Lees dit maar eens:
Nederland wapent zich tegen uitbraak
Door MONICA BEEK EN MARK VAN DER WERF
ROTTERDAM - Wie 20 tot 40 jaar oud is, lijkt de meeste kans te hebben op de ernstigste vorm van varkensgriep.
Van de Mexicaanse patiënten die bezweken, kwamen de meesten uit deze leeftijdsgroep.
,,Dat is heel ongewoon,’’ zegt viroloog Ab Osterhaus. ,,Een verklaring hebben we er nog niet voor.’’ Over het algemeen zijn juist ouderen het meest vatbaar voor griep.
In Nederland zijn zeker vier mensen getest op het virus, onder wie een piloot. Allen hadden na een bezoek aan Mexico griepverschijnselen. Zij bleken niet besmet te zijn met het gevreesde virus. In Spanje is maandag wel een nieuw geval geconstateerd. ,,Dat betekent dat we alert moeten zijn op verdere verspreiding van het virus,’’ zegt Osterhaus. ,,Ook in Nederland komen mensen aan uit besmet gebied.’’
Op Schiphol krijgen passagiers die van en naar Mexico reizen een brief van de GGD. Daarin staat dat ze de huisarts moeten bellen als ze binnen een week koorts krijgen of veel hoesten. Reizigers naar Mexico wordt aangeraden vaak hun handen te wassen en uit te kijken voor niezende mensen. Dinsdag zet de GGD ook billboards met dezelfde informatie op de luchthaven.
Volgens Osterhaus is dat afdoende. ,,Het is nog niet nodig iedereen individueel te controleren. Al moet dat beleid wel steeds worden geëvalueerd.’’
Mocht iemand in Nederland varkensgriep blijken te hebben, dan treedt een rampenplan in werking. In dit geval het draaiboek grieppandemie, waarin alle gezondheidsdiensten samenwerken. Besmette mensen worden dan geïsoleerd, het liefst in de eigen woning. De huisarts of een GGD-arts neemt bloed af, beschermd met handschoenen, mondkap, bril en schort met lange mouwen. Het monster wordt vervolgens driedubbel verpakt door een koerier vervoerd naar het laboratorium van het RIVM in Bilthoven of het Erasmus MC in Rotterdam. In de vier gevallen van vermeende varkensgriep is dat de afgelopen dagen ook zo gebeurd.
Van alle rampen is een grieppandemie de grootste angst van de Nederlandse overheid. Het is heel waarschijnlijk dat het een keer gebeurt. Als het zover is, zijn de effecten ingrijpend, staat in een brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer van mei 2008. In het zwartste scenario zouden er alleen al in Nederland 80.000 doden vallen. Eind 2009 staat een oefening op het programma om de draaiboeken te testen.
In geheime opslagplaatsen liggen 5 miljoen doses Tamiflu klaar. Dat is geen vaccin tegen varkensgriep, maar een virusremmer. Het middel onderdrukt de groei van het virus. Aan een vaccin wordt de komende maanden hard gewerkt. Tot dan is de grote vraag wie bij een grote uitbraak als eersten de virusremmers krijgen, met het doel het aantal slachtoffers te minimaliseren en de maatschappij draaiende te houden. De opslagplekken zijn geheim, zegt Osterhaus, om een massale run op de medicijnen tegen te gaan.
Tamiflu-fabrikant Roche heeft inmiddels de productie van de virusremmer verhoogd. ,,We kunnen per jaar 400 miljoen doses produceren,’’ zegt de woordvoerder. Internetapotheek Mijnapotheek.nl ziet al een verhoogde vraag naar het middel. ,,Dit weekend zag ik ineens bestellingen voor Tamiflu. Dat gebeurt normaal nooit. Ik vond het vreemd, tot ik het nieuws zag,’’ zegt apotheker A. de Meere. Of zijn klanten de pillen toegestuurd krijgen, hangt af van hun eigen huisarts. ,,Die moet ik eerst toestemming vragen. Sommigen vinden het onzin, anderen zijn wel gevoelig voor de onrust.’’
Ok, ze hebben nog geen vacinatie, maar wel een virusremmer.