Goals als antwoord op protest
Door PAUL VAN DEN BOSCH
ROTTERDAM - De meest blonde speler die ooit het Feyenoord-shirt droeg, Arnold Scholten, kende een vervelend...
Supporters van Feyenoord uiten vrijdag tijdens de training van de club, hun onvrede over het aankoopbeleid van hun club. FOTO ANP
... begin in Rotterdam. Uitgefloten werd hij, constant belachelijk gemaakt.
In een beroerde uitwedstrijd bij RKC, waarin Feyenoord na een 2-0 achterstand nog wel terugkwam tot 2-2, kreeg de middenvelder van het legioen op de tribune het dwingende verzoek toegeschreeuwd om snel terug te gaan. Hij was, tijdens het seizoen 1989-’90, van Ajax overgekomen. Terug, dat was Amsterdam.
Een paar weken later speelde Feyenoord Europees voetbal tegen Tottenham Hotspur. ,,Ik zie het nog voor, Arnold geeft één van die gasten van Spurs een doodschop,’’ vertelt Peter Bosz, destijds speler, nu technisch manager van Feyenoord. ,,Geweldig vonden de supporters dat. In die tijd was er zo’n rage rond Goede Tijden, Slechte Tijden, met die personage Arnie. Eigenlijk vanaf dat moment werd Scholten ‘Arnie’ genoemd. Razendpopulair werd hij, onvoorstelbaar.’’
In 1995 keerde Scholten weer terug naar Ajax, op verzoek van Louis van Gaal. Op dit moment is hij weer Feyenoorder; bij de jeugd werkt hij als trainer. Arnold Scholten en John van Loen ( in het kampioensseizoen 1992-’93 ) waren tot deze week de laatste spelers die bij Ajax hun spullen pakten en voor Feyenoord kozen. Totdat Angelos Charisteas donderdagavond alle internetforums uit zijn voegen liet barsten. Dat is het symptoom van deze tijd, iedere supporter heeft zijn eigen klaagmuur.
Hoeveel plausibele redenen de technische leiding van Feyenoord ook aandraagt voor de last minute-transfer, voor veel supporters van Feyenoord is Charisteas vooralsnog een bankzitter van een andere club.
Dat waren de andere opvallende aankopen Theo Lucius (PSV) en Stein Huysegems (AZ) ook. Maar de Griek komt van Ajax. Dat geeft de boze Feyenoord-aanhang toch vooral het gevoel, dat hun club op de slotdag van de transfertermijn op koopjesjacht moest bij de lachende aartsrivaal.
Een fan had gisterochtend bij bezoek van de training symbolisch een mes in de hand. ,,We zijn in ons Feyenoord-hart gestoken,’’ zei hij. Langs het veld hingen enkele tegen Charisteas gerichte plakkaten. De Griek was er wegens interlandverplichtingen nog niet bij, hij meldt zich hoogstwaarschijnlijk maandag in Rotterdam.
Feyenoord zit in een uiterst roerige periode, waarin de ploeg één punt uit twee competitieduels pakte, de clubleiding zich moet verantwoorden voor schulden uit het verleden en president-commissaris Van den Herik als grote zondebok onder vuur ligt. Een combinatie van factoren, noemen ze dat. Dan is Feyenoord meteen het grootste kruitvat in de Nederlandse voetbalwereld.
Twee reacties van supporters op internet: ,,Ben ik op mijn werk weer het lachertje.’’ Rond het trainingsveld stelt supporter Piet: ,,Als er één de anti-Ajax-sentimenten had kunnen voorzien, is het onze technische adviseur Wim Jansen wel. Die heeft er weleens een sneeuwbal door op zijn oog gekregen.’’
Het sneeuwbal-incident dateert van december 1980. Wim Jansen keerde die zondag terug in de Kuip, waar hij was opgegroeid. Alleen zat hij in de andere kleedkamer en droeg hij een groen Ajax-shirt. Tijdens de warming-up werd Jansen geraakt door een ijzige sneeuwbal, die zijn gezichtsvermogen zo aantastte dat hij zich snel moest laten vervangen. De Kuip juichte hatelijk.
In het Nederlandse voetbal is geen rivaliteit zo haatdragend en fysiek als die tussen Feyenoord en Ajax. Twee jaar geleden moesten de spelers van het tweede elftal van Feyenoord rennen voor hun leven, toen Ajax-aanhangers het veld bestormden. Zij hadden het met name gemunt op Robin van Persie.
Toen Gaston Taument tien jaar geleden in de belangstelling stond van Ajax, bracht de toenmalige Feyenoord-trainer Arie Haan (zelf ex-Ajacied) dat bewust naar buiten. Uit angst voor de reacties durfde Taument niet meer op gesprek te gaan in Amsterdam.
Een Griek als Charisteas is hevige emoties wel gewend vanuit zijn vaderland. In Turkije gaat een speler niet makkelijk van Fenerbahce naar Galatasaray, in Glasgow wordt Celtic-spits Vennegoor of Hesselink niet vervoerd door taxi-chauffeurs met Rangers-liefde en de Portugees Figo kreeg een varkenskop naar het hoofd geslingerd toen hij met Real terugkeerde bij Barcelona. In die reeks valt de strijd tussen Feyenoord en Ajax, het gemoedelijkere PSV speelt daarbij geen rol.
Ex-Ajacied Patrick Kluivert begon gisteren zijn PSV-carrière op het trainingsveld. Onder leiding van Tonny Bruins Slot, een Amsterdammer die in Eindhoven de nodige scepsis moest wegnemen, werkte hij zich in het zweet. Applaus bleef achterwege, maar het PSV-publiek lijkt de voormalige Ajacied een kans te geven.
Teruggebracht tot de essentie, hebben Charisteas en Kluivert dezelfde missie. Ze moeten scoren om liefde te krijgen. ,,Charisteas verdient het niet dat hij nu met de nek wordt aangekeken,’’ oordeelt Feyenoord-trainer Erwin Koeman.
Het zou Feyenoord niet tegenvallen als de Griek vanavond al productief is voor zijn nationale ploeg tegen Moldavië. En doelpunten in de komende competitieduels (tegen Sparta en PSV) kunnen zalvend werken. Dan kan het, na alle emoties, snel gaan. Scholten, Van Loen en Rob Witschge (ook ex-Ajax) maakten deel uit van het geliefde kampioenselftal van Feyenoord in 1993.
En ook de opper-Ajacied, Johan Cruijff, kreeg de fans in Rotterdam om. Uit rancune tegenover Ajax streek hij neer in de Kuip, waar Cruijff werd onthaald op gefluit. Sommige Feyenoorders leverden hun seizoenkaart in. In 1984 liep Cruijff met de kampioensschaal het bordes van het stadhuis op.
,,Zo, dus dít is nou de Coolsingel,’’ zei hij droog.
Klik om te vergroten...