De stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (BREIN) is bezig met de voorbereiding van acties om gebruikers van muziek- en software-uitwisseldiensten, zoals KaZaA en Grokster, te vervolgen. Om tot actie over te kunnen gaan, moet BREIN eerst de adres (NAW)-gegevens achterhalen die horen bij een IP-adres waarop illegale kopieën worden aangeboden. Internet service providers (ISP's) geven die informatie over hun klanten niet, tenzij er een civielrechtelijk bevel ligt. BREIN is daardoor afhankelijk van de belangenafweging die de rechter voor elke individuele illegale downloader moet maken.
Maar het tij voor de stichting BREIN lijkt te keren. De branchevereniging van internetaanbieders NLIP wijst op het wetsvoorstel 'vorderen gegevens telecommunicatie' dat de opvragingsbevoegdheid van opsporingsambtenaren sterk verruimt. Bovendien heeft het Europees Parlement in juni de 'Declaration against Piracy' aangenomen die lidstaten maant deze schending van rechten aan te pakken.
BREIN-directeur Tim Kuik zegt dat de partijen die zijn organisatie vertegenwoordigt, in het najaar een besluit nemen over de acties. ''Ik verwacht geen grote verdeeldheid. De voorbereidingen liggen op schema''. In de Verenigde Staten, Denemarken en Italië kregen recent duizenden gebruikers van muziek- en bestandsuitwisseldiensten een schikkingsvoorstel in de bus die opliepen tot wel 10.000 dollar. Kuik voorziet een zelfde gang van zaken alhier.
Dus dat iedereen het ff weet en niet voor verassingen komt te staan.
#######UPDATE#######
Op de radio hoorde ik het een en ander.....
Brein is naar alle waarscheinlijkheid bezig met bang makerij...
Ze pakken trouwens alleen de mensen aan die files sharen... en dus niet die downloaden... (met name als je films hebt)
Maargoed, om iemand te kunnen pakken moet Brein in de computer kijken van de gebruiker.
Dat is niet moeilijk... gewoon een kwestie van een simpele hack..
Dan als blijkt dat je idd files shared waar auteurs rechten opzitten zullen ze met jouw ip naar je internet leverancier gaan en vragen om je gegevens.
Vervolgens zal je internet leverancier deze gegevens niet geven omdat in je contract met hun staat dat je gegevens niet zomaar door worden gegeven.
Brein zal naar de rechter moeten stappen en via de rechter moeten afdwingen dat Brein je adres gegevens krijgt.
Naar alle waarscheinlijkheid zal de rechter dat niet goed keuren omdat informatie (de info op je pc) op een illegale manier is verkregen en dus krijgen ze geen adres.
Alsdus een man op de radio die gespecialiseerd is in rechten op het internet...
Volgens hem allemaal bangmakerij
#######UPDATE#######
SPOOF FILES
Trouwens de muziek producenten komen nu ook met spoof files (zoals jullie vast al wel hebben gelezen).
Voor degene die ze nog niet kennen... ->
Kazaa download bij meerdere mensen een deel van het bestand dat jij nodig hebt. Kazaa controleerd de bestanden (om te kijken of het wel dezelfde is) door te kijken of de eerste 300 Kb iedentiek is en of de totale file grote het zelfde is.
Nu de muziek producenten dat door hebben, hebben ze spoof files ontworpen. Een spoof file is een "mp3". Maar dan een totaal waardeloze.
Van de spoof file is de 1ste 300 Kb het zelfde en de totale file lengte ook (kazaa ziet het dus als een goeie file en zal deze dan ook gebruiken in je download).
Nou is idd de eerste 300 KB goed, maar de rest van het nr zal alleen maar ruis bevatten.
Kazaa download ook van die spoof file (die iemand perongelijk gekregen heeft) en zal het mixen met de wel goeie nrs die hij gevonden heeft. Je krijgt dus een nr met hier en daar behoorlijk wat ruis er in. Iemand download hem weer van jouw... en er komt nog meer ruis in door weer een spoof file....
Zo gaat langzaam de muziek er aan bij kazaa... en geloof dit gaat werken (helaas).
Laatst bewerkt: 1 sep 2003