Algerije
Vierentwintig jaar na de laatste deelname doet het Noord-Afrikaanse land weer eens mee aan het wereldkampioenschap. In de tussentijd werden ze voorbij gestreeft door naarbij gelegen landen Tunesië, Egypte en in mindere mate Marokko. Totdat Algerije eindelijk weer eens kans maakte in een zenuwslopende tweestrijd met de Afrikaanse kampioen Egypte. Algerije kwam als de winnaar uit de bus en heeft een ticket in bezit. Twee keer eerder strandde het team in de eerste ronde, maar ook nu lijkt drie keer geen scheepsrecht te zijn. De spelers ontstijgen qua kwaliteit nauwlijks de middelmaat en dit schip lijkt, ondanks de heroïsche kwalificatie, vroeg te stranden.
Argentinië
Argentinië is altijd al een team geweest met briljante voetballers en genadeloze slagers. Een moordmachine die op een goede dag elke tegenstander lachend kan oprollen. Met de beste speler ter wereld (Lionel Messi) in de gelederen, past het predikaat topfavoriet bij de tweemalig wereldkampioen. Maar is dat ook zo? De kwalificatie ging uiterst moeizaam en met een tikkende tijdbom als Diego Maradona als bondscoach is het nog even afwachten. Of komt de magie nu eindelijk naar boven? We zullen zien. De Argentijnen snakken in ieder geval naar internationaal succes.
Australië
Australië klimt langzamerhand naar de top. Na een verrassende kwalificatie vier jaar geleden aan de hand van Guus Hiddink is de Australische ster rijzende. Geen absolute vedetten, maar een team met spelers die hun sporen ruimschoots in de Europese topcompetities hebben verdiend. Met de overplaatsing naar de Aziatische bond kwalificeerde de Australiërs zich als één van de eerste landen voor het wereldkampioenschap. Een team dat met veel passie en strijd hun enigzins matige kwaliteiten weten te verbloemen. En dat aan de hand van de Nederlandse topcoach Pim Verbeek. Geen favoriet, maar een potentiële stuntploeg.
Brazilië
Wie Brazilië zegt, zegt voetbal. Dat is niet zo heel gek, aangezien Brazilië de recordkampioen is met vijf wereldtitels en tot nu toe op elk wereldkampioenschap aanwezig was. Dit kan geen enkel ander land zeggen. Dit zegt natuurlijk weer veel over de kracht van de Brazilianen. De samba zal uiteraard weer gedanst worden. Ongetwijfeld komen ze weer met een ijzersterke selectie op de proppen, met een verzameling van vedetten en een nieuwe aanwinst aan Braziliaans toptalent. De Confederations Cup werd in 2009 al gewonnen als opwarmer voor het WK en het kan niet anders dat Brazilië wederom dé topfavoriet is om het toernooi te winnen.
Chili
Na een afwezigheid van twaalf jaar is Chili weer terug op het hoogste podium. Met een redelijk gemak kwalificeerden de Zuid-Amerikanen zich voor het WK. Het is echter niet te verwachten dat ze al te veel hoge ogen zullen gooien op het toernooi. De tijden van legenden als Salas en Zamarano zijn voorbij, en nu zal er een nieuwe generatie moeten opstaan. Allicht is dit toernooi de kans voor nieuwe Chileense supersterren? Aangezien dit team zelden in de mondiale schijnwerpers staat, is het mogelijk dat ze zeker weten te verrassen.
Denemarken
Danish Dynamite is terug! En stiekem hebben we ze toch gemist. Als er een ploeg is die het van karakter moet hebben, dan zijn het de Denen wel. Na hun laatste grote optreden op Euro 2004 hebben ze vijf jaar lang aangemodderd. Maar een verrassende eerste plek in een uiterst zware kwalificatiegroep met Portugal, Zweden en Hongarije geeft hoop voor de toekomst. Allicht zit er een stunt in voor de Denen, maar eerlijk is eerlijk: echt veel wonderen hoeven we niet te verwachten. Wel erg leuk om naar te kijken vanwege het grote aantal (ex-)Eredivisievoetballers.
