'Wat kan ik allemaal kopen voor 100 euro...'
Zien we er uit al een stapeltje papier met een kartonnen voor en achterkant? Nee, wij zijn geen productcatalogus. Zoek en gij zult vinden. Door het zoeken zelf zul je al veel meer inzicht krijgen in wat er allemaal op de markt is, heel leerzaam. Vergelijkingswebsites als kieskeurig.nl en tweakers.net kunnen je daarbij goed helpen.
'Hallo, ik wil mijn boxen aansluiten op mijn tv zodat ik in surround kan gamen. Wie helpt mij?'
Jij snapt het ook niet helemaal. Lees jij eerst deze faq nog maar even door. Met name hoe je nou precies alles aanmoet sluiten. Ten tweede kunnen wij onmogelijk weten wat voor boxen, tv, en kabels jij hebt liggen. Dus kunnen we je ook niet verder helpen. Ten derde: Wie helpt mij? Het is geen postkantoor waar je nummertjes trekt. Heb je alsnog een vraag, stel hem dan duidelijk!
Vermeld zoveel mogelijk info betreffende het onderwerp. Dus bijvoorbeeld:
- Merk
- Typenummer
- Aansluitingen
- Info
- Kabels
- Foto's
- Zoveel mogelijk als je kan vinden
- Meer
- Méér!
...
----------------------------------
FAQ (Frequently Asked Questions)
Wat is Dolby Digital?
Dolby Digital is een techniek voor de weergave van digitale audio via zes kanalen. Hierbij treedt het surround sound-effect op. De luisteraar heeft het gevoel midden in de actie te staan.
De zes kanalen zijn bij Dolby Digital als 5.1. gegroepeerd. De 5.1 staat voor de 5 geluidskanalen die 5 normale luisprekers aansturen (right front, center, left front, right rear en left rear) en 1 kanaal voor de subwoofer oftewel de LFE. Naast 5.1, bestaan er ook 6.1 en 7.1. Je kan zo ver gaan als je wilt, zo kunnen bioscopen voorzien zijn van bijvoorbeeld 12.2. Dit betekend dan een totaal van 12 speakers om je heen, en twee subwoofers.
De drie frontkanalen (left/centre/right) zorgen voor een zuivere weergave van de dialogen en de on-screen geluiden, terwijl de surroundkanalen (left surround/right surround) de toeschouwers omringen met geluid en de beleving intensiveren. Het LFE (Low-Frequency Effects) kanaal draagt bij aan een natuurgetrouwe beleving van explosies en andere geluidseffecten, die zowel gevoeld als gehoord kunnen worden, omdat lage tonen niet richtingsgevoelig zijn. Het menselijk oor hoort niet van welke kant de lage tonen komen, zodoende kan met 1 LFE-kanaal worden volstaan.
De Xbox360 is ook in staat om Dolby Digital te produceren. Zo krijg het gevoel midden in de game te staan. Dingen die achter je gebeuren, hoor je ook achter je. Dit kan bij spellen een behoorlijk voordeel opleveren ten opzichte van je tegenstander die geen Dolby Digital heeft.
Er zijn tegenwoordig echt heel erg veel soorten Dolby technologien. Een lijst met toelichting van alle technogien van de Dolby Laboratories vind je op de Dolby website. HIER is een link. Het is erg leerzaam om dit eens te bekijken.
Hoe krijg ik dan Dolby Digital?
De 360 heeft een optische uitgang (Optical Out) om Dolby Digital geluid door te geven aan apparaten die dit ondersteunen. Deze optische uitgang bevind zich op de grote stekker die je in de 360 steekt aan de achterkant. Te zien op het rechter plaatje; het zwarte klepje:
Het spreekt dus voor zich dat het geluidssetje waar je de 360 op aan wilt sluiten ook zo’n poort moet hebben. We hebben het hier dus over een optisch ingang (Optical In). Bovendien dient het setje over een Dolby Digital decoder te beschikken. Dit is het om het Dolby Digital signaal weer te vertalen naar een signaal wat naar elke speaker afzonderlijk gestuurd moet worden. Of een setje over Optische ingang en een Dolby Digital decoder beschikt, staat altijd duidelijk in de specificaties.
