Sticky De HDTV, 3D en Digitale Televisie Thread [ Deel 26 ]

Discussie in 'PC, Handheld & Algemeen' gestart door Melbuuln, 3 jul 2011.

 1. Daz

  Daz

  Berichten:
  15.685
  Leuk Bevonden:
  1.407
 2. Reckuuza

  Reckuuza #KEEPXBWALIVE

  Berichten:
  7.477
  Leuk Bevonden:
  7.221
  Dan krijg je een iets betere tv.
   
  hillss vindt dit leuk.
 3. Gyrrack

  Gyrrack Active Member

  Berichten:
  82
  Leuk Bevonden:
  73
  Ik denk dat het juist moeilijk is om op dit moment een 55" tv te kopen die niet UHD/4K is (en vaak enige vorm van HDR ondersteunt). Mogelijk zijn ze er nog, maar gaat het om de instapmodellen die niet uitgerust zijn met de beste panels. In de regel is dat niet interessant meer, zeker met het budget dat je hebt verruimd kan je een betere tv kopen. Misschien heb je dan enkele functies die je op voorhand niet belangrijk vond, maar de modellen in het lagere segment hebben in de regel ook een panel dat van minder goede kwaliteit is (contrast, kleur echtheid, homogeniteit etc.).

  Ik heb de tv markt het afgelopen jaar iets minder gevolgd zodat ik met name van de top modellen wat heb meegekregen, maar niet het midden segment (hobbymatig volgde ik voorheen alles). Daarom kan ik niet alles zeggen over de modellen die je noemt.

  Globaal:
  • XF7004: 50 Hz model, dat leidt tot enige onscherpte bij bijvoorbeeld voetbal uitzendingen.
  • XF8599: 100 Hz, heeft een IPS panel. Goede kijkhoeken, minder goed contrast dan een ander type panel (panel = beeldscherm).
  • XE8599: modeljaar 2017. VA panel, minder goede kijkhoeken, beter contrast.
  • NU7100: 50 Hz model. VA panel.
  • SK8000: IPS panel, 50 Hz.
  50/60 Hz zijn in essentie hetzelfde. Europa gebruikt 50 Hz, onder meer VS 60 Hz. 100/120 Hz geldt hetzelfde voor (EU, VS respectievelijk). Voor het kijken van sport uitzendingen is een 100 Hz model naar mijn mening de moeite wel waard. Vaak zijn er meerdere instellingen om de beeldverwerking op dit vlak nog een beetje te finetunen voor het beste resultaat.

  Ga je gebruik maken van de Smart tv functies? Dat is niet bij elke tv even snel. Naar mijn persoonlijke mening is de processor die Sony in veel modellen gebruikt eigenlijk een beetje aan de trage kant voor hun Android besturingssysteem. Het is handig om daar ook even op te letten. Afgezien daarvan is de beeldverwerking van Sony wel altijd erg goed.

  Zit je doorgaans min of meer recht voor de tv of ook vanuit meer extreme hoeken? Recht ervoor dan is een VA panel prettig door het betere contrast (dieper zwart), zit je dat niet dan is een IPS panel misschien fijner.

  Een goede site om te bekijken is RTINGS.com
  Bekijk bijvoorbeeld eens de 7 best 4k gaming TVs; deels ver boven je budget natuurlijk, maar de 55NU8000 staat er ook tussen en die valt binnen je budget zo te zien. De review is positief. Ze vergelijken ook met enkele andere modellen die je zelf aanhaalt, dat is wel handig.
  Onderaan top 7 lijst is een panel te vinden dat je kunt open klikken voor meer modellen die goed scoren bij hen.
   
  Kapitein_Merijn, Daz, Olijke Poffer en 3 anderen vinden dit leuk.
 4. Reckuuza

  Reckuuza #KEEPXBWALIVE

  Berichten:
  7.477
  Leuk Bevonden:
  7.221
  Dikke like voor de moeite!
   
