[gb]Het Grote WK-topic[/gb]
Startpost door Mtthz
Welkom bij het allerlaatste deel van het XBW-WK topic. Het is zover. Voor het eerst in 32 jaar staat Nederland weer in de finale van het wereldkampioenschap voetbal. Een reis die op 14 juni begon, in Johannesburg, tegen Denemarken. Wie had gedacht dat een maand later, in datzelfde stadion, Nederland voor de wereldtitel zou spelen? Nederland versloeg daarna achtereenvolgens Japan, Kameroen, Slowakije, Brazilië en Uruguay en zal nu tegen topfavoriet en regerend Europees kampioen Spanje gaan strijden voor de wereldtitel.
[gb]Het Wereldkampioenschap[/gb]
Eens in de vier jaar vind het Wereldkampioenschap voetbal voor landenteams plaats. Tweeëndertig landenteams zullen tussen 11 juni en 11 juli 2010 strijden om de negentiende editie van de FIFA World Cup. De teams zullen eerst geloot worden in acht groepen met elk vier landen. Van deze groepen gaan er twee teams per groep door na drie wedstrijden. De titelhouder is Italië. Brazilië is recordhouder met vijf wereldtitels. Nederland heeft nog nooit het wereldkampioenschap gewonnen. Wel haalden ze twee maal de finale, in 1974 en 1978, en werden ze vierde op het WK van 1998. Oranje zal dit keer voor de negende keer present zijn op het allerhoogste podium.
Overzicht alle WK-finales
1930. Uruguay – Argentinië 4-2
1934. Italië – Tsjechoslowakije 2-1 (et)
1338. Italië – Hongarije 4-2
1950. Uruguay – Brazilië 2-1 *
1954. West-Duitsland – Hongarije 3-2
1958. Brazilië – Zweden 5-2
1962. Brazilië – Tsjechoslowakije 3-1
1966. Engeland – West-Duitsland 4-2 (et)
1970. Brazilië – Italië 4-1
1974. West-Duitsland – Nederland 2-1
1978. Argentinië – Nederland 3-1 (et)
1982. Italië – West-Duitsland 3-1
1986. Argentinië – West-Duitsland 3-2
1990. West-Duitsland – Argentinië 1-0
1994. Brazilië – Italië 0-0 (Brazilië wns)
1998. Frankrijk – Brazilië 3-0
2002. Brazilië – Duitsland 2-0
2006. Italië – Frankrijk 1-1 (Italië wns)
* In 1950 werd de finaleronde in een groep van vier gespeeld. Omdat Uruguay-Brazilië de beslissende wedstrijd was voor de groepswinst, wordt deze wedstrijd vaak gezien als de ''finale''.
[gb]Het gastland[/gb]
Voor het eerst in de geschiedenis zal het wereldkampioenschap voetbal plaatsvinden in Afrika. Op 15 mei 2004 werd Zuid-Afrika gekozen om het toernooi te organiseren nadat het meer stemmen vergaarde dan de andere kanshebbers Egypte en Marokko.
Zuid-Afrika is een land in opbouw en behoort tot de zogenoemde Derde Wereld. In 1910 werd het land deels een onafhankelijke staat binnen het Britse Rijk en in 1961 werd Zuid-Afrika een volledig onafhankelijke republiek. Voor lange jaren voerde de regering het welbekende en beruchte apartheidsregime uit. Hierdoor werd de zwarte bevolking, die een grote meerderheid heeft in het land, zwaar onderdrukt door de regering. De zwarte bevolking had niks te vertellen in het land en geen rechten. Politieke bewegingen waren streng verboden en activisten werden opgesloten of vermoordt. Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw brokkelde het regime langzaamaan af. Onder president De Klerk kwam de apartheid tot een einde. De vrijlating van activist en latere president Nelson Mandela in 1990 stond hiervoor symbool. In 1994 kwam het regime tot een definitief einde met de eerste verkiezingen voor alle bevolkingsgroepen. Nelson Mandela werd als winnaar gekozen en werd de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.
Tegenwoordig zijn de tekenen van de apartheid nog altijd zichtbaar in Zuid-Afrika. Het overgrote deel van de bevolking leeft nog in zware armoede en het land gaat nog elke dag gebukt onder zware criminaliteit. Echter is het land wel één van de meest vooruitstrevende landen op het continent. Zuid-Afrika is ook een zeer populair land onder toeristen. Het land staat namelijk ook bekend om haar schitterende cultuur, natuurreservaten voor safari en wijn.
[gb]Speelsteden[/gb]
Het toernooi zal worden gespeeld in tien verschillende stadions verdeeld over negen steden. De finale zal gespeeld worden in het Soccer City-stadion te Johannesburg.
