1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

De buitenlandse politiek van de Verenigde Staten

Discussie in 'Actualiteiten, Sport, Entertainment en Lifestyle' gestart door Hellspawn, 4 jan 2007.

  1. Hellspawn

    Hellspawn Active Member

    Berichten:
    391
    Leuk Bevonden:
    0
    In de topic over het doodvonnis van Saddam Hussein is al redelijk wat gediscussieerd over de relatie met de vrij agressieve buitenlandse politiek van de Verenigde Staten... Ook ik ging er vroeger (ik ben nu 45 jaar oud) vanuit dat wat de Verenigde Staten deden in het buitenland toch wel "juist" zou moeten zijn... Uiteindelijk ben ik er na jarenlang het nieuws te volgen en het e.e.a. te lezen achter gekomen, dat onze bondgenoot helemaal niet zo netjes omgaat met buitenlandse staten... Sterker nog: Amerika heeft heel wat landen gewoon onder de voet gelopen, allemaal onder het mom van de vrijheid en de democratie...

    Het lijkt me goed als hier een aparte discussie wordt gevoerd over de buitenlandse politiek van Amerika, zodat de topic over het doodvonnis van Saddam Hussein niet wordt overbelast met info over de buitenlandse politiek van de Verenigde Staten...

    Barst maar los als je wilt... :)
     
  2. ganontoad

    ganontoad Active Member

    Berichten:
    65
    Leuk Bevonden:
    0
    Ik ben geen voorstander van de Verenigde Staten van Amerika =( .
    Toegegeven, het hele idee oorspronkelijke idee staat me wel aan van hun.
    Zogenaamd het 'eiland van de vrijheid' zo lang geleden toen het land ontstond.
    Na de 1ste en 2e wereldoorlogen vind ik het toch een beetje fout gegaan met het land. Alleen al die hele wapenwedloop met de sovjetunie en dan nu tegen heel veel landen zeggen dat ze geen kernwapens mogen hebben.
    Ik snap best dat het bij veel landen geen goed idee zou zijn, maar objectief gekeken is het gewoon erg hypocriet.

    Hoe ik het zie is dat USA uiteindelijk ervoor zorgt dat er erg veel onstabiliteit in de wereld komt en dat er weer een of andere lokale of wereldoorlog uitbreekt dat ons voor een keertje ook treft.

    Ik zou zeggen: Let's get it on, we verprutsen de hele wereld hier toch maar, laat iemand anders maar eens de kans krijgen er iets van te maken }:] :+ .
     
  3. Hellspawn

    Hellspawn Active Member

    Berichten:
    391
    Leuk Bevonden:
    0
    Het Amerikaanse systeem is min of meer "slachtoffer" geworden van haar eigen doelstellingen… De economie is alles in de Verenigde Staten. Deze economie is unstoppable, zelfs presidenten als Clinton en Bush zijn min of meer een verlengstuk van de economie. Het klinkt misschien raar, maar Amerika kan zo langzamerhand niet meer zonder vijanden of bedreigingen van haar systeem, de motor achter het kapitalistische materialisme van de elite. Het is in de Verenigde staten zo, dat de mens in dienst staat van de economie en niet (meer) dat de economie ten dienste staat van de mens. Het draait allemaal om liberty en superrijkdom, de allergrootsten moeten elk jaar meer winst boeken.

    Zelfs de staat wordt daarbij ingezet, zodat de economie en de staat als het ware verweven met elkaar zijn. De regering moet als het ware meehelpen met het boeken van winst. De industrie moet expanderen, dus moeten er buitenlandse markten worden gevonden en relatief goedkope grondstoffen. In dit kader is oorlogvoering inmiddels een must geworden. Door middel van conflicten in de wereld en een agressieve buitenlandse politiek stijgen de uitgaven van het militaire apparaat enorm, met als gevolg dat de wapenindustrie grof verdient aan een dergelijke politiek… Ik gaf al in de topic over het doodvonnis van Saddam Hussein aan dat jaarlijks $ 330.000.000.000,00 wordt uitgeven aan oorlogstuig. Het kan zelfs zijn dat dit bedrag inmiddels is overschreden.