 5. Daz

  Daz

  Berichten:
  15.685
  Leuk Bevonden:
  1.407
  Zeer nette reactie! Er zouden er meer van jou op XBW moeten zitten. :) De 55NU8000 ziet er zeer goed uit, heb er wat videos en reviews van gezien en valt ook goed in mijn budget. Een vriend van me tipt me de https://www.foka.nl/product/12266864/sony-kd55xf8599-outlet-model

  Wat vindt je de betere tussen de twee?
   
  Gyrrack vindt dit leuk.
 6. Gyrrack

  Gyrrack Active Member

  Berichten:
  82
  Leuk Bevonden:
  73
  Volgens mij beide goede tv's waar je geen spijt van zult hebben. Het komt deels op persoonlijke voorkeur neer. Beide zijn 100 Hz modellen en hebben goede beeldverwerking (dat is nog deels te beïnvloeden met instellingen, zoals beeldmodus, een goede keuze voor de 100 Hz gerelateerde functies is niet onbelangrijk, evenals het uitschakelen van soms overbodige processing). De standaard, vivid, levendig o.i.d. beeldmodi zijn niet de meest accurate. Dat is cinema/film/professional of soortgelijk genoemde. Als je gewend bent aan de felle eerstgenoemde beeldmodi vind je het vermoedelijk erg geel, maar geef het een eerlijke kans en laat het minimaal 3 dagen daarop staan zonder terug te wisselen. Wissel je daarna terug dan zul je zien hoe blauw en oververzadigd de andere modi zijn. Is het niet jouw ding, prima, niets verloren.

  Zoals genoemd hebben ze een verschillend type paneel.
  Zit je in de regel recht voor de tv? Zo ja, dan is het voordeel van het betere contrast prettig van de Samsung. Zo nee, dan is de grotere kijkhoek van de Sony fijner. Natuurlijk is de Samsung tv ook vanuit een hoek te bekijken, maar dan zal het zwart minder diep zijn en kleuren wat fletser worden. Voor de Sony geldt dat het zwart wat minder diep is, maar deze juist meer kleur behoudt als je niet min of meer recht voor de tv zit. Voor films, series en donkere games is een beter contrast in mijn ogen een pluspunt (ik geef de voorkeur aan een beter contrast). Het is een fel verlichte winkel helaas best lastig te beoordelen hoe groot het verschil is. Kijk je 's avonds graag tv met weinig of geen verlichting aan dan is het verschil goed te zien.
  Ik kan niet garanderen dat de conclusies in deze review ook gelden voor de 55" uitvoering, maar ik vermoed redelijke gelijkenissen gezien beide IPS panelen hebben. Op de Amerikaanse markt wordt de F achteraan gezet, maar het is in essentie dezelfde serie. Deze review spreekt ook van dezelfde eigenschappen op het gebied van zwartwaarde/contrast.

  De besturingssystemen verschillen op beide tv's. Samsung gebruikt Tizen dat ze zelf hebben ontwikkeld en sinds enkele jaren op hun tv's draait. Het merk is een grote speler dus er zullen vermoedelijk redelijk veel apps zijn, mocht dat van belang zijn. In het algemeen wordt het als een goed OS gezien dat snel genoeg is.
  Sony gebruikt Android tv. De belofte van Android is groot omdat er veel apps op te vinden zijn en het relatief eenvoudig is voor ontwikkelaars om er iets aan te bieden. Een veelgehoord kritiekpunt is dat de processors die Sony gebruikt het niet echt kunnen bij benen op veel modellen (m.u.v. de topmodellen) en daardoor een wat stroperige aanvoelende tv kan opleveren. Sommige apps uitschakelen kan hierbij helpen.
  Gebruik je geen apps of de mediaplayer dan is dit alles niet van belang.

  Een aspect dat een voordeel zou kunnen zijn van de Samsung is de ondersteuning van VRR (variable refresh rate) dat is in feite hetzelfde als Freesync en vergelijkbaar met G sync in de pc markt. Op dit moment ondersteunt alleen de Xbox One X het, maar omdat een tv toch weer de nodige jaren mee zou moeten en kunnen noem ik het wel. De opvolgers van de huidige consoles zouden het zomaar beide kunnen ondersteunen en dan is het mogelijk prettig als je tv er al over beschikt.