Duitsland
Die Mannschaft is het toernooiteam bij uitstek. Na wat magere jaren sloegen ze keihard terug op het vorige WK met een verdiende derde plek. En op Euro 2008 verloren ze weliswaar de finale tegen Spanje, maar het is duidelijk dat onze oosterburen terug zijn aan de mondiale top. Sterker nog: Duitsland is topfavoriet voor de titel. Met indrukwekkend vertoon kwalificeerden ze zich voor het wereldkampioenschap en de kans bestaat dat ze voor de vierde maal de wereldbeker omhoog gaan tillen. Bondscoach Joachim Löw heeft de balans kunnen vinden tussen vedetten en de nieuwe Duitse generatie. Een ploeg om voor op te passen. Duitsland Weltmeister? Het zou zomaar kunnen. Maar dat willen we natuurlijk niet.
Engeland
Het missen van het Europees kampioenschap in 2008 werd in Engeland als een schande gezien, en dat is niet zozeer verwonderlijk. Één van de sterkste ploegen van Europa en nota bene de uitvinders van het voetbal niet aanwezig om een groot toernooi is natuurlijk een gemis. Gelukkig zijn onze bierdrinkende vrienden weer aanwezig en naar verwachting zal weer een groot legioen afreizen naar Zuid-Afrika. Het team bestaat voornamelijk uit absolute wereldtop, waar alleen de verdediging als zwak punt gezien kan worden. Engeland is uit op revanche en de tweede hoofdprijs uit de geschiedenis (wereldkampioen in 1996) is hét medicijn. Geen topfavoriet, maar ze zitten er dichtbij.
Frankrijk
Het scheelde weinig of Les Bleus had helemaal niet gestaan op het deelnemersformulier. Via een schandalige handsbal kwalificeerde de vice-wereldkampioen zich alsnog voor het allerhoogste podium, maar de kritiek is niet van de lucht. Sinds ze net naast de wereldtitel grepen in Berlijn is het rap bergafwaarts gegaan met de Fransen. Al meer dan drie jaar spelen ze dramatisch voetbal en het lijkt steeds beroerder te worden. Aan de hand van een onkundige coach en een ploeg dat meer een verzameling all-stars is dan een hecht team, lijkt de eenmalig wereldkampioen eigenlijk zelfs kansloos voor de titel. Zover wil ik nog niet gaan, maar zelfs de outsiderrol lijkt te ver deze keer.
Ghana
Vier jaar geleden debuteerde Ghana op het hoogste voetbalpodium en dit jaar zijn ze er alweer bij. Dat is niet bijzonder vreemd omdat ze één van de sterkste selecties van Afrika hebben. Naast de gevestigde orde, waar Chelsea-middenvelder Essien dé vedette is, komt er ook een complete lading toptalent aan. Het Ghanese elftal onder 20 werd in de herfst nog wereldkampioen. En dan ben je geen kleintje meer op de mondiale voetbalkaart. Samen met Kameroen en Ivoorkust kunnen ze voor de Afrikaanse verassing zorgen op hun eigen continent. Een ploeg om in de gaten te houden.
Griekenland
In 2004 verraste Griekenland elke voetballiefhebber ter wereld om vanuit het niks de Europese titel te grijpen. Maar nu staat de Griekse ploeg weer stevig met beide voeten op de grond. Het land kwalificeerde zich niet voor het WK 2006 en werd afgelopen EK schaamteloos onttroond als titelhouder na drie opeenvolgende nederlagen. Echter heeft de titel er wel voor gezorgd dat de Grieken definitief een zetel hebben in een subtop van Europa en zo vreemd is het ook dan niet dat ze zich hebben gekwalificeerd voor dit WK. Maar tafarelen zoals toentertijd in 2004 hoeven we niet te verwachten. Hoogstwaarschijnlijk een kort avontuur voor de lelijkst voetballende ploeg uit Europa.