    Het is allemaal big business geworden, de Amerikaanse bedrijven verdienen grof aan het conflict, vandaar dat de VS als het ware steeds weer nieuwe vijanden creëert. Het is eigenlijk al een onomkeerbaar proces geworden, een tredmolen waarin de Amerikaanse cultuur rondjes draait. De onderklasse verdient weinig tot niets aan deze vreemde manier van het voeden van de economie. Sterker nog, ze betalen voor elke oorlog nog extra belasting, zodat de elite zelf buiten schot blijft en de burger feitelijk hun oorlogen financiert. Dit is dan ook de reden waarom Amerika na 1945 onophoudelijk oorlog voert. Zelfs een man als Clinton ontkomt niet aan het conflict in Joegoslavië. In zekere zin is de president een marionet geworden van het Amerikaanse systeem. De economie is feitelijk de heerser in de Verenigde Staten en alles is afhankelijk van alles, niets staat op zichzelf...

    Democratie draait op propaganda, en via de onderdrukkende Patriot Act worden de burgerrechten steeds meer uitgehold. Men moet zich allerlei extra maatregelen laten welgevallen, het recht op privacy raakt steeds meer in het geding. De VS controleren het hele mediastelsel via CNN. Dat gigantische mediabedrijf voorziet de Amerikaanse burger dagelijks van vrij eenzijdige informatie en zodoende blijft de Amerikaanse burger slecht geïnformeerd over de werkelijke gang van zaken. Relativeren wordt op die manier bemoeilijkt en schaart het Amerikaanse volk zich in moeilijke tijden van conflict en oorlog als vanzelf achter de president. Dat is al herhaaldelijke malen gebeurd, daar kan iedereen de geschiedenisboeken op nalezen.

    Ik zit dit niet uit mijn duim te zuigen, ik baseer me op boeken van Amerikaanse deskundigen zoals onder andere Pauwels en Blum. De laatstgenoemde zei zelfs terecht dat als hij president zou worden en het systeem 180 graden zou laten draaien, hij binnen vier dagen zou worden vermoord. Ik benadruk dat ik niet beweer dat Amerika alles fout zou doen, maar het lijkt er toch sterk op dat ze als het ware gevangen zitten in hun eigen systeem… Het maakt dus eigenlijk niet eens uit of een Democraat of een Republikein als president aan de macht is, het conflict moet er zijn, dat is de regel waaronder geen enkele president meer uit kan komen… Het is zeer beangstigend dat de zaken er zo voor staan. Ik had het liever anders gezien… :{
     
    Laatst bewerkt: 4 jan 2007
  4. svennies

    svennies Active Member

    Berichten:
    575
    Leuk Bevonden:
    11
    Dat klopt volledig,en dat het zover gekomen is heeft voor het grootste deel te maken dat iedereen die ginds een gooi wil doen naar het presidentschap over enorm véél geld moet beschikken om campagne te kunnen voeren.
    En hier spelen de grote concerns van de oliebusiness tot en met het machtige wapenfabrikanten een groot woord mee.
    Eens hun kandidaat daadwerkelijk verkozen is willen zij dan ook dat er wat tegenover die financiele inspanningen staat die zij zich getroost hebben om hem in het witte huis te krijgen.
    Zo wordt de zogenaamde machtigste man ter wereld als het ware gedegradeerd tot een marionet die de belangen van zijn sponsors moet zien te behartigen ....
    Nieuwe wapens en wapensystemen , gewapende conflicten tot de zogezegde hulp in olierijke landen om hun olievelden terug productief te krijgen.
    Alles is goed om de concerns toe te laten om zoveel mogelijk winsten uit de situaties te halen....
    De VS heeft méér baat bij een wereld waar veelvuldige conflicten uitbreken dan bij een vreedzame wereld waar alles peis en vree is .



