In het Van Abbemuseum wordt dit weekend een protestmars gehouden tegen het fenomeen Zwarte Piet. Deze typisch Nederlandse traditie zit vol racisme en kolonialisme en moet verdwijnen, vinden onder meer twee buitenlandse kunstenaars en de actieclub Doorbraak.
Het museum in Eindhoven steunt de wens van de kunstenaars om met de
mars de discussie te heropenen over een 'culturele traditie die a-politiek en neutraal is gemaakt en is opgenomen in het collectieve bewustzijn van de huidige Nederlandse samenleving'.
Het Van Abbemuseum keurt de protestmars niet af. 'We bieden alleen een platform aan de kunstenaars,' reageert woordvoerder Nicole de Boer.
Koloniaal
De twee kunstenaars,
Petra Bauer uit Zweden en
Annette Krauss (Duitsland, woonachtig in Nederland), zien het Sinterklaasfeest als de ‘koloniale relatie tussen de oude, wijze en strenge witte baas en goedheiligman aan de ene kant en de jonge, dommige en nogal stoute zwarte knecht Piet aan de andere kant, die kinderlijk staat te dansen, gek loopt rond te springen en de Nederlandse taal onvoldoende beheerst.’
Ze vragen zich af of het mogelijk is om de discussie te heropenen over de Zwarte Piet-traditie. ‘Het is moeilijk om hierover te discussiëren in Nederland, omdat veel mensen de traditie in ere willen houden.’ Naar eigen zeggen kregen de twee veel kritiek omdat ze zelf niet Nederlands zijn en dus de traditie niet goed begrijpen.
Protestmars
De protestmars is een onderdeel van de tentoonstelling
Be(com)ing Dutch dat 24 mei is geopend. De mars tegen Zwarte Piet is een initiatief van de twee kunstenaars en wordt ondersteund door
Doorbraak. Deze club organiseerde ook al lawaaiprotesten tijdens bijeenkomsten van
Rita verdonk’s Trots op Nederland.
De tentoonstelling in het Van Abbemuseum in Eindhoven is te zien tot en met 14 september.
Bron: Elsevier
Klik om te vergroten...