Honduras
Honduras op het WK? Wat moeten we daar in vredesnaam van verwachten? Nou niet bijzonder veel. Het land kwalificeerde zich verrassend direct voor het wereldkampioenschap door zich voor het sterker geachte Costa Rica te eindigen, maar verder hoeven we geen wonderen te verwachten. Een handvol spelers is actief in de Europese topcompetities, waarvan Inter-speler David Suazo de meest bekende is. Het eerste mondiale optreden sinds 1982 zal waarschijnlijk beperkt blijven bij drie wedstrijden. Leuke opvulling, maar meer niet.
Italië
De regerend wereldkampioen staat onder druk. Sinds aanvoerder Fabio Cannavaro in het Olympiastadion te Berlijn de wereldbeker omhoog tilde is het niveau van de Italianen drastisch gedaald. Niet dat ze hebben ingeleverd aan kwaliteit, maar de samenhang ontbreekt. Dit resulteerde al tot een ontluisterend optreden op Euro 2008 en ook op de Confederations Cup maakte de wereldkampioen een slechte indruk. Niets wijst er momenteel op dat Italië haar wereldtitel zal prolongeren. Aan de andere kant, het blijven Italianen en het blijven outsiders voor de wereldtitel.
Ivoorkust
Ivoorkust is er voor de tweede keer op rij bij en tevens voor de tweede keer uit haar geschiedenis actief op een WK. En het team lijkt sterker dan vier jaar geleden, waar De Olifanten werden uitgeschakeld door Nederland in de groepsfase. Met supersterren als Didier Drogba, Salomon Kalou, Yaya Touré en Emmanuel Eboué in de gelederen zijn ze op papier het sterkste Afrikaanse land dat deelneemt aan dit wereldkampioenschap. Sterker nog: als het team gaat draaien kan het zelfs nog wel eens een bedreiging vormen voor de gevestigde Europese en Zuid-Amerikaanse orde. Een serieuze outsider.
Japan
Japan is niet meer weg te denken op het mondiale voetbalpodium. Als één van de sterkste landen van de Aziatische voetbalbond zijn ze voor de vierde maal in successie aanwezig op het wereldkampioenschap. Tot nu toe hebben ze dat gedaan zonder noemenwaardig resultaat. Ook deze ronde hoeven we geen wonderen te verwachten van Japan. Vaak gezien als een potentiële stuntploeg, maar ze zullen hoogstens de tweede ronde halen. En daarna houdt het echt op.
Kameroen
De Ontembare Leeuwen waren vorig WK afwezig en de pleuris brak vervolgens uit in het land. Het is simpel: een land als Kameroen mag gewoon niet ontbreken op dit podium. Maar gelukkig voor menig voetballiefhebber is één van Afrika’s toplanden dit maal wel weer present. Toch is de ploeg in de jaren dusdanig verzwakt en zie ik niet meer zo snel topprestaties, zoals deze in begin van de jaren negentig er wel waren. Het team moet draaien rondom superster Samuel Eto’o en is daarom sterk afhankelijk van deze speler. Het kan een mooie zomer worden, maar er spelen te veel factoren om Kameroen überhaupt tot een lichte favoriet te bombarderen.
Mexico
De kwalificatie rondom Mexico verliep rommelig. Maar uiteindelijk is het land er gewoon bij zoals het hoort. De Mexicanen hebben een team waar bijzonder veel potentie in. Een sterke verdediging en een hele listige voorhoede. Een team waar menig ploeg op vast zou kunnen lopen. Als ze een sterk collectief blijven in de zomer schuilt er zelfs een lichte favoriet in. Uiteraard kunnen ze qua kwaliteit in geen enkele manier tippen aan de absolute top. Maar waarom zou de ploeg niet kunnen stunten?