    Inderdaad ,blum heeft het bij het rechte eind wat zijn vrees betreft.
    De laatste die volledig tegen de oorlogszuchtige karakters in het pentagon en de wapenlobby inging werd destijds ook vermoord.
    Inderdaad J.F.Kennedy , en nee het was lang niet de mafia.
    En dit was meteen een boodschap naar alle volgende presidenten toe , dat als zij niet voldoende in het gareel lopen, er kandidaat opvolgers genoeg
    zijn die dat wél willen doen.......
     
    Laatst bewerkt: 5 jan 2007
  5. ganontoad

    ganontoad Active Member

    Berichten:
    65
    Leuk Bevonden:
    0
    En dan voor te stellen dat de VS in de 1e wereld oorlog zich in het begin neutraal opstelde. Amerikanen beschouwden zichzelf als een land ver ver weg.
    Laat europa maar z'n eigen puinhoop opruimen. Het is 1 van de zoveelste oorlogen.
    Wat de Amerika wel leverde was natuurlijk wapens en boten aan de engelsen.
    Maar dit was nog geen eens op zo'n grote schaal, niettemin maakte Engeland wel schulden. Op het laatste moment stuurde Amerika pas troepen naar frankrijk om Engeland te helpen met de strijd tegen Duitsland.

    Na de 1e wereld oorlog viel Amerika toch weer terug op een noninterventie politiek. Ze probeerden dit bijvoorbeeld bij het beginnen van de 2e wereldoorlog nog een tijdje zo te houden. Toen Engeland (en later rusland)toch hulp nodig had verzonnen ze het beroemde 'lend and lease' programma. Na de oorlog zou alles wel terug betaald worden (overigens heeft dat voor Engeland 60 jaar geduurd). De bevolking van Amerika was nog niet klaar voor een oorlog en wilden niet hun 'jongens' opofferen.
    Feit was dat de regering wel degelijk veel oorlogsmaatregelen nam, opvallend genoeg bleek het niet slecht voor de economie te zijn. Veel mensen konden na de 'grote depressie' eindelijk weer geld verdienen, inplaats van maar een beetje op straat hangen.

    Vanaf dat moment heeft de USA altijd een grote wapenindustrie gehad.
    Niet alleen oorlogstuig dat ze zelf gebruiken in de oorlog, maar ook dat ze aan derden doorverkopen (Osama kuch Osama).
    Feit is ook dat de Amerikaanse economie op punt staat in te storten.
    Je kan niet altijd zo'n groot verschil blijven behouden tussen rijk en arm, wat in Amerika het geval is.

    Het zieke is dat Nederland er ook in meedoet, dus we kunnen wel kritisch zijn, maar we doen er 'zelf' ook aan mee.
    Neem bijvoorbeeld het Joint Strike Fighter programma. Hoeveel Miljarden kost/levert dat wel niet op :confused: ... en voor wat? Weer een paar oorlogen om deze aarde te verzieken...
    Maargoed ik moet zo werken :p \o/
     
  6. Hellspawn

    Hellspawn Active Member

    Berichten:
    391
    Leuk Bevonden:
    0
    Het klopt wel wat je zegt ja… We moeten ook oppassen voor onze eventuele eigen hypocrisie… Want we varen als Nederland maar al te graag mee op de deinende golven van het Amerikaanse beleid… We zijn klein, maar the American way of life heeft al heel wat invloed op onze denkbeelden en opvattingen gehad… Uiteraard is dat niet allemaal negatief of slecht te noemen… We hebben ook het één en ander aan Amerika te danken… Ik nodig een ieder trouwens uit om ook positieve zaken hier te posten over Amerika en zijn buitenlandse beleid… Ga gerust je gang…

