Munich
Het verhaal:
Het verhaal begint met beelden van het gijzelingsdrama in München (=Munich) in 1972. Er wordt veel gewisseld tussen verschillende camera’s en je ziet het verhaal vanuit een echte filmcamera, een televisie-uitzending en ‘live’ beelden van de kamer waarin de gijzeling begint. De gijzeling gebeurt voor een dag waarop enkele Israëlische atleten in actie zouden komen op de Olympische Spelen. Een groep Palestijnen, die zich zelf ‘Black September’ noemt, stormt gewapend de kamer van de atleten in. Sommige Israëli worden neergeschoten, anderen geslagen. De hele wereld komt ondertussen toe via de live beelden op televisie en zien de Palestijnen onderhandelen met de autoriteiten. Veel wordt er nog niet meer op ingegaan aan het begin van de film, maar dat de gijzeling een bloedbad is en wordt is meteen duidelijk.
Het verhaal wordt daarna opgepakt in Israël, waar de jonge Avner (Eric Bana) woont. Hij is bodyguard voor rijke mensen, maar wordt nu opgeroepen door de Israëlische veiligheidsdiensten. Hij krijgt de opdracht naar Europa te gaan en, samen met 4 anderen Israëliërs moet hij de gijzelaars van München ’72 wreken. Hij moet de belangrijkste 9 mannen die bij de gijzeling konden ontsnappen vermoorden. Hij krijgt de leiding over het team, een bankrekening in Zwitserland en hij krijgt te horen dat hij niet meer bestaat en dat hij er niemand er over mag vertellen, zelfs zijn zwangere vrouw niet.
Het verhaal gaat verder in Zwitserland, waar Avner en zijn 4 hulpjes hun eerste slachtoffer uit kiezen. Ieder hulpje heeft min of meer zijn functie. Eén van Avner’s helper maakt de explosieven, een ander voort de moord uit etc. De opdrachten krijgen ze van een man die zich Louis laat noemen. Hij kan voor veel geld achter de verblijfplaatsen van de gezochten komen, maar wil niets voor een regering of volk doen, alleen voor groeperingen.
De eerste moord is in Rome, waar een wat lager geplaatste gijzelnemer met meerdere kogels om het leven wordt geholpen. Alles loopt gesmeerd en al snel kunnen ze aan hun volgende slachtoffer beginnen, die in Parijs woont. Het plan is om deze persoon niet neer te schieten, maar op te blazen door middel van een op afstand te activeren bom in een telefoon. Het plan dreigt aanvankelijk te mislukken (zijn dochter neemt de telefoon op), maar uiteindelijk wordt de Palestijn met veel geweld opgeblazen.
De volledige moord was ergens in een Arabisch land. Ook deze moord verliep niet vlekkeloos (letterlijk en figuurlijk). Het plan was om de persoon met een bom onder zijn bed op te blazen, maar het gebruikte explosief was te zwaar, waardoor niet alleen de verdachte, maar bijna de hele verdieping was opgeblazen. Avner kon hierbij maar net ontsnappen.
De volgende 3 slachtoffers zijn bij elkaar in Beiroet. Deze moorden doen ze niet alleen zelf, maar ook met behulp van andere Israëliërs. De 3 Palestijnen worden, samen met hun versterkingen, makkelijk uitgeschakeld.
In Griekenland bevindt zich het volgende slachtoffer. Bij toeval krijgen zowel de groep van Avner als een Palestijnse groep de zelfde verblijfplaats toegewezen, maar de Palestijnse groep denkt dat de Israëliërs Duisters waren (de Israëliërs konden ook Duits spreken). Later zouden ze deze personen, samen met de gezochte gijzelnemer, vermoorden.
Nu is de hoofdverdachte aan de beurt, maar door of stom toeval of door een actie van de een andere organisatie mislukt dat. Later op die dag wordt 1 van de personen uit Avner’s groep vermoord in zijn slaap. In Amsterdam bevindt zich de verdachte van de moord op een van de groep leden, en die wordt dus ook vermoord. De groep krijgt het emotioneel steeds moeilijker en de bommenmaker stapt uit de groep (hij zal later om het leven komen door een zelfgemaakte bom). In Parijs komt er weer een groepslid om te leven en de groep besluit te stoppen.
Terug in Israël worden ze wel gecomplimenteerd, maar niet als helden ontvangen. Er wordt alleen gezegd dat ze het goed hebben gedaan voor hun land. Avner gaat twijfelen: heeft hij het wel goed gedaan voor zijn land? Hij besluit naar New York te gaan, waar zijn vrouw inmiddels wordt. Daar raakt hij in de war en kan hij niet slapen. In zijn droom zie je waarvoor Avner dit eigenlijk deed: als wraak op de brute moorden door de Palestijnen. Je ziet het vervolg van het begin van de film, de gijzeling in München. De gijzelnemers ontsnappen na een grote schietpartij op het vliegveld en vliegen naar Libië, waar ze vrijgelaten worden. Maar net voordat ze vertrokken, gooide ze nog een granaat in een helikopter waarin de ontvoerde Israëliërs zaten. De andere Israëliërs worden om het leven gebracht met kogels.
Als Avner terugkijkt op de periode 1972-1979 weet hij eigenlijk niet waarvoor hij de moorden gepleegd heeft. De vermoorde Palestijnen worden toch weer opgevolgd door andere Palestijnen, die de Israëliërs weer zullen vergelden. De film eindigt dus ook met de gedachte dat er op deze manier, met geweld, nooit een einde gemaakt kan worden aan het Palestijns-Israëlisch geweld.
Recensie:
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik vond Munich een goede film. Daarvoor heb ik verschillende redenen. Ik zal hieronder een lijstje maken met plus en minpunten van de film:
Pluspunten:
- De film heeft een goed begin. Het begint meteen actievol en je wordt meteen in het verhaal gegooid. Bovendien kom je in het begin veel informatie te weten over het gijzelingsdrama.
- De film gaat ergens over: persoonlijk houd ik niet van liefdesdrama’s die voorspelbaar zijn en waarbij dat enige knappe meisje uiteindelijk toch weer gelukkig wordt met die ene knappe jongen etc. Het onderwerp doet er echt toe en geeft een goed beeld op de verhoudingen tussen Israëliërs en Palestijnen, die nog steeds niet goed zijn, waardoor het conflict nog steeds actueel is, 34 jaar na dato.
- De acteurs zijn goed en passen ook goed bij hun rol. Het zijn geen acteurs die puur om hun uiterlijk zijn gekozen, maar om hun kwaliteit. Het verhaal komt daardoor ook erg geloofwaardig over.
- Ik vind de boodschap van de film erg goed.
- Goede afwisseling tussen actiemomenten en andere stukken. Niet te veel actie, moord en doodslag, maar wel regelmatig.
Minpunten
- De film is een beetje herhalend. Je krijgt een voorbereiding, ze reizen erheen, selecteren hun slachtoffer, vermoorden hem, reizen weer terug, krijgen nieuwe informatie van hun inlichtingspersoon, voorbereiding, reizen, etc.
Conclusie
Het is zeker een film die aan te raden is, voor iedereen die geïnteresseerd is in een goed, serieus verhaal. Ga er niet heen met de gedachte dat de film leuk is, want ‘leuk’ is de film niet te noemen. De film is geen klassieker, maar gewoon een erg goede film.
Cijfer: 8+