Nederland
En nu de vraag: wat gaat ons aller Oranje doen op het WK? Als je kijkt naar de wereldranglijst dan kan je niet anders concluderen dat ze topfavoriet zijn voor de eindzege. Nederland kwalificeerde zich moeiteloos voor het WK en liet al menige malen zien dat het team goed georganiseerd en frivool kan spelen. Echter leert de geschiedenis dat je niet te lyrisch moet zijn over de kansen. Wereldkampioen worden hangt af van zoveel factoren en Nederland komt zichzelf altijd wel tegen in een (te) vroeg stadium. Een offday na de eerste ronde zal daarom meteen fataal worden. Aan de andere kant heeft Nederland allicht nog wat goed te maken na de schandalige uitschakeling tegen Portugal op het WK 2006 en na de ontluisterende uitschakeling tegen Rusland op het laatste EK. Als je de potentie hebt om landen als Italië en Frankrijk met grote nederlagen naar huis te sturen, dan zou je favoriet zijn. En dat is Nederland stiekem ook een beetje. Maar het is tijd dat we eerst met de nodige terughoudendheid een toernooi in gaan. Dan valt de eventuele teleurstelling ook mee.
Nieuw-Zeeland
Na achtentwintig jaar zijn de Kiwi’s ook weer terug op het wereldkampioenschap en zal aantreden als het zwakste team op het deelnemersformulier. Dit werd in 2009 nogmaals pijnlijk duidelijk op de Confederations Cup. Het rugbyteam zit aan de absolute wereldtop, maar het voetbalteam kan de top zelfs in de verte niet eens zien. Het land heeft op papier de makkelijkste kwalificatie gehad. Ondanks het land zelf erg zwak is, speelden ze hun wedstrijden tegen kleine eilandjes en afsluitend een play-off tegen het Arabische eilandje Bahrein.. Of de All-Whites zullen voortaan ook in het zwart moeten spelen en de traditionele oorlogsdans verrichten.
Nigeria
Nigeria heeft één van de beste jeugdteams ter wereld die op elk mondiaal jeugdtoernooi hoge ogen gooien (al dan niet door sjoemelen met leeftijden, maar dat terzijde.). Toch is het vreemd dat al die gouden lichtingen min of meer verzuipen in de nationale ploeg. Met een hoge dosis mazzel kwalificeerden de Nigerianen zich voor het WK. Maar dit is allang niet meer het team dat in 1998 de wereld verbaasden door van Spanje te winnen en de volgende ronde te bereiken. Een team met leuke spelers en aardige namen, maar niet meer dan dat.
Noord-Korea
Een voetbalteam wat net zo onbekend en geïsoleerd is als het land zelf. Zo kunnen we Noord-Korea wel omschrijven. Hun tweede plek in de kwalificatiegroep, nog voor Aziatische grootmachten als Iran en Saudi-Arabië deed menig wenkbrauw fronsen. Toch weten veel mensen niet dat de Noord-Koreanen WK-geschiedenis hebben geschreven tijdens hun eerste (en tot dit WK ook enige) WK-optreden in 1966, waar het topfavoriet Italië met 1-0 versloeg. Stunts zoals deze zitten er niet meer in voor Noord-Korea en we tippen het land ook om als laatste in de desbetreffende groep te eindigen.
Paraguay
Paraguay op het WK is sinds 1998 vaste prik. Meestal kwalificeren de Zuid-Amerikanen zich met redelijk gemak voor de Mondiale en deze keer was dat niet anders. Waar veel landen in het continent vaak onnodig puntverlies lijden, blijven de Paraguayanen solide en uiterst rustig voetballen. Echter ontbreekt nog de ware beloning voor een stabiel team als deze. Verder dan de achtste finale zijn ze nog nooit gekomen en puur op kwaliteit gekeken zal dit ook in 2010 het hoogst haalbare lijken. Maar een team dat al al een decennium tot één van de beste landen van Zuid-Amerika behoort zou toch wel hogerop kunnen?