    Ik ben echter erg geschrokken over de manier waarop Amerika zich mengt in van alles en nog wat in de wereldpolitiek onder het mom van: het doel heiligt de middelen… Iedereen is zeer verontwaardigd over het terrorisme en alles wat daarmee samenhangt… En terecht! Maar de VS hebben nu een War on Terror afgekondigd, terwijl ze het terrorisme zelf in de hand gewerkt hebben… Ik weet niet of ze alle gevolgen van hun eigen daden hebben kunnen voorzien, dat geef ik als kanttekening mee… Maar Osama Bin Laden stond niet altijd op de zwarte lijst van gezochte terroristen. Het was Amerika zelf die Osama Bin Laden en nog een enorm aantal fundamentalisten heeft opgeleid tot wat ze uiteindelijk geworden zijn. De aanleiding was dat de USA kostte wat kost de Sowjet-Unie weg wilde hebben uit Afghanistan. De zogeheten Moedjahedien werden op allerlei manieren gesteund door de geld-, gevechtstraining- en wapenstromen van Amerika… Dat heeft uiteindelijk geleid tot een overwinning van die Moedjahedien in Afghanistan. De Russen werden verdreven. Het is de vraag of we hier nu zo blij mee moeten zijn, ik denk zelf van niet… Want het neveneffect ervan was, dat die overwinning de Moedjahedien behoorlijk in de bol is geschoten, ze onttrokken zich van het feit dat Amerika ze geholpen had en riepen een jihad af over de wereld, oftewel een heilige oorlog. Overal sloten zich fundamentalisten aan bij deze hoogmoedswaanzinnigen en het Westen had de poppen aan het dansen, dat weet iedereen zo onderhand… Nadien zijn diverse aanslagen en gevechten overal in de wereld uitgevochten en er zijn zelfs diverse CIA-mensen vermoord, terwijl de Moedjahedien feitelijk opgeleid is door die CIA. Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat de Moedjahedien overal en nergens meevechten in uiteenlopende conflicten... Het kind heeft zich als het ware tegen zijn ouders gericht, en nu heeft de hele wereld last van dat terrorisme… En Amerika wil nu die strijd controleren en voorop lopen in de War on Terror… Vrij hypocriet, als je het mij vraagt…

    De wereld zou er in ideologisch opzicht bij gebaat zijn als de VS het boetekleed zou aantrekken, toe zou geven wat het veroorzaakt heeft en de slachtoffers van haar keiharde en hypocriete economische beleid zou compenseren… Dat klinkt bijna socialistisch, dat besef ik ten zeerste… Maar ik vermoed dat de tegenstellingen alleen maar verergeren omdat de VS gewoon hun eigen gang blijven gaan en nooit zullen toegeven wat ze veroorzaakt hebben door hun onvoorzichtige en ruwe beleid… Als de USA haar wandaden zou toegeven, is het hek van de dam, want dat betekent dat hun trots uiteen zou barsten en het haar economie zou schaden… Daar zouden wij hier in het Westen ook behoorlijk veel last van krijgen… Dus ik ben me terdege bewust van oorzaak en gevolg van het Amerikaanse handelen… Dat betekent echter niet, dat ik zit alles goedkeur, ik maak me grote zorgen over waar dit allemaal naartoe moet… Als Amerika op deze wijze blijft doorploegen over de wereld, kan dat op de lange duur mogelijk nog ernstiger gevolgen hebben… Let wel: uiteraard moet het terrorisme een halt worden toegeroepen, maar feit blijft dat de VS duizenden fundamentalisten heeft getraind die zich nu met name tegen de USA hebben gekeerd, maar tevens tegen de gehele Westerse wereld… Gegeven blijft daarbij wel dat de haat zich overwegend keert tegen de VS en zijn buitenlandse politiek… Dus feitelijk zou aan dat laatste het één en ander moeten veranderen, want het is niet de bedoeling dat de Westerse wereld zelf de terroristen van de toekomst helpt creëren...
     
    Laatst bewerkt: 5 jan 2007
  7. ganontoad

    ganontoad Active Member

    Berichten:
    65
    Leuk Bevonden:
    0
    De 'woede' van de terroristen richt zich nu meer op het westen.
    Mede doordat we hebben bijgedragen aan de oorlog tegen het terrorisme.
    Ookal heeft de VS buiten de VN om de oorlog verklaard aan Irak destijds.
    Ik wil trouwens niet te grote tekst hier neerkwakken, daarom hou ik het even kort.

