Ik hoop dat het volgende stuk je wat meer "inzicht geeft" in de voor- en nadelen + de valkuilen:
High Definition is een manier van beeld weergeven die vele malen beter en scherper is dan we tot nu toe mochten ervaren. Een term die onlosmakelijk verbonden is met grote platte tv's maar ook met het aankomende WK. Die zal voor het eerst in HD. uitgezonden gaan worden. Als de kabelboeren op tijd hun zaakjes in orde krijgen mogen we eindelijk van groener gras gaan genieten. Erg leuk maar wat heb je eraan als je liever voetbal speelt op een TV? We sloten een Xbox 360 aan op de HD toppers van Philips, Pioneer en ViewSonic. Was het de moeite waard?
Mensen die op hun PC games spelen hebben altijd ééndik voordeel gehad op de huiskamergamers. Wat voor mooie console je ook had, de beeldkwaliteit was altijd gelimiteerd tot die van je 'ouderwetse' televisie.Daar is nu eindelijk verandering in gekomen. HDTV's ondersteunen namelijk hogere resoluties en met de komst van de Xbox 360 en straks ook de Playstation 3 kan daar volop van genoten worden.
De spelcomputers Xbox 360 en Playstation 3 kunnen nu beide spellen in HD weergeven. Eerstgenoemde is al verkrijgbaar en kan spellen weergeven in maximaal ‘1080i’. De PS3 moet nog uitkomen, maar Sony belooft plechtig de mogelijkheid om ‘1080p’ op je scherm te kunnen toveren. Beide aanduidingen staan voor een resolutie van 1920x1080. Het enige verschil zit hem in de ‘i’ van ‘interlaced’ en de 'p' van ‘progressive’. De laatste toont per beeldwissel steeds alle lijnen tegelijkertijd en wordt daarom ook wel de 'volledig-beeldtechniek' genoemd, wat rustiger voor je ogen is. Bijna alle HDTV's die nu te koop zijn dragen het label 'HD Ready' met zich mee. Dit predikaat mag er op geplakt worden wanneer het toestel minimaal 720 beeldlijnen kan weergeven. De meeste platte schermen die je nu kunt kopen kunnen dus 'slechts' een resolutie van 1366x768 weergeven. Dit hoeft overigens niet noodzakelijk een nadeel te zijn.
Op dit moment zijn er twee grote verschillen in technologie, met een derde op komst. In de ene hoek treffen we LCD aan en in de andere hoek zien we plasma staan.
Uit de honderden verschillende toestellen kiezen we drie modellen die ieder op hun eigen manier als winnaar uit de bus komen: een LCD-scherm van Philips (37PF9830/10), een LCD-scherm van ViewSonic (N4060W) en een plasmascherm van Pioneer (PDP 436 XDE).
De LCD-techniek is relatief nieuw in de tv-wereld, maar we kennen deze al jaren van de platte schermen voor de PC. De techniek is gebaseerd op vloeibaar kristal. Plasma maakt gebruik van gasontladingsbuisjes vergelijkbaar met de bekende TL-buis, alleen dan op microscopisch klein niveau.
Naast de verschillen in techniek zijn er ook verschillen in resolutie, kijkhoek, kleurschakeringen, schaduwgradaties, contrast-ratio, responsetijd, luminantie en de responstijd van het scherm. Daar stopt het niet; als je een verkoper zijn gang zou laten gaan krijg je een technisch manifesto waar je U tegen zegt. Voor deze test vergeten we al die zaken even en kijken we puur naar wat echt van belang is: hoe zien mijn spellen er uit?
PIONEER (PDP 436 XDE)
Pioneer heeft een groot voordeel ten opzichte van de andere twee toppers. Ook normale tv- uitzendingen zien er nog goed uit op dit scherm. Dit is een voordeel dat vrijwel alle plasma toestellen hebben overigens. Let op, het toestel heeft standaard geen speakers, omdat Pioneer er vanuit gaat dat je wel een mooie audioset hebt staan als je jezelf zo'n scherm kan veroorloven. Zit wat in. Losse speakers zijn verkrijgbaar en bieden overigens wel een zeer goed geluid.
Prijs: ong. 4000 euro
VIEWSONIC (N4060W)
Het grote voordeel van dit model is de prijs. Je betaalt maar de helft ten opzichte van de modellen Pioneer en Philips voor het zelfde formaat. Zowel de aparte beeldstekkers als de geluidstekkers van de Xbox 360 HD kabel zijn direct aan te sluiten. Bij de andere twee toestellen moet je gebruik maken van een aparte digitale audiokabel waarvoor je audioset ook een ingang moet hebben. Net als bij de Pioneer moet je wel eerst wat met de instellingen spelen om een optimaal beeld te krijgen, maar dan heb je ook wat.
Prijs: ong. 2000 euro
PHILIPS (37PF9830/10)
Vanaf het moment dat je hem uitpakt tot het moment dat je hem voor het eerst aanzet val je in de ene verbazing in de andere. Nog nooit heb ik zo'n kwaliteit gezien in ieder mogelijk klein detail. Van de meegeleverde handleiding tot de oerdegelijke metalen afstandbediening, alles is tot in de puntjes verzorgd. De afstandsbediening mag gerust een multifunctioneel tafelsierraad genoemd worden. Het kan diverse Philips-apparaten tegelijk aan en je kunt er zelfs de voet van deze HDTV mee draaien! Het is makkelijk om zo nog een paar alinea's door te gaan, maar die ruimte is er helaas niet.
In een notendop: met stip het beste beeld voor je HD spelcomputer en de enige die de volledige resolutie van 1920x1080 kan weergeven. Hiermee is dit het eerste ‘True HD’ toestel in een markt waar de rest het nog moet doen met het predikaat ‘HD Ready’.
Prijs: ong. 4000 euro
CONCLUSIE
Pioneer is de beste oplossing als je nog geen digitale tv hebt, omdat het oude signaal hier nog goed weergegeven wordt. ViewSonic maakt HD beschikbaar voor mensen die geen loterij hebben gewonnen en het toestel van Philips? ken je de uitdrukking ‘Kost wat, maar dan heb je ook wat’?
Of je nu naar de winkel moet rennen om direct een van deze schermen in huis te halen, hangt voornamelijk van je geduld en je bankrekening af. De kans is groot dat voorafgaand aan het WK flink gestunt zal gaan worden met HD-schermen.
Heb je het geld, neem dan je Xbox 360 onder de arm en sluit het op verschillende toestellen aan voordat je een keuze maakt. Pas wel op: eenmaal het verschil gezien, wil je niet anders meer!
Bron = BN De Stem
Laatst bewerkt: 29 mrt 2006