Portugal
Ook de Nemesis van Nederland is aanwezig in Zuid-Afrika, al was het een zware bevalling. Op het laatste moment grepen de Portugezen de essentiële tweede plek in hun groep, waarna ze met twee zuinige overwinningen op Bosnië in de play-offs zich toch wisten te plaatsen. De nummer vier van het vorige wereldkampioenschap lijkt in kracht af te nemen, en dat is voor vele Nederlanders positief nieuws. Toch mag de huidige kracht van de Portugezen niet onderschat worden. Mede dankzij de aanwezigheid van de duurste speler ter wereld natuurlijk, Cristiano Ronaldo. Hij zal Portugal naar de eerste prijs uit haar geschiedenis moeten leiden. Maar of dat gaat gebeuren? Waarschijnlijk niet. Veel factoren spreken een voortreffelijk resultaat tegen voor Portugal.
Servië
Servië is het meest grillige team uit Europa. Of ze spelen een dramatische kwalificatiereeks en ontbreken op een groot toernooi, of ze kwalificeren zich met groots machtsvertoon. Er is geen tussenweg. Het laatste gebeurde weer eens afgelopen kwalificatiereeks en ze eindigden nog voor vice-wereldkampioen Frankrijk en outsiders Bulgarije en Roemenië bovenaan. Het team herbergt absolute klasse en ze zullen ongetwijfeld weer met veel passie en strijd het toernooi ingaan. Maar zoals de grilligheid troef is zal het waarschijnlijk niet eens genoeg zijn voor een plekje in de volgende ronde.
Slovenië
Dat was nogal een schok voor Guus Hiddink en zijn mannen van Rusland. Als uitgesproken favoriet de play-offs ingaan en vervolgens door het kleine Slovenië veroordeeld worden tot tv kijken in de zomer. Hoewel klein? Hetzelfde team liet in 2000 en 2002 al eens zien dat ze zich zeker kunnen kwalificeren voor een groot toernooi. Maar sindsdien hebben we weinig vernomen van het land uit het voormalige Joegoslavië. Maar op het moment waar men verwachtte dat de Russen met enorme cijfers over het land zou denderen, sloeg Slovenië keihard terug. Zullen ze ook weer weten te stunten op het grote podium zelf? Dat is de vraag natuurlijk. Vooralsnog schatten we de kansen van de Slovenen zeer klein in. Maar wie weet...
Slowakije
Slowakije is een debutant op het toernooi. En toch eigenlijk weer niet. Tot en met het begin van de jaren negentig was het land nog een deel van het grote Tsjecho-Slowakije, dat meerdere malen present was op het hoogste podium. Nadat het land opgesplitst werd leek het bergafwaarts te gaan met het Slowaakse deel. Waar de Tsjechen succes op succes boekten in Europa (bij WK-deelnames echter niet), bleven de Slowaken altijd met lege handen achter. Tot nu toe dan. Een indrukwekkende kwalificatie werd beloond met een ticket voor Zuid-Afrika. En dat terwijl grote broer Tsjechië thuis blijft voor de televisie. Maar ook van de Slowaken hoeven we eigenlijk geen topprestaties te verwachten. Maar goed, een plek in het hoofdtoernooi is al een beloning op zich.
Spanje
Spanje is de regerend Europees kampioen en dat maakt het land uiteraard tot topfavoriet. Jarenlang was het land het lelijke eendje van de voetballerij. Altijd een topteam, maar ze kwamen ook altijd tekort voor de hoofdprijzen. Maar daar lijkt nu verandering in te komen. Een indrukwekkend toernooi in Oostenrijk en Zwitserland in 2008 is de start van de nieuwe Spaanse Armada die vastberaden is om de eerste wereldtitel uit haar geschiedenis te halen. En waarom niet? Een topteam met een topcoach dat op elke linie spelers van wereldniveau heeft. Het kan niet anders dat de Spanjaarden topfavoriet zijn voor de titel. Maar zullen met deze druk om kunnen gaan? De tijd zal het leren.
