GENEVE/FRANKFURT - In Zwitserland en Slovenië zorgen drie nieuwe mogelijke gevallen van de mysterieuze longziekte uit Azië voor bezorgdheid. Alledrie zijn recent teruggekeerd van een reis naar Azië. Ook in Australië is de ziekte mogelijk doorgedrongen.
Op de luchthaven van Genève zijn twee zieke mensen onder toezicht gesteld. Zij hadden zich zondagavond zelf gemeld bij de autoriteiten. In een ziekenhuis in de Sloveense hoofdstad Ljubljana ligt een vrouw die mogelijk SARS heeft, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de ziekte voorlopig heeft genoemd. De Australische autoriteiten onderzoeken een man die symptomen van SARS vertoont.
Azië
Wereldwijd zijn negen mensen overleden en zijn al enkele honderden mogelijke ziektegevallen gemeld, vooral in Azië. In Hongkong, Vietnam (46 gevallen) en Singapore liggen honderd mensen in quarantaine. Hongkong heeft opgeroepen tot kalmte, nadat het aantal gevallen er vanaf zondag is verdubbeld tot 83.
Een Vietnamese verpleegster overleed zaterdag aan de longziekte. De ziekte is vermoedelijk Vietnam binnengebracht door een Chinees-Amerikaanse zakenman die er op 24 februari op bezoek was. In Canada is het aantal ziektegevallen gestegen tot tien en zijn er twee overleden.
In Nieuw-Zeeland en Maleisië zijn de gezondheidsautoriteiten zeer alert op het uitbreken van de ziekte. Een geval in de Duitse stad Frankfurt was zaterdag het eerste in Europa. Een 43-jarige Filipijnse zakenman die in contact is geweest met een SARS-zieke in Hanoi op 11 maart, heeft de ziekte overigens niet gekregen.
Luchthavens
Luchthavens, vliegmaatschappijen en gezondheidsautoriteiten nemen wereldwijd maatregelen om verspreiding van SARS te voorkomen. Zo wordt overal uitgekeken naar mogelijke slachtoffers. Veel landen, zoals Zuid-Korea, Singapore en Taiwan, hebben opgeroepen geen onnodige reizen naar Aziatische landen te maken.
Gezondheidsautoriteiten over de hele wereld proberen de ziekte de baas te worden. De WHO maakte maandag bekend dat er vermoedelijk geen verband bestaat tussen de atypische longontsteking in Hongkong en Singapore en een eerdere epidemie in het zuiden van China. "Dit verband is nog niet vast te stellen", aldus WHO-vertegenwoordiger Henk Bekedam in Peking.
Een WHO-team gaat binnenkort naar China om de oorzaak van de longziektes in de zuidelijke provincie Guangdong te onderzoeken. Sinds half februari hebben zich daar 305 gevallen voorgedaan.
Zie ook: Klik
en: Klik
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO deed zaterdag een ernstige waarschuwing uitgaan voor de ziekte, waarvan nog onduidelijk is of het om een virus of een bacteriële infectie gaat. Het was de eerste wereldwijde WHO-waarschuwing in tien jaar.
Laatst bewerkt: 17 mrt 2003