Info Stadions:
Johannesburg – Soccer City
Capaciteit: 95.000
Johannesburg – Ellis Park
Capaciteit: 61.000
Kaapstad – Groenpunt Stadion
Capaciteit: 70.000
Durban – Durban Stadion
Capaciteit: 70.000
Port Elizabeth – Nelson Mandelabaaistadion
Capaciteit: 45.000
Bloemfontein – Vrystaat Stadion
Capaciteit: 48.000
Nelspruit – Mbombela Stadion
Capaciteit: 46.000
Pretoria – Loftus Versfeld
Capaciteit: 50.000
Polokwane – Peter Mokoba Stadion
Capaciteit: 45.000
Rustenburg - Royal Bafokeng Stadion
Capaciteit: 42.000
[gb]Gekwalificeerde teams[/gb]
Op 15 maart 2007 schreven 204 landen van de 208 FIFA-leden zich in voor de kwalificatie. Dit was een record na de 199 voor het WK in 2002. Alleen Bhutan, Brunei, Laos en de Filipijnen schreven zich niet in. Bhutan mocht ondanks de gemiste deadline later toch toetreden. Echter trok het land zich samen met het Centraal Afrikaanse Republiek, Eritrea, Guam en São Tomé en Príncipe terug. Papoea Nieuw-Guinea deed ook niet mee aan de kwalificatie omdat ze niet aangemeld waren voor de South Pacific Games (wat tevens een kwalificatietoernooi voor de confederatie van Oceanië was).
Op 23 augustus van datzelfde jaar begonnen de wedstrijden voor 31 (exclusief gastland Zuid-Afrika) beschikbare plaatsen op het WK dat drie jaar later zou beginnen. De tickets werden verdeeld over zes continentale voetbalbonden:
- 13 tickets voor de UEFA (Europa)
- 5 tickets voor de CAF (Afrika)
- 4,5 tickets voor de CONMEBOL (Zuid-Amerika)
- 4,5 tickets voor de AFC (Azië)
- 3,5 tickets voor de CONCACAF (Noord- en Midden-Amerika)
- 0,5 tickets voor de OFC (Oceanië)
De kwalificatie:
Europa
Afrika
Zuid-Amerika
Azië
Noord- en Midden-Amerika
Oceanië
De gekwalificeerde landen:
Algerije
Argentinië
Australië
Brazilië
Chili
Denemarken
Duitsland
Engeland
Frankrijk
Ghana
Griekenland
Honduras
Italië
Ivoorkust
Japan
Kameroen
Mexico
Nederland
Nieuw-Zeeland
Nigeria
Noord-Korea
Paraguay
Portugal
Servië
Slovenië
Slowakije
Spanje
Uruguay
Verenigde Staten
Zuid-Afrika
Zuid-Korea
Zwitserland
Groen = Naar WK 2010
Rood = Uitgeschakeld
[gb]Informatie deelnemers[/gb]
WK-deelnames per land
* Duitsland deed tussen 1954 en 1990 mee als West-Duitsland. In 1974 deden zowel West- als Oost-Duitsland mee aan het Wereldkampioenschap
Servië en Slowakije debuteren op dit Wereldkampioenschap, al hebben ze wel in andere staatsvorm meegedaan aan het WK. Slowakije als deel van Tsjecho-Slowakije, Servië als deel van de Federale Republiek Joegoslavië en als Servie-Montenegro. Slovenië debuteert niet, maar was tot de jaren negentig tevens deel van Joegoslavië.
Beste resultaten per land op het WK:
De Eredivisie op het WK
De Nederlandse Eredivisie levert in totaal 33 voetballers af voor het Wereldkampioenschap. Ajax is hofleverancier met negen spelers. Landskampioen FC Twente volgt met zes spelers. De lijst:
Ajax (9) Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel, Demy de Zeeuw (Nederland) Dennis Rommedahl, Christian Eriksen (Denemarken) Eyong Enoh (Kameroen) Luis Suárez, Nicolas Lodeiro (Uruguay) Marko Pantelic (Servië)
FC Twente (6) Sander Boschker (Nederland) Blaise N'Kufo (Zwitserland) Miroslav Stoch (Slowakije) Cheik Tioté (Ivoorkust) Bernard Parker (Zuid-Afrika) David Carney (Australië)
AZ(5) Stijn Schaars (Nederland) Brett Holman (Australië) Simon Poulsen (Denemarken) Hector Moreno (Mexico) Sergio Romero (Argentinië)
PSV (4) Ibrahim Afellay, André Ooijer (Nederland) Fransesco Rodriguez, Carlos Salcido (Mexico)
Feyenoord (2) Giovanni van Bronckhorst (Nederland) Jon-Dahl Tomasson (Denemarken)
FC Groningen (2) Tim Matavz (Slovenië) Thomas Enevoldsen (Denemarken)
Sparta (2) Aleksander Seliga (Slovenië) Ayodele Adeleye (Nigeria)
FC Utrecht (1) Michel Vorm (Nederland)
NAC Breda (1) Matthew Amoah (Ghana)
Vitesse (1) Delibor Stefanovic (Slovenië)
Naast de huidige aanwas Eredivisie-spelers, zijn er ook een aantal spelers actief op het WK die een Eredivisie-verleden hebben. Open de spoiler om deze ex-Eredivisionisten te zien
Australië Jason Culina (Ajax, FC Twente, PSV) Luke Wilkshire (FC Twente) Brett Emerton (Feyenoord) Nikita Rukavytsya (FC Twente)
Brazilië Michel Bastos (Excelsior) Gomes (PSV)
Denemarken Daniel Jensen (Heerenveen) Jesper Grønkjær (Ajax) Jakob Poulsen (Heerenveen) Patrick Mtiliga (Feyenoord, Excelsior, NAC Breda)
Griekenland Angelos Charisteas (Ajax) Giorgios Samaras (Heerenveen)
Ivoorkust Salomon Kalou (Feyenoord)
Japan Keisuke Honda (VVV)
Nieuw-Zeeland Ivan Vicelich (RKC Waalwijk, Roda JC)
Nigeria Nwanko Kanu (Ajax)
Paraguay Édgar Barreto (NEC)
Servië Vladimir Stojkovic (Vitesse) Danko Lazovic (Feyenoord, Vitesse, PSV)
Verenigde Staten DaMarcus Beasley (PSV)
Zuid-Afrika Aaron Mokoena (Ajax) Steven Pienaar (Ajax)
Zuid-Korea Kim Nam-Il (Excelsior) Park Ji-Sung (PSV) Lee Young-Pyo (PSV)
[gb]Selecties deelnemers[/gb]
Op 1 juni zijn alle namen ingeleverd bij de FIFA. In de spoilers vind je, per groep, alle spelers+rugnummers van de deelnemende landen.
