Het episch centrum lag vlakbij de kust, dus de golven zouden er al moeten zijn... Hopen dat ze weg blijven.
Voor de westkust van Sumatra heeft zich net na 18 uur Nederlandse tijd een zware aardbeving voorgedaan. De beving had een kracht van zeker 8,2 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag zo'n 1200 kilometer ten noordwesten van Jakarta.
Op Sumatra brak kort na de aardbeving paniek uit. De energie is op veel plaatsen uitgevallen en enkele gebouwen zijn ingestort.
Vloedgolf?
Volgens NOS-correspondent Step Vaessen zijn er in de eerste uren na de aardbeving echter geen vloedgoven op de kust van Sumatra aangekomen. De Indonesische autoriteiten roepen de bewoners op om weer naar hun huizen te gaan.
Meteen na de aardbeving meldde het Amerikaanse geologische centrum USGC dat evacuaties van alle kustgebieden op 1000 kilometer van de beving dringend noodzakelijk waren.
De beving was tot in Bangkok, Singapore en Maleisië voelbaar.
De autoriteiten op Thailand en Sri Lanka hebben een tsnumai-waarschuwing laten uitgaan.
India houdt eveneens rekening met een vloedgolf, zei de minister die verantwoordelijk is voor het beheer van de Indiase wateren in de Stille Oceaan.
Tweede Kerstdag
Uit de eerste reacties van deskundigen valt op te maken dat de zeebeving niet zo'n destructieve kracht heeft als die van tweede kerstdag waarbij uiteindelijk meer dan 280.000 mensen omkwamen.
De beving is volgens de USGS een naschok van deze beving. Het epicentrum van de beving lag toen op ruim 200 kilomter ten westen van de plaats Sibolga op Sumatra en 245 kilometer ten zuidwesten van de stad Medan.
Vooral de westpunt van Atjeh werd toen zwaar getroffen. De aardbeving had toen een kracht van 9,0 op de schaal van Richter.
Laatst bewerkt: 28 mrt 2005