De verschillende soorten en maten setjes worden later besproken in deze FAQ
DUS: Je kunt dus niet ieder setje met 5 speakers en een subwoofer aansluiten op de 360 en Dolby Digital krijgen. De set moet een optische ingang hebben + een Dolby Digital decoder.
Welke kabel(s) heb ik dan nodig?
Een Xbox360 kabel met optische uitgang natuurlijk. De kabel die bij de Premium 360 zit heeft een optische uitgang. Als je een Core 360 hebt, dan heb je een andere kabel nodig. Op de Advanced Scart, HD Component, en HD VGA zit een optische uitgang.
Wat je dan ook nog nodig hebt voor de digitale geluidsoverdracht is een optische kabel, ook wel TOSlink genoemd. De kabel is opgebouwd uit glasvezel en stuurt signalen door met behulp van licht. Zo ziet een optische kabel of TOSlink eruit:
Deze kabels zijn er in alle soorten, maten en kwaliteitsklassen en kunnen dus verschillen in uiterlijk. Je kunt ze herkennen aan de ietwat vierkante plug en meestal ronde kern in het midden. Deze optische kabels kun je bij haast elke elektronicazaak kopen, verspil dus geen geld met een internetbestelling.
Wat voor setjes zijn er dan allemaal?
Ze zijn eigenlijk te onderscheiden in 3 soorten. Wat jij nodig hebt ligt gewoon aan je budget en wat je met de set wil gaan doen. Hieronder staan een aantal opties uitgelegd:
1. Digitaal (gaming/movie) Surround Set
'Ik wil hem alleen gebruiken op de console.' (pc, en losse dvd speler ook mogelijk)
Merken waar je naar kunt kijken:
Logitech, Creative
Denk dat aan een los setje van Logitech of Creative. Let erop dat hij dus over een optische ingang beschikt en een Dolby Digital decoder. Deze setjes hebben vaak een enorme prijs/kwaliteit verhouding, en zijn gewoon de goedkoopste manier op aan goede Dolby Digital te komen. Hieronder een als twee hele goede voorbeeldjes, de Logitech Z5400 en Z5500:
Van deze setjes zijn er niet zo heel veel, wij kunnen dus wel zeggen dat deze allemaal wel redelijk safe zijn om te kopen. Je bent verzekerd van een goede Dolby Digital sound. Je kunt ze natuurlijk aansluiten op elk apparaat met een optische (en soms ook coaxiale) digitale uitgang, zoals een losse dvd-speler of pc. Let op het aantal aansluitingen op het setje om te kijken of je al je apparaten tegelijk kan aansluiten. Ze zijn al te vinden voor onder de 200 Euro! Let goed op de aanbiedingen en sla je slag!
2. Alles-in-een Home Theater setje
'Ik wil een mooi home theater setje met dvdspeler.' (of harddiscrecorder, etc)
Merken waar je naar kunt kijken:
Sony, Samsung, JVC, Philips, alle mainstream merken eigenlijk, miljoen keuzes...
Daar zijn de gewone home theaters setjes voor. Meestal een redelijk mooi design, alles-in-een set. Je hebt hier in 1x een heel home theater te pakken van redelijk goede kwaliteit. Jullie kennen allemaal de Sony en Philips setjes wel. Let erop dat niet alle setje een optische ingang hebben, ook al staat er wel Dolby Digital op de voorkant. In dit geval kunnen ze alleen Dolby Digital decoderen van de ingebouwde dvd speler, en niet van een aparte ingang, zoals een optische ingang voor je 360.
Van deze setjes zijn er zo ongelofelijk veel. Wij kunnen daarom geen oordeel vellen over deze setjes specifiek. De prestaties verschillen ook heel erg per setje. Wil je zo’n setje aanschaffen, ga dan gewoon kijken, luisteren en vergelijken in de winkel.