    Het liefst zou ik gewoon zien dat de VS een beetje minder oorlogszuchtig is.
    Ik denk dat bijvoorbeeld mensen nog steeds heel snel te beinvloeden zijn en alles geloven wat er in de krant staat. Mede dankzij het internet kunnen mensen als ze echt willen wel achter de waarheid komen.
    Het hoeft eigenlijk niet hier besproken te worden, want ik denk dat iedereen het er wel mee eens is dat de VS op lange termijn naar nog weer een oorlog toewerkt.. (Iran kuch..)... =(
     
  8. svennies

    svennies Active Member

    Berichten:
    575
    Leuk Bevonden:
    11
    Ze hebben nu dus een bruggenhoofd ginds in irak....nu moeten ze eerst de toestand daar consolideren.
    Dus daar gaat nog wel een beetje tijd inzitten, zeg maar nog minstens anderhalf jaar .
    Dan zijn we dus midden 2008 in de vroegste planning zodat een eventueel offensief in het voorjaar 2009 kan losbarsten....
    Véél zal afhangen van wie de volgende president van de VS wordt.
    En aangezien Jeb Bush graag de volgende president van de VS wil worden bekruipt mij een onaangenaam gevoel, indien hij daarin slaagt is het zover.....
    Dan zal je alleszins vóór eind 2009 daar het één en ander mogen verwachten.
    Yep , iran is the next one, zeker weten.....

    En lees deze link eens door, hoe ze reageren in een land waar géén olie onder de grond zit,en moslims bescherming nodig hebben.

    http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_342731.html?wt.bron=categorieArt2
     
    Laatst bewerkt: 5 jan 2007
  9. Hellspawn

    Hellspawn Active Member

    Berichten:
    391
    Leuk Bevonden:
    0
    Mmmm... dankzij het internet kun je veel te weten komen ja... Maar toch lijkt het er op dat veel mensen nog immer in de mediashit geloven die door de officiële kanalen over je heen wordt gegooid... Het is ook in hoeverre iemand open wil staan voor een aantal gegevens... Ik heb zojuist fragmenten zitten lezen van speciale handleidingen van de CIA die niet in overeenstemming zijn met de conventie van Geneve, daarin staat vermeld hoe je mensen kunt ontredderen en zelfs doden... Daarnaast zijn er al geschriften door de CIA vervaardigd waarin staat vermeld dat Amerika - wanneer het zover is - kostte wat kost ook de ruimte wil domineren, met specifieke plannen om de vijand op aarde vanuit de ruimte te bestoken... Gaat allemaal nogal ver... :D
     
  10. Mtthz

    Mtthz XBW.nl VIP XBW.nl VIP

    Berichten:
    588
    Leuk Bevonden:
    38
    Tja...ik irriteer me soms mateloos aan de werkwijze van de Verenigde Staten. Kortom, de baas spelen in de wereld (en vervolgens alles verneuken), lak hebben aan de VN en maar met één blik op een bepaalde zaak te richten.

    Vietnam was jaren terug een grote mislukking, Somalië, Afghanistan, Irak. Ze hebben meer chaos dan orde aangericht. Erg slechts. Dan hebben ze in de laatstgenoemde landen wel officieel een dictatuur weggejaagd, maar de Taliban zit nog nog steeds in Afghanistan en groeit weer in krachten. Irak is een grote rotzooi.

    Ze luisteren niet naar de VN (Massavernietigingswapens in Irak) en vallen het land binnen alsof ze God zijn. Saddams dood is een lichtpuntje in een diepe diepe duisternis. Ook erger ik me aan het bondgenootschap met de Israëlische regering, terwijl Israel in mijn ogen net zo goed terroristen zijn als Hezbollah.
     
