[aname=""][gb]Het Algemene Reistopic[/gb][/aname]
Welkom in het Algemene reistopic van XBW. Hier kan je terecht voor alles wat met reizen, stedentrips en backpacken te maken heeft. Kortom: een plek voor de echte (toekomstige) reisfreaks. Dit topic is bedoelt om je reisverhalen kwijt te kunnen, aanbevelingen te doen, praktische tips te geven en je toekomstige plannen hier voor te leggen.
Dit topic is momenteel nog onder constructie, maar dat is uiteraard geen reden om het nog niet te laten beginnen. Mooie verhalen en foto's komen in de startpost terecht bij de XBW Reisgids. Tevens volgt nog praktische informatie, wat informatie over backpacken, stedentrips en vrijwilligerswerk (of ontwikkelingswerk). Daarnaast links naar blogs van members.
[aname=""][gb]De XBW Reisgids[/gb][/aname]
Hier komen links naar posts van members met mooie reisverhalen en tips.
[aname=""][gb]Backpacken[/gb][/aname]
info volgt
[aname=""][gb]Stedentrips[/gb][/aname]
info volgt
[aname=""][gb]Vrijwilligerswerk[/gb][/aname]
info volgt
[aname=""][gb]Reisadviezen[/gb][/aname]
Ben je van plan om op reis te gaan, is het handig om de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken na te kijken. Voor bijna elk land op de wereld geeft het ministerie reisadviezen uit. Dit zijn uiteraard geen lijsten met fraaie bezienswaardigheden, maar praktische informatie. Dit heeft voornamelijk betrekking op jouw eigen veiligheid. Is het land waar je heen wilt veilig? Waar moet je op letten en wat zijn de gezondheidsrisico’s? De reisadviezen worden geclassificeerd op de schaal van 1 tot 6. Een reisadvies met de classificatie 1 heeft geen noemenswaardige risico’s, met 6 worden alle reizen ontraden. Reisadviezen per land kan je hier bekijken.
[aname=""][gb]Inentingen en ziektes[/gb][/aname]
Het allerlaatste wat je wilt is ziek worden tijdens je reis. Daarom is het in veel gevallen aan te bevelen om je voor vertrek in te laten enten. De website http://www.gezondopreis.nl/ geeft uitgebreide informatie over de aanbevolen inentingen per land. De inentingen kan je laten doen bij een GGZ bij jou in de buurt of soms bij je huisarts. De adviseur van de GGZ geeft je, naast je inentingen, ook extra informatie.
Hieronder staan een aantal ziektes waarvoor veel gewaarschuwd wordt door de GGZ en waar reizigers zich voor kunnen laten inenten of waarvoor ze heel voorzichtig
Hepatitis A Hepatitis A is een veel voorkomende leverinfectie, dat gepaard gaat met hoge koorts en misselijkheid. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het eten van besmet voedsel en het gebruiken van onhygiënisch sanitair. Voor Hepatitis A kan je ingeënt worden, en dat is in de meeste gevallen aan te raden dit ook te laten doen.
Hepatitis B Hepatitis B is een zeer besmettelijke leverinfectie en wordt vooroorzaakt door besmet bloed en kan tevens door seksueel contact veroorzaakt worden. Vaccinatie is mogelijk.
Gele Koorts Gele Koorts is een zeer ernstige infectieziekte, te vergelijken met malaria, dat veroorzaakt wordt door besmette ziekte. Dit is een ziekte waarvoor je ingeënt dient te worden als je naar een tropisch land gaat. In sommige landen is het verplicht ingeënt te zijn tegen gele koorts. Gele Koorts veroorzaakt zware griep en misselijkheid. In dertig procent van de gevallen kan dit een dodelijke afloop hebben.
HIV/AIDS Deze ziekte spreekt natuurlijk voor zich. HIV/AIDS komt overal ter wereld voor. Daarvoor dien je altijd voor op je hoede te zijn. In landen met een hoog percentage besmettingen dien je extra waakzaam te zijn. Niet alleen altijd een condoom gebruiken wat betreft seksueel contact, ook dien je op te letten bij medische behandelingen.
Malaria Malaria is een zeer ernstige infectieziekte, dat veroorzaakt wordt door muggen. De ziekte komt in bijna alle subtropische gebieden voor. In een week na de beet kan je zeer zware griepverschijnselen krijgen, en onbehandeld is de ziekte vaak dodelijk. Voor deze ziekte kan je niet ingeënt worden, maar er zijn wel medicijnen beschikbaar die preventief werken zoals Malarone. Deze geven echter geen honderd procent veiligheidsgarantie, maar zijn wel zeker aan te raden. Mocht je onverhoopt toch malaria krijgen, is snelle behandeling noodzakelijk.
Dengue/Knokkelkoorts Ook Knokkelkoorts of Dengue wordt overgedragen door een muggenbeet. Hiertegen is geen vaccinatie mogelijk. Wel kan het voorkomen worden door ook overdag (dengue-muggen vliegen niet 's nachts) muggenspray (DEET) te gebruiken en zoveel mogelijk stilstaand water te vermijden.
Rabiës Rabiës, of hondsdolheid, is een zeer ernstige infectieziekte, die veroorzaakt wordt door de beet door een besmet dier of een lik in een wond. Voornamelijk honden, vleermuizen, apen, vossen en katten kunnen drager zijn van de ziekte. Bij lang verblijf is het ten zeerste aan te raden je laten in te enten. Ben je gebeten dan is snelle en adequate behandeling binnen 24 uur essentieel. Mocht je namelijk het virus hebben opgelopen, dan staat je een langzame en pijnlijke dood te wachten.
Cholera Cholera, in de volksmond kolere genoemd, is een infectieziekte die ernstige diarree en uitdroging veroorzaakt. Mits snel behandeld is de overlevingskans groot. Het is niet nodig om je van te voren in te laten enten. Wel heb je vaak een verklaring nodig van de GGD dat je uit cholera-vrij land komt. In veel landen in Afrika kom je namelijk het land niet binnen zonder deze verklaring.
Uiteraard klinken deze ziektes stuk voor stuk heel eng, maar laat je vooral niet afschrikken om die mooie reizen te maken. Goed opletten en de aan te raden vaccinaties nemen, en dan zou alles goed moeten komen.
[aname=""][gb]Blogs[/gb][/aname]
Reisblogs van members:
Mtthz
Nirtam
|