Het nadeel van zo’n complete set is dat je niet kan upgraden, naar bijvoorbeeld een betere subwoofer. De onderdelen zijn allemaal op elkaar afgestemd en zitten meestal ook zo in elkaar dat er niks te veranderen valt. Jullie hebben ze allemaal wel een keer zien staan bij de MediaMarkt, maar hieronder nog een voorbeeldplaatje. Deze setjes gaat soms over de toonbank voor extreem lage prijzen van rond de 100 euro. Er zijn ook hogere kwaliteit alles in 1 setjes te vinden, maar let op dat hier dan ook vaak harddisk recorders en dergelijke bij zitten. Dit heb je uiteraard niet nodig voor gamen in surround.
3. Losse Componenten Surround Systeem
'Ik heb een redelijk budget en wil gewoon vette Dolby Digital sound'
Merken waar je naar kunt kijken:
Receivers: Denon, Harman Kardon, Pioneer, Marantz, Onkyo, NAD, Arcam, Parasound, etc,
Surround set speakers: Sony, Kef, JBL, Dali, Monitor Audio, Canton, Audio Pro, Martin Logan, etc,
Voor jou is het duidelijk. Jij gaat voor de losse receiver en speakers. Dit zijn hoge kwaliteit onderdelen die gewoon voor top prestaties zorgen. Je kunt natuurlijk zo ver gaan als je wilt, omdat kunt blijven upgraden. Uitgekeken op je speakers? Geen probleem, zoek nieuwe uit en sluit ze aan op je receiver. Deze setjes vind je bij de grotere en betere elektronicazaken, meestal in een apart HiFi hok of luisterruimte. Een voorbeeld van een mooie receiver met losse dvd-speler en leuke boxenset staat hieronder. Bij deze setjes is het ook een kwestie van goed opletten naar aanbiedingen en ook de tweedehandssites goed in de gaten houden. Laten we zeggen dat je al een heel erg goede set kan hebben voor rond de 500 a 600 Euro.
Dit soort modellen is erg populair onder de gamers. Met name door de nog redelijk bescheiden afmetingen van de (sateliet)boxjes en sub, waardoor het nog makkelijk in slaapkamers te passen is.
Je kan natuurlijk ook een stapje hoger gaan, en voor de boekenplankspeakers gaan. Dit zijn grotere speakers die een wat groter bereik hebben qua frequentie naar beneden dan de satelietspeakers als hierboven, en dus vooral bij de middentonen een heel stuk beter naar voren kunnen komen. Een voorbeeld van een set uit boekenplankformaat staat hieronder:
Wil je een nog strakker midden en laag bereik dan kun je voor een set met vloerstaanders gaan. Vaak worden alleen voor de front vloerstaanders gebruikt, en voor de surround- en rear speakers boekenplankmodellen. Uiteraard is het ook gewoon mogelijk om vloerstaanders te gebruiken voor surround. Vaak kunnen de vloerstaanders al zo een laag produceren dat een subwoofer overbodig is geworden. Soms wordt er in zo'n set dan ook 5.0 surround gedraaid, waarbij het subwooferkanaal totaal wordt overgenomen door de fronts. Het is nu hopelijk duidelijk dat je in een set met losse componten eindeloos kunt varieren en upgraden naar eigen smaak. Een voorbeeld van een set met vloerstaanders staat hieronder:
Het is duidelijk dat je in een set met losse componten eindeloos kunt varieren en upgraden naar eigen smaak. Er zijn talloze merken, met allemaal verschillend uiterlijk en een eigen toonsoort. Bij een set van dergelijk niveau wil het ook nog een sterk verschillen of een speaker bij een versterker of receiver 'past'. Sommige merken 'matchen' gewoon, en sommige niet. Wil je een dergelijke investering doen, dan is het verstanding of bij een gespecialiseerde zaak een te gaan luisteren naar deze combinatie. Vaak kun je hier op afspraak komen en zullen ze alles voor jou naar wens aansluiten en laten horen. De service is deze zaken is meestal top! Voel je ook totaal niet opgelaten in een dergelijke winkel, ookal ben je jong, je bent altijd een potentiele klant, ook voor in de toekomst. Dus ze zullen je op dezelfde manier behandelen als elke andere klant. Uiteraard helpt het wel als je wat voorstudie hebt gedaan over de producten die je wilt vergelijken of beluisteren. Succes!
Laatst bewerkt: 12 aug 2007