Deze enorme bedragen zullen ooit terugverdiend moeten worden, maar Microsoft kan echter niet rekenen op inkomsten uit de consoleverkoop. Alleen al het verkopen van de console kost het bedrijf zo’n €175,- per verkochte console. Een bedrag dat terugverdiend moet worden door de verkoop van games. De huidige videogamemarkt beslaat zo’n 23 miljard euro omzet, maar Microsoft is gedwongen zijn titels flink in prijs te verlagen om de markt te kunnen penetreren. Winst die Sony boekt per verkochte titel zit er dus voorlopig nog niet in voor Microsoft.
Dit is gewoon waar. Msoft maakt nog teveel verlies en zelfs voor Msoft is dat niet goed.
Het verlies aan ontwikkelaars en uitgevers door bindende contracten met Sony en Nintendo wordt versterkt door het business-model van Microsoft. De onderhandelingstactiek van de Windows divisie, keihard en geen inbreng van de derde, heeft de Xbox divisie overgenomen, derden hebben weinig tot niets te zeggen. Het bedrijf lag daarom ook meerdere malen in de clinch met de hardwareleveranciers over de prijs van de onderdelen. Dit was enigszins logisch, de kosten zijn enorm bij de Xbox. Vorig jaar zijn er zo’n 9 miljoen consoles verkocht, een verlies van 1.5 miljard euro voor het bedrijf. Het punt is echter dat Microsoft geen ijzeren vuist kan maken zoals het kan met Windows. In tegenstelling tot de Windows markt bezit het bedrijf geen 90% van de markt, maar eerder het tegenovergestelde. Vorig jaar verkocht Sony immers bijna 75% van het totaal aantal verkochte consoles. Dit is alleen van vorig jaar, de jaren ervoor verkocht de PS2 ook erg goed. Het marktaandeel van Microsoft is dan ook veel te klein om een tactiek te gebruiken die de Windows divisie gebruikt. Als er een bedrijf is die de ontwikkelaars hard nodig heeft en ze juist niet tegen zich moet keren is het Microsoft wel.
Het gaat zo als Msoft dat zegt en de ontwikkelaars hadden niks in te brengen. Bij een monopolie kan je dat doen, maar op een markt van concurrentie niet. De ontwikkelaars vinden dat teveel gezeik en gaan naar een concurrent waar ze wel eigen inbreng hebben.
De grootste tegenslag van de Xbox werd 2 maanden geleden bekend gemaakt. Electronic Arts heeft Microsoft de rug toegekeerd als het gaat om online gamen. EA is echter geen bedrijf zoals Opera voor Internet Explorer is, het is de marktleider in de gamewereld. Met een omzet van 2.0 miljard dollar per jaar mag het zich met recht een grote jongen noemen, een bedrijf dat Microsoft dus nodig heeft. EA volgt met deze beslissing Eidos, een ander bedrijf dat niets zag in het business-model van Xbox Live. Logisch, want EA heeft er baat bij dat het verzekerd is van inkomsten na verkoop bij games als The Sims of Battlefield 1942. Online games waarbij een team constant bezig is met het verbeteren van de game. Microsoft bleef echter voet bij stuk houden en claimt de volledige opbrengsten van Live en al haar abonnementen erom heen. Een onacceptabel feit en EA ontwikkelt daarom ook geen games die Live ondersteunen. Dit lijkt een stap in de fatale richting te zijn voor de Xbox, EA heeft namelijk nu ook aangekondigd volledig samen te werken met Sony op het online gebied. De “Live” ervaring voor Sony gamers begint rond september in Nederland, maar Amerikaanse gamers kunnen al een tijd genieten van het online genot. Iets wat niet bepaald onsuccesvol is.
EA is een van ´s werelds grootste ontwikkelaars en dus belangrijk dat die aan jouw kant staat. En dat is dus niet zo. Daar hun instelling zullen ze zo steeds meer ontwikkelaars verliezen.
De Microsoft tactiek van keiharde eisen lijkt dus de eerste keer in een lange geschiedenis van het bedrijf een grote klap te hebben bezorgd aan de Xbox divisie. Want in tegenstelling tot Windows kan het niet zonder de medewerking van een softwareleverancier. Games zijn namelijk van vitaal belang in de consolemarkt en Live markt. Menig gamer keek uit naar de Live ervaring van Fifa 2003 of andere EA games, maar Xbox gamers kunnen sowieso fluiten naar deze droom.
Microsoft heeft nog geen goede compromis voor dit verlies, maar weigert tegelijkertijd toe te geven aan de eisen van de ontwikkelaars. Iets wat de Xbox compleet de das om kan doen, want wie wil er nu een Xbox console als EA straks ook stopt met het uitgeven van offline games op de Xbox. Toekomstige Fifa games zullen meer gamers lokken naar Sony of Nintendo dan Halo 2 zal doen. In tegenstelling tot Sony (met haar solide basis in de gamewereld) en Nintendo (met de GBA) heeft Microsoft in de gameswereld niets om op terug te vallen.
Die harde tactiek zal ze uiteindelijk de das om doen.
En wat heeft Msoft nou om op terug te vallen??? Helemaal niks.
Sony en Nintendo hebben dat wel.
Laatst bewerkt: 12 aug 2003