Ik kreeg net dit mailtje van de studievereniging:
Beste Hein,
Er staan dure tijden voor de deur voor studenten en universiteiten, als het aan de huidige regering ligt. Als studievereniging vinden wij het belangrijk je hierover te informeren, aangezien nog niet iedereen op de hoogte is van de enorme impact van de plannen van het kabinet op studenten. Wij willen je vragen om deze e-mail serieus door te nemen en niet meteen te denken 'dit is toch niet op mij van toepassing'. Iedere student wordt namelijk financieel geraakt door deze plannen! Als je de moeite neemt dit bericht serieus door te lezen zul je te weten komen wat voor jou de consequenties van de regeringsplannen zijn!
Het voorstel
Allereerst is het kabinet voornemens de studiefinanciering in de masterfase af te schaffen. Als rechtenstudent krijg je dus niet langer vier, maar nog maar drie jaar studiefinanciering. Voor de masterfase komt er een sociaal leenstelsel. Het kabinet wil deze regeling al in aanstaand collegejaar laten gelden voor iedere student, dus ook voor studenten die nu al studeren!
Daarnaast wil het kabinet dat iedereen met meer dan één jaar studievertraging in de bachelor- en de masterfase jaarlijks 3000 euro collegegeld gaat betalen, bovenop het wettelijke collegegeld en daarbij ook nog het OV-reisrecht kwijtraakt. Ook dit moet aanstaand collegejaar ingaan en ook gaan gelden voor de zittende studenten, dus ook voor iedereen die nu al studievertraging heeft opgelopen. De betreffende studenten krijgen geen extra leenfaciliteiten van het Rijk. Waar deze studenten het geld wel vandaan moeten halen is onduidelijk. Wanneer zij hiervoor extra gaan werken, gaat dit ten koste van de tijd die aan de studie besteed kan worden, terwijl langer studeren juist duurder wordt. Dit lijkt dus geen optie te zijn.
[...]
Waarom is dit voor de universiteit en het onderwijs belangrijk?
De plannen voorzien naast een extra kostenpost voor studenten ook in een extra kostenpost voor universiteiten. Voorzitter van het College van Bestuur van de RU ir. R.J. de Wijkerslooth heeft in een opiniebijdrage in NRC Handelsblad de gevolgen uiteengezet. Een korte samenvatting:
- Per langstuderende student wordt er een € 6.000,- gekort op de Rijksbijdrage aan universiteiten.
- Indien er minder langstuderende studenten komen, wordt deze korting naar verhouding verhoogd.
- Dit komt neer op een korting van ongeveer 20% op de totale Rijksbijdrage voor onderwijs.
- Hierdoor moet er ook ongeveer 20% van het personeel worden ontslagen, hetgeen leidt tot 20% minder onderwijsuren of 20% minder studieplaatsen voor studenten.
Bovenstaande maakt pijnlijk duidelijk dat dergelijke bezuinigingen desastreuze gevolgen kunnen hebben voor het onderwijs op universitair niveau.
Dat zijn beste heftige ingrepen als ik het zo lees...