Dit is hoe Lilianne Ploumen (PvdA) een eind wil maken aan de loonkloof - NPO Radio 1
Gelijke beloning voor gelijk werk bij bedrijven >50 werknemers... Het klinkt zo simpel, maar ik vraag me af hoe dat gaat werken...
Twee simpele scenario's
1) Er zijn best veel sectoren waar je beloning sterk afhangt van je beoordeling: heb je 2 jaar een 'zeer goed' dan loop je financieel redelijk voor op die collega die 2 jaar een 'voldoende' had... Maar onder aan de streep doe je hetzelfde werk nog in dezelfde functie (de een schijnbaar alleen beter dan de ander). Ambieert PVDA-en-co dat deze salarissen dan in de toekomst alsnog gelijk getrokken worden (wanneer gemiddeld gezien dames een beetje achterlopen op mannen of vice versa? Of is dan het argument 'jaaah ze hebben dezelfde functie, ze doen technisch gezien hetzelfde werk, ze hebben dezelfde functieomvang, maar poppetje A heeft betere beoordelingen dus doet meer/beter werk dan poppetje B'. NB: het verschil in beloning zit hier in het verschil in beoordeling, uiteraard moeten heren en dames voor gelijke prestaties een gelijke beoordeling krijgen.. Maar het kan voorkomen, zeker bij bedrijven met een heel kleine populatie van net 50 werknemers (waarbij er dus ongeveer 2-3 werknemers telkens hetzelfde werk doen) dat de man (of vrouw) toevallig net beter presteert en daardoor een betere beoordeling krijgt dan de vrouw (man) en dus wat voorloopt op de ander. Bij een bedrijf met een grotere populatie, zeg 10.000 mensen, mag je verwachten dat verschillen tussen mannen/vrouwen gemiddeld gezien kleiner zijn.
2) Poppetje A zit op de administratie voor al 30 jaar. Hangt al 5 jaar in z'n schaalmaximum en verdient best prima. Doet eigenlijk al 30 jaar hetzelfde trucje. Poppetje B is vers in dienst, doet precies hetzelfde werk, maar zit helemaal onderaan de schaal. Moeten die salarissen gelijk getrokken worden?? Moeten die salarissen alleen gelijk getrokken worden als poppetje B geen piemel heeft en poppetje A wel...? Vragen vragen...
Als dat inderdaad gelijk moet worden getrokken als A een piemel heeft en B niet, dan maakt dit het ZEER onaantrekkelijk om als je wilt uitbreiden van 1 naar 2 FTE voor de tweede FTE iemand te zoeken van het andere geslacht als de eerste FTE.... Bij hetzelfde geslacht is een verschil geen probleem... bij verschillende geslachten wel. Waarom zou je (als poppetje A piemel heeft) dan ooit een vrouw kiezen om uit te breiden (of vice versa).
Sidethought 1:
Waarom moet het bij bedrijf A dadelijk wel rechtgetrokken worden....
m Jan