ESA/NASA - Cassini-Huygens geland op Titan: Één van de 23 manen van Saturnus
Yahoo, eindelijk:
De Europese ruimtesonde Huygens is eergisteren met succes geland op Titan!!
Hier is het geluid van de afdaling/landing: http://esamultimedia.esa.int/images/huygens_alien_winds_descent.mp3
Hier is een radar geluid: hoe sneller en hoger het radargeluid wordt, des te hoger wordt er gemeten. Waarschijnlijk wordt er nu een berg of heuvel herkent:
http://esamultimedia.esa.int/images/huygens_alien_winds_descent_radar.mp3
Geheel volgens planning arriveerden aan het einde van de middag de eerste meetgegevens van de sonde in het controlecentrum in het Duitse Darmstadt.
De sonde heeft ongeveer twee uur onderzoek kunnen doen naar de atmosfeer, het klimaat en het oppervlak van Titan.
Ook maakte de robot foto's van de maan. De doorgestuurde gegevens zullen nu worden geanalyseerd. ESA zal waarschijnlijk vanavond nog beelden van Titan publiceren...
Aan het begin van de middag gaf de sonde een eerste teken van leven.
Op Eerste Kerstdag werd de sonde losgekoppeld van het NASA-moederschip Cassini. Die vertrok op 15 oktober 1997 vanaf Cape Canaveral in Florida.
Eén van de grootste vragen die de wetenschappers in het Europese ruimtevaartcentrum van de ESA bezighield, was die op wat voor soort oppervlak de sonde zou landen: op een harde ondergrond, in water of iets dat er tussenin ligt. De sonde was voor elke ondergrond ingericht.
Volgens de ESA is hij op een vaste ondergrond terechtgekomen.
De sonde moest om de Saturnus-maan te bereiken door een dichte, ondoorzichte atmosfeer, bestaande uit stikstof, methaan en andere organische verbindingen.
De Titan-atmosfeer lijkt sterk op die van de aarde aan het begin van haar ontstaan. Deze maan is de enige maan die net als de aarde een atmosfeer heeft. Metingen aan de Titan-atmosfeer kunnen dan ook veel vertellen over de aarde in zijn oertijd!
De Huygenssonde had helaas maar zeer korte tijd, ongeveer twee uur, om onderzoek te doen. Daarna was contact met de Cassini, die de gegevens eerst ontving alvorens ze door te sturen naar de aarde, niet meer mogelijk, omdat het moederschip dan alweer achter Saturnus was verdwenen.
De sonde is genoemd naar de Nederlandse astronoom Christiaan Huygens, die leefde van 1629 tot 1695. Hij ontdekte dat Saturnus ringen heeft en merkte als eerste de maan Titan op.
Nu ben ik dus aan het wachten op het eerste nieuws waarin de beelden worden weergegeven, en onderzoeksresultaten worden bekend gemaakt.
Samen met de Maan Europa van Jupiter vind ik het de meest interessante manen van ons zonnestelsel!!
Gisteren stond Saturnus overigens het dichtste bij de aarde in de tijd van zijn omloop (iedere dertien maanden). Persoonlijk neem ik aan dat er een verband is met de landing van vandaag en de afstand die morgen het geringst is tussen Saturnus en de Aarde.
Voor iedereen die vandaag net als ik ook graag even naar Saturnus kijkt, hij staat ten westen van Orion (voor de niet kenners, de grote beer maakt deel uit van Orion, dat is voor de meeste wel bekend!) en iets ten Noord Westen van de Poolster, is trouwens heel bijzonder omdat ie nu in volledige conjunctie (betekent gelijk aan) met aarde en de zon staat, wat niet iedere keer dat ie het dichts bij de aarde staat voorkomt. De afstand is nu iets meer dan 750 mijl. Mocht je een telescoop hebben, dan kun je nu ook de ringen goed waarnemen en zelfs Titan zien, dit is tevens de grootste maan van Saturnus en is als een stipje naast de Planeet te zien. Saturnus heeft overigens nog zeker 23 andere manen, waarvan Titan dus de grootste is.
Foto's van: http://www.nasa.gov/mission_pages/cassini/main/index.html
Laatst bewerkt: 18 jan 2005