  11. svennies

    svennies Active Member

    Berichten:
    575
    Leuk Bevonden:
    11
    Yep,vriend en wat wapens betreft zijn ze uiterst selectief.
    Ze ontwikkelen nieuwe vliegtuigen kijk maar naar de f-16 destijds vrij te koop voor iedere bondgenoot die er genoeg geld voor overhad.
    En zo maken ze hun bondgenoten afhankelijk van deze technologie die ze willen delen.
    En o , wist je dat in deze vliegtuigen een geheime verklikkingsapparatuur is ingebouwd voor het geval die bondgenoot zich tegen de vs mocht keren.
    Zo kunnen ze dan als het ware het computergestuurde verdedigingsprogramma blokkeren en of beinvloeden waardoor de toestellen vrij gemakkelijk te vernietigen zijn.
    En samen met deze generatie toestellen werkten ze ook aan het supergeheime stealhtproject, en hoeveel landen hebben daar toestellen van kunnen/mogen kopen, juist niemand aangezien ze het beste van het beste enkel en alleen voor zichzelf houden.
    En nu is er de Joint Strike Fighter,een toestel waarin ook nederland mee in participeert.
    En weet je ook dat ze nu voor zichzelf aan de nieuwste generatie jachtvliegtuigen en bommenwerpers bezig zijn die vanop afstand worden bestuurd en die verre superieur zijn aan die zogenaamde Joint Strike Fighters die ze aan hun bondgenoten willen slijten .
    En dan krijgen we wéér hetzelfde verhaaltje als met die f-16 destijds.
     
  12. Hellspawn

    Hellspawn Active Member

    Berichten:
    391
    Leuk Bevonden:
    0
    Klopt, ik heb pasgeleden een TV-programma gezien, waarbij ze onbemande vliegtuigen lieten zien, die van afstand kunnen worden bediend en die overal en nergens kunnen bombarderen...

    Edit 08-01-2007: Mmmm, ik heb vannacht urenlang diep nagedacht over dit onderwerp en ik ben tot de conclusie gekomen dat de negatieve aspecten van de Amerikaanse politiek in het buitenland iets is wat buiten mijn invloedssfeer ligt… Hoe meer ik er over lees, des te meer ik tegenkom… Ik zou graag eens wat mooie wapenfeiten zien van hoe de Amerikaanse politiek (mee)werkt aan de verbetering van de ellende in de wereld… Tot nu toe ben ik het helaas nog niet tegen gekomen… Ik ben zeer zeker niet tegen Amerika, ik ben geen anarchist… Ik ben wel geschrokken van wat ik tot nu toe heb gelezen, erg geschrokken zelfs… Ik heb in deze topic het één en ander geplaatst en dat is niet om naar huis te schrijven… Ik heb het besluit genomen om mij (weer) meer te ontfermen over mijn directe naasten… Iets roept in mij dat zij meer mijn hulp nodig hebben dan dat ik me te veel bezig houdt met een supermacht die aan de andere kant van de oceaan ligt… En waar een berg geld de macht uitmaakt… Ook hier in Europa is geld uiteraard macht… Het is echter zo, dat wij meeprofiteren van wat Amerika uitspookt in de wereld… We liggen ingebed in de wereldpolitiek en draaien onze economie er in mee… Het is voldoende als ik bereikt heb dat de dingen vaak niet zo zijn als dat ze lijken te zijn… De wereld staat op zijn kop… Ik sta niet op mijn kop, en daardoor lijkt alles omgekeerd… Ik word er gelukkig niet duizelig van, als je maar lang genoeg door de wereld loopt waarin alles op zijn kop staat, raak je gewend aan het gegeven dat je alles in omgekeerde volgorde moet lezen… Een kwestie van even doorhebben hoe het werkt… Ik trek me terug uit de discussie en ga vooralsnog de stilte in…
     
    Laatst bewerkt: 8 jan 2007
  13. svennies

    svennies Active Member

    Berichten:
    575
    Leuk Bevonden:
    11
  14. svennies

    svennies Active Member

    Berichten:
    575
    Leuk Bevonden:
    11
    Dit volgende berichtje doet mij haast glimlachen



    Hehe, ze hebben nochtans gelijk,daar waar hét grote kwaad van de wereld komt voorbij gegaan kan helaas niets meer groeien.
    Eerst alle grond reinigen van alle smet en oneer, dood en verderf dat dit wezen met zich meedraagt....Wat een blamage voor Bush...maar of hij slim genoeg is om dit te begrijpen is weeral een andere kwestie....
     
  15. ShadeTCS

    ShadeTCS Unregistered Abuser

    Berichten:
    23
    Leuk Bevonden:
    0

Deel Deze Pagina