Je reactie op 'mijn' opmerkingen komt er samengevat op neer dat we nu overproduceren ten gunste van de kapitalistische klasse, in plaats van produceren naar behoefte, dat ons dat heel veel onnodige tijd kost, die we ook op andere manieren kunnen besteden.
Maar welke verstandige kapitalist doet aan overproductie? Overproductie staat gelijk aan kapitaalvernietiting. En ja, we produceren meer voedsel en andere spullen dan we nodig hebben en we gooien veel weg, maar dat doen die producenten/kapitalisten ook niet voor hun lol, kost ze bakken met geld. Dergelijke overproductie wordt nu al tot een minimum beperkt met complexe modellen die ons koopgedrag voorspellen, maar het is niet tot het laatste bakje voorgesneden ananasstukjes te voorspellen.
Kapitalisme staat wat mij betreft niet gelijk aan overproductie, integendeel. Een kapitalist zal er alles aan doen om aanbod zo goed mogelijk te laten aansluiten (en eerlijk is eerlijk: ook andersom, met advertenties, spelen met verkoopprijzen, etc.).. Ik associeer overproductie juist met een planeconomie: ergens op een bureau bepaalt de leider dat er dit jaar 912.350.000 komkommers geteeld worden omdat we er zoveel nodig hebben waarschijnlijk... De kans is 99,9999999% dat dat er teveel (overproductie) of teweinig (honger) zijn.
Kapitalisten draaien niet maximale productie, alleen als daar behoefte voor is. Nu bij Corona bijvoorbeeld, hoor je dat productie van allerlei producten waarnaar behoefte is (mondkapjes etc.) wordt opgeschaald. Fabrieken die onder hun maximale kunnen draaien worden, omdat er behoefte naar is, nu op maximale productie gezet. Als de vraag inzakt, zakt de productie ook weer terug. En já, die fabriek draait efficienter op 100% dan op 60%, maar op 60% draaien is nog altijd beter dan op 100% draaien en 40% van de producten weggooien.
Ga jij dan de A2 verbreden bij Eindhoven, met het geld wat je niet aan belating afdraagt? Sommige dingen kan een 'overheid' veel handiger doen dan een groep individuen. Het geld 'verdwijnt' niet bij de staat, maar wordt bij de staat gelijk uitgegeven aan allerlei zaken.
Het geld van de eigenaren verdwijnt in de regel ook niet. Naast dat ze er veel belasting over betalen, kopen die ook (veelal zwaar belaste) spulletjes, die weer een arbeids/inkomstenbron zijn voor derden. Als ze het geld op de bank zetten, leent de bank dat geld (in tienvoud) uit aan nieuwe partijen die daar nieuwe ondernemingen mee starten/uitbreiden, die weer tot nieuwe werkgelegenheid voor 'arbeiders' leidt. NB: Die arbeider kan zelf ook een 'eigenaar' worden uiteraard als hij dat wil, maar daar hebben we het al over gehad).
Laatst bewerkt: 30 mrt 2020