Groep A:
Groep B:
Groep C:
Groep D:
Groep E:
Groep F:
Groep G:
* Nummer zeven is eigenlijk een aanvaller, maar staat geregistreerd als doelman. Volgens de regels van de FIFA moet elk land verplicht drie keepers selecteren. De bondscoach van Noord-Korea dacht echter slim te zijn om, door de aanvaller als keeper te registreren, een extra veldspeler mee te kunnen nemen. Inmiddels heeft de FIFA aangegeven dat hij daadwerkelijk mag spelen. Maar alleen als keeper, aangezien hij zo geregistreerd staat.
Groep H:
[gb]Groepsindeling[/gb]
Op vier december werd er in Kaapstad geloot voor de groepsfase van het Wereldkampioenschap voetbal. Nederland genoot van een beschermde status tijdens de loting en zou daarbij praktisch alle toplanden ontlopen. Uiteindelijk werden subtoppers Denemarken, Kameroen en Japan aan Oranje gekoppeld. De volledige loting:
[gb]Speelschema en uitslagen[/gb]
[gb]Oranje[/gb]
Oranje plaatste zich op 6 juni 2009 als één van de eerste landen voor het wereldkampioenschap. In een groep met Noorwegen, Schotland, Macedonië en IJsland schreef het team historie om voor het eerst alle kwalificatiewedstrijden te winnen. Een goede start is het halve werk. Nederland is echter niet topfavoriet voor de wereldtitel. Echter hebben ''wij'' genoeg kwaliteit om te stunten op het wereldkampioenschap.
Op 27 mei maakte bondscoach Bert van Marwijk de definitieve selectie bekend voor het WK:
Na de kwalificatie heeft het Nederlands elftal enkele oefenwedstrijden gespeeld.
10 oktober - Sydney - Australië - Nederland 0-0
14 november - Pescara - Italië - Nederland 0-0
18 november - Heerenveen - Nederland - Paraguay 0-0
3 maart - Amsterdam - Nederland - Verenigde Staten 2-1
26 mei - Freiburg - Nederland - Mexico 2-1
1 juni - Rotterdam - Nederland - Ghana 4-1
5 juni - Amsterdam - Nederland - Hongarije 6-1
Wedstrijden Nederlands Elftal WK 2010
14 juni 2010, 13.30, Johannesburg - Groepsfase
NEDERLAND - DENEMARKEN 2-0
'46 1-0 Agger (eigen doelpunt)
'85 2-0 Kuyt
19 juni 2010, 13.30, Durban - Groepsfase
NEDERLAND - JAPAN 1-0
'53 1-0 Sneijder
24 juni 2010, 20.30, Kaapstad - Groepsfase
KAMEROEN - NEDERLAND 1-2
'36 0-1 Van Persie
'65 1-1 Eto'o (strafschop)
'83 1-2 Huntelaar
28 juni 2010, 16.00, Durban - Achtste finale
NEDERLAND - SLOWAKIJE 2-1
'18 1-0 Robben
'84 2-0 Sneijder
'90 2-1 Vittek (strafschop)
2 juli 2010, 16.00, Port Elizabeth - Kwartfinale
NEDERLAND - BRAZILIË 2-1
'10 Robinho 0-1
'53 Sneijder 1-1
'68 Sneijder 2-1
6 juli 2010, 20.30, Kaapstad - Halve Finale
URUGUAY - NEDERLAND 2-3
'18 Van Bronckhorst 0-1
'41 Forlán 1-1
'71 Sneijder 1-2
'74 Robben 1-3
'90 Pereira 2-3
11 juli 2010, 20.30, Johannesburg - FINALE
NEDERLAND - SPANJE 0-1 nv
'116 Iniesta 0-1
LINKS
Officiële site
KNVB
Voetbal International
Voor overig voetbal op XBW:
Algemene voetbaldraad
Tussenstandendraad
|