  Hoe dan ook is het altijd raadzaam om zelf naar de tv's te gaan kijken en zelf een oordeel te vellen.
   
  Reckuuza, ArtificialFaith, Daz en 2 anderen vinden dit leuk.
 7. Daz

  Daz

  Berichten:
  15.685
  Leuk Bevonden:
  1.407
  Top! Fijn om te weten ook w.b.t. de besturingsystemen en het type paneel. Dan ga ik toch mijn keuze maken voor de Samsung. Even goed de prijzen in de gaten houden en toeslaan bij het volgende salaris. ;)
   
  Gyrrack vindt dit leuk.
 8. McSparkle

  McSparkle Gamertag: Epiloque NL

  Berichten:
  6.815
  Leuk Bevonden:
  1.015
  Misschien een vreemde vraag. Binnenkort ga ik verhuizen. Een jaar geleden heb ik een LG OLED gekocht. Deze is destijds op een palet in doos thuis afgeleverd. De TV is uitgepakt op de plek waar hij uiteindelijk is komen te staan. De TV optillen was toen al een 'eng' gebeuren omdat het een behoorlijk duur apparaat is die je nauwelijks ergens aan vast kunt pakken omdat het zo'n dun paneel is. De originele verpakking en piepschuim etc. heb ik niet meer, maar de TV moet toch echt naar m'n nieuwe woning. De doos was ook meer een kartonnen omhulsel dan een dichte doos, dus ik had hem er sowieso niet terug in kunnen plaatsen.

  Iemand ervaring met het inpakken en verhuizen/verplaatsen van zo'n TV? Ik heb geen idee hoe stevig het paneel nou helemaal is op het dunste punt. Het lijkt allemaal zo fragiel. Maar misschien vergis ik me hierin.
   
 9. Jimmy J.

  Jimmy J. Active Member

  Berichten:
  224
  Leuk Bevonden:
  1.284
  In wat voor voertuig gaat hij vervoerd worden?
  Heb zelf ook een C7 aan de muur hangen, dus snap precies hoe je je voelt (precies om deze rede heb ik de originele verpakking nog :+)

  Maar zonder doos zou ik de TV eerst goed inwikkelen met van dat zachte verpakkingspapier, zodat in ieder geval de glasplaat krasvrij blijft. Daarnaast de TV optillen op de plek waar de TV van dik naar dun gaat. Nooit oppakken op de bovenste helft, tenzij je recht omhoog tilt. Vervolgens echt alleen maar inklemmen tijdens vervoer op het onderste, dikke gedeelte.

  Nog nooit een verhaal gehoord van een geknakte OLED trouwens, dus volgens mij is de glasplaat sterker dan we denken. Maar het blijft eng inderdaad :p
   
  McSparkle vindt dit leuk.
 10. Olijke Poffer

  Olijke Poffer PC VR fan.

  Berichten:
  3.963
  Leuk Bevonden:
  2.613
  Als je gaat verhuizen dan een verzekering afsluiten.. Als er dan wat kapot gaat is het verzekerd.
   
  McSparkle vindt dit leuk.
 11. Alexknl

  Alexknl

  Berichten:
  3.557
  Leuk Bevonden:
  2.019
 12. Gyrrack

  Gyrrack Active Member

  Berichten:
  82
  Leuk Bevonden:
  73
  Een stukje terug heb ik in een paar berichten de tv aangehaald naar aanleiding van de vraag van @Daz . Daar staan wat reviews in die je zou kunnen bekijken. Hij gaf aan de tv inmiddels te hebben gekocht en is misschien bereid zijn bevindingen te delen in dit topic? Er zijn overigens een paar varianten van de NU8000 lijn de, op de kleur van omlijsting na, geen wezenlijke verschillen hebben en soms wel goedkoper te vinden zijn.
   

Deel Deze Pagina