De broncode
De broncode is de reconstructie van het onwaarschijnlijke, maar waargebeurde verhaal van een Nederlandse televisiereparateur die erin slaagde een wereldschokkende technologie te ontwikkelen. In 1999 raakt Roel Pieper geïntrigeerd door de uitvinding van Jan Sloot. Kort na zijn vertrek bij Philips neemt hij de uitvinding mee naar het hart van Silicon Valley om er geldschieters voor te vinden. Hij heeft succes. Binnen enkele jaren zal de uitvinding miljarden dollar waard zijn. Maar de euforie wordt ruw verstoord: geheel onverwacht overlijdt Jan Sloot en met hem verdwijnt de broncode van zijn uitvinding onder de grond…
Het mysterie rond Sloots uitvinding houdt de gemoederen nog tot op de dag van vandaag bezig. De broncode, het langverwachte boek van Quote-journalist en adjunct-hoofdredacteur Eric Smit, vertelt een spannend verhaal vol bizarre en onthullende details die de lezers en betrokkenen uit het bedrijfsleven nog lang zullen heugen.
----------------------------------------------------------------------
Op 11 juli 1999 overleed Jan Sloot, één dag voor hij zijn uitvinding, 'de broncode', tot in detail contractueel zou vastleggen. Moord, zelfmoord of een ongelukkig toeval? Jan Sloot, een elektrotechnicus uit Utrecht, deed de uitvinding van de eeuw: een datacodering waarmee een aantal films op een minieme chip opgeslagen kunnen worden. Doorgebroken is de uitvinding niet. De precieze werking nam Sloot mee zijn graf in.
Vorige week verscheen het boek 'De Broncode' over het mysterie, geschreven door Eric Smit. Het draait in het boek vooral om de rol van Roel Pieper. Als Philips-bestuurslid kreeg hij het Sloot Digital Coding System aangeboden en wees het af. Na zijn ontslag bij Philips ging hij er met een persoonlijke investering van het exploitatiebedrijf FifthForce, mee door. Het door Smit als 'dubbel spel' bestempelde relaas wordt door Pieper echter ontkent.
Netwerk reconstrueerde het 'adembenemende verhaal' en zond de tweedelige 'economische thriller' het afgelopen weekend uit. Wie de uitzendingen heeft gemist, of nogmaals wil zien, kan deel 1 en 2 via de website van Netwerk bekijken.
Laatst bewerkt: 15 sep 2004