Tegenwoordig gebeurt het al bijna niet meer; krassen op je games. De drives zijn ondertussen vervangen en werken uitstekend. Zorg er voor dat je je Xbox 360 niet verplaatst als er een CD inzit, dat is alles. Toch nog hierbij het gedeelte van Kassa.
Zie hier de aflevering.
Krassen op je dure game is een goede reden om met je Xbox naar de winkel te gaan, maar dan word je van het kastje naar de muur gestuurd. Van de winkel naar Microsoft, de maker van de Xbox, en weer terug. Volgens Microsoft ligt het probleem niet bij de Xbox, maar bij de gebruiker. Die zou de Xbox niet op een stabiele plaats neerzetten en de Xbox tijdens het spelen bewegen. Sommige klagers kregen zelfs te horen dat ze niet geholpen konden worden omdat het beleid van Mircosoft is dat de Xbox geen krassen maakt. In een aantal gevallen werd de Xbox omgewisseld, maar dan krijg je er een andere, gerepareerde Xbox voor terug. En of je daar nu beter mee uit bent, is nog maar de vraag. Over het vergoeden van de spelletjes, die maar liefst 60 euro per stuk kosten, doet Microsoft nog moeilijker. Bijna niemand van de klagers heeft zijn spellen vergoed gekregen.
Niet alleen in Nederland blijken de problemen met de Xbox aan de orde van de dag. Een kleine zoektocht op internet laat zien dat gamers over de hele wereld kampen met bekraste spellen. Ook naar hen wil Microsoft niet luisteren.
Kassa heeft een Xbox laten onderzoeken door onafhankelijke deskundigen van Hardware.info. Zij hebben de Xbox onder meer opengemaakt en onder een microscoop bekeken. Uit dat onderzoek blijkt dat er duidelijke slijtagesporen te zien zijn op de lens (een TSST, Toshiba Samsung) van de drive in de Xbox. Het is volgens Hardware.info dan ook bewezen dat de lens de krassen op de schijfjes veroorzaakt. Het probleem zit hem in het ontbreken van miniscule rubberen stootkussentjes rond de laser-lens. Ter vergelijking is de lens van een andere dvd-drive van dezelfde fabrikant bekeken. Het betreft een drive die in computers wordt gebruikt. Die lens bleek wel de rubberen stootkussentjes rond de lens te hebben. Hierdoor is contact tussen de lens en de cd niet mogelijk. Volgens Hardware.info staat onomstotelijk vast dat de Xbox een mankement heeft. Volgens het in Nederland geldende consumentenrecht: een ondeugdelijk product. Meer trillingen bij verticale stand
Er bleek nog meer uit de test. Volgens Microsoft kan de Xbox zowel horizontaal als verticaal staan. Echter: Hardware.info liet in de uitzending zien dat de Xbox 360 veel meer trilt wanneer deze verticaal (recht overeind) staat. Stabieler is het apparaat in liggende (horizontale) stand. Na het onderzoek hebben we opnieuw contact gezocht met Microsoft. Het bedrijf wil geen toelichting in de uitzending van Kassa geven en al helemaal niet met een passende oplossing komen. Het bedrijf laat weten dat ”als de Xbox 360 console stabiel wordt geplaatst en niet wordt bewogen of gekanteld als er een disk speelt is er geen risico op krassen”. Met andere woorden, het ligt aan de gebruiker van het spel.
Advocaat Richard de Lange legt in de studio wat de klagers het beste kunnen doen. Volgens hem mag je van een product dat 400 euro kost, verwachten dat het niet zo snel mankementen mag vertonen. Bij normaal gebruik zou het apparaat zeker geen krassen mogen veroorzaken. Volgens hem is het niet normaal dat de Xbox niet tegen trillingen kan.
Klik om te vergroten...