[gb]Fotografie[/gb] Dit topic is bedoelt voor tips en vragen mbt. fotografie. Deel 1 [gb]Objectieven[/gb] Een fotografisch objectief moet op zeer verschillende afstanden kunnen scherpstellen. Welk bereik dat is, hangt weer af van de details: voor telefotografie hoeft men niet al te dichtbij te kunnen scherpstellen. En voor macrofotografie is scherpstellen op grote afstand niet nodig. Door met deze dingen rekening te houden, kan het ontwerp voor een kleiner scherpstelbereik worden geoptimaliseerd, waardoor het objectief minder duur kan worden. Met uitzondering van macrofotografie geldt in het algemeen dat de voorwerpsafstand varieert van oneindig tot enkele malen de brandpuntsafstand. [gb]Macro[/gb] Macrofotografie is het fotograferen op korte tot zeer korte afstand van onderdelen van mensen, dieren, planten of voorwerpen, met de bedoeling ze zo groot mogelijk af te beelden, zodat details zichtbaar worden die met het blote oog moeilijk of niet waarneembaar zijn. We spreken van macrofotografie wanneer de vergroting groter of gelijk is aan één. Wanneer de vergroting kleiner is dan één, spreken we over een close-up. Of anders gezegd: wanneer het beeld op film/sensor groter of gelijk is aan het gefotografeerde voorwerp, spreken we van macrofotografie. [gb]Filters[/gb] Een filter is een optisch hulpstuk in de fotografie dat op het objectief van een (spiegelreflex-)camera geschroefd wordt of (ouderwets) in een daartoe bestemde filterhouder geplaatst wordt. De bedoeling van een filter is bijvoorbeeld om een hinderlijke kleurzweem weg te nemen die bij het met een daglichtfilm bij gloeilamplichtfotograferen optreedt. UV filter Een van de meest gebruikte filters is het UV-filter, dat vooral bij fotograferen boven de 2500 meter hoogte de bij fotografie zonder UV-filter optredende hinderlijke blauwzweem corrigeert. Zo'n filter kan de scherpte van foto's ernstig beïnvloeden. Bovendien kan het zeer nadelig voor lens flare zijn. Een UV-filter is kleurneutraal, dat wil zeggen dat het verder geen effecten heeft, dus zou het gewoon op het objectief kunnen blijven zitten en zo de duurdere frontlens van het objectief tegen krassen te beschermen. Sky-light filter Dezelfde werking als een UV-filter. Aanvullend reduceert dit filter de overmatige blauwheid die in buitenfotografie (met name op hoogte) kan optreden. Absorbeert enigszins licht in het groene deel van het spectrum (het filter zelf heeft een enigszins rozig/bruine kleur). Filterfactor typisch tot 1,5. Het resultaat is een betere kleurbalans. Bij buitenportretten voorkom je groenige reflecties (van bomen) op de huid. Dit is een toepassing die ook bij digitale camera's nuttig is; de globale kleur correctie, zal veelal de witbalans instelling van de camera wel overnemen. Andere filters Voorbeelden van andere filters zijn prismafilters, die een caleidoscopisch effect geven en polarisatiefilters die vooral bij fotografie op of van water hun dienst bewijzen door hinderlijke schitteringen weg te nemen. Nieuw Deel!
Lieve Nerrion, top dat je een nieuw deel aan maakt maar daar waren ze al mee bezig met een verbeterde startpost, niet alles hoeft gelijk vernieuwd te worden
Nee, dat is het niet. Nieuwe topics aanmaken is prima, maar doe het dan in ieder geval in topics waar je ook vaak zat wat te melden hebt. Nu ben je volgens mij gewoon op zoek naar topics die meer dan 1000 berichten hebben en dat is niet helemaal nodig.
Dat doet niet helemaal recht aan alles wat gepost werd Dyonko, er werd wel degelijk nuttig gepost. Al werd het wel een soort van date-topic soms.
Gdzr heeft imo wel een beetje heel erg gelijk Meestal maken de mensen die een directe link hebben met het onderwerp en daarmee dus het topic de vervolgdelen. Dat is ook wel zo makkelijk als er nieuwe topic gerelateerde informatie aan de startpost toegevoegd moet worden