Wat Ruben III zegt (tnx voor de tip van het boek trouwens!)
Mensen denken vaak ten onrechte dat als je heel slim bent en heeeeeel hard in een hoekje werkt dat je een goede werknemer bent. Sure de cijfers zullen dat wel zeggen, maar verder komen in een bedrijf houdt veel meer in.
Ik ben absoluut niet op mijn achterhoofd gevallen maar heb collega's met dezelfde functie die een stuk intelligenter zijn dan dat ik dat ben. Toch sleep ik er eerder een promotie uit, een salarisverhoging, word ik beter gewaardeerd etc (niet dat ik hier de nieuwe messias ben, maar ik krijg altijd goede beoordelingen).
Werk is meer dan alleen inhoud, werk is ook goed samenwerken met je collega's, interesse tonen en ook later nog weten waar je het over gehad hebt, een keer de klusjes oppakken die niemand wil doen of gewoon eens 'zomaar' iets oppakken waarvan jij vindt dat het bedrijf wat aan kan hebben.
Sommige mensen zullen het slijmen vinden. Ik vind dat onzin. Je zit 40 uur met zijn allen op het werk. Dat heeft echt niet als enige doel om productie te draaien. Een positieve impact hebben op de sfeer is ook erg belangrijk.
Nog een paar van die open deuren:
- Ik ben nooit te laat bij een vergadering (altijd 3 minuten vantevoren aanwezig) zonder dat ik dat met een reden meld.
- Ik beantwoord elke mail binnen twee dagen, al laat ik alleen maar weten dat ik er op terug kom.
- Ik noteer al mijn afspraken in een lijst (ik heb hier een eigen wiki) en kom daar op terug.
- Ik vraag met regelmaat feedback van collega's, ook buiten mijn functie.
- Ik ben praktisch altijd vrolijk op mijn werk.
Het klinkt zo simpel, maar bijna iedereen komt te laat, antwoord niet op mail, vergeet afspraken, en loopt te zeiken. Feedback wordt er al helemaal zelden gevraagd.
Met de geringste inspanning doe je het al beter dan het gros van je collega's.
edit: ik vergeet er bijna nog 1: durf vragen te stellen. Helemaal in mijn vakgebied (IT), vliegen soms allerlei termen om tafel tijdens een meeting waarvan ik zeker weet dat niet iedereen de term kent of ander interpreteert. Gewoon vragen en dan op zo'n manier dat jij niet al te dom overkomt (huh, dat snap ik niet *blub* ), maar dat de ander het gevoel krijgt de specialist te zijn ( 'kan je die term nog één keer uitleggen?'). Maar over vragen stellen is ook de wereld aan materie geschreven.
@ Tyrant: zoals gezegd telt dat niet als arbeidsovereenkomst. Ik geloof dat de reden is, dat er geen sprake is van loon/salaris (evt wel een vergoeding). Dat is 1 van de componenten die een arbeidsovereenkomst minimaal in zich moet hebben.
Laatst bewerkt: 4 okt 2013