Wat vind je dan van het volgende verhaal. Ik was met een groepje op excursie bij een asperge en wijnboer. Rondleiding met verhaal van het bedrijf en daarna een hapje en drankje.
De boer vertelde dat hij met arbeidsmigranten uit Roemenië werkte. Deze mensen werken goed, komen op tijd en zijn vriendelijk. Daarom betaalt hij uiteraard een normaal loon.
In het verleden heeft hij vaak mensen die in Nederland wonen aangenomen via het UWV die werkloos waren. Deze mensen klaagden steen en been, kwamen te laat, lieten vuilnis achter tussen de asperges zoals lege blokjes etc. en namen het werk niet serieus waardoor veel asperges beschadigd raakten.
Is het discriminatie dat hij liever familie en vrienden aanneemt van zijn Romeense arbeidskrachten waarover hij tevreden is in plaats van werkelozen via het UWV met sollicitatieplicht die eigenlijk liever niet willen werken?
Wat ook meespeelt is dat je als ondernemer, zeker in het MKB veel risico loopt. Je moet mensen inwerken wat tijd en geld kost. De mensen die inwerken zijn ook minder productief.
Als de kans bij een bepaalde groep veel kleiner is dat ze volhouden en uiteindelijk vaste kracht worden, is dat een groot risico voor de ondernemer. Daarnaast zit je nog met het risico dat mensen zich ziekmelden en in de ziektewet gaan. Sommige klachten zijn heel lastig medisch vast te stellen waarbij een werknemer goed is beschermd. Als je als ondernemer dan 2 jaar lang loon moet doorbetalen is dat een grote strop. Ik snap de overweging van een kleine ondernemer dan wel om naar statistische cijfers te kijken en te gaan voor het minste risico. Het is een lastig spanningsveld.
Laatst bewerkt: 30 jun 2020