Uruguay
Gelukkig is tweemalig wereldkampioen ook weer present op dit wereldkampioenschap. Al is het alleen maar voor de geweldige voorhoede met de aanvalsleider van Ajax, Luis Suárez, en wereldspits Diego Forlán. Toch was de kwalificatie van Uruguay behoorlijk moeizaam en werd er pas na een play-off tegen Costa Rica een ticket bemachtigd. Maar als het team gaat draaien zullen ze vlijmscherp en levensgevaarlijk zijn. Echter is het gebrek aan een brede selectie kan ze opbreken. Wat als de voorhoede wegvalt? Dan blijft er een team over dat meer op zijn plaats is in de middelmaat. Toch een team dat eventueel kan verrassen. Het gaat erom spannen bij Uruguay.
Verenigde Staten
De Verenigde Staten zijn bij uitstek het enige land op dit WK waar voetbal niet de populairste sport is. Toch zijn ze praktisch elke editie wel aanwezig. Een team dat meestal de middelmaat nooit weet te ontstijgen, maar toch venijnig uit de hoek kan komen. Dat zagen we nog onlangs bij de Confederations Cup, waar ze brutaal Italië en Spanje naar huis stuurden en pas na veel strijd het moesten afleggen tegen Brazilië. Zou dit een opmars zijn van het Amerikaanse voetbal? Dat zullen we allemaal terug moeten zien als het om het echie gaat komende zomer. Het talent zit er en over motivatie hoeven we ons ook nooit zorgen te maken bij Amerikanen. Dan rest alleen de vraag: hoe ver kan het team komen? Met recht het meest onvoorspelbare team op dit WK.
Zuid-Afrika
Het gastland kwalificeerde zich uiteraard automatisch voor het WK en dat is maar goed ook. Want als ze zich zouden moeten kwalificeren via de reguliere weg, dan zouden ze allang uitgeschakeld zijn. Sterker nog: Zuid-Afrika deed mee aan de kwalificatie omdat de Afrikaanse kwalificatie meteen ook de deelnemers zou bepalen voor de Africa Cup of Nations begin 2010. De vroegtijdige uitschakeling sprak boekdelen. Opzich vreemd omdat het team zeker aardige spelers heeft. Maar er zit geen lijn in. Het spel was tijdens de Confederations Cup al relatief dramatisch, ondanks ze nog de tweede ronde wisten te behalen. Maar er is een nieuwe bondscoach en het thuisvoordeel zal ook benut kunnen worden. Maar Zuid-Afrika als een nieuwe Zuid-Korea, dat als gastland in 2002 de wereld op zijn kop zette? Nee dat zal niet gebeuren.
Zuid-Korea
Zuid-Korea schokte de voetbalwereld om in 2002 aan de hand van Guus Hiddink (en labiele scheidsrechters) de halve finales van het WK te bereiken, waar het uiteindelijk werd uitgeschakeld door de Duitsers. Een nieuwe grootmacht leek geboren, maar het Hiddink-effect raakte snel uitgewerkt. Het team is met een rap tempo weer afgezakt naar de middelmaat en komt daar voorlopig niet uit. Met één superster (Park-Ji Sung van Manchester United) in de gelederen en voor de rest een verzameling matige voetballers is het gewoon weer soberheid troef. Het toernooi in 2006 was al een indicatie van de stijgende lijn en naar verwachting zullen ze deze in Zuid-Afrika weer doorzetten.
Zwitserland
Zwitserland is ook al zo’n mysterieus team uit Europa. Vaak weet je niet wat je mag verwachten van de ploeg. Zoveel kwaliteit hebben ze ook weer niet, maar toch zijn ze levensgevaarlijk. Het land speelt op karakter en daar willen veel andere ploegen zich nog wel eens op verkijken. Het land ligt tussen voetbalgrootmachten Italië, Duitsland en Frankrijk in en ze zijn dan ook een mix van die drie voetbalculturen. Karakter en kracht van de Duitsers, slimheid van de Italianen en stijl van de Fransen. Samen met de Verenigde Staten één van de landen die het moeilijkst te peilen is. Maar wel een land met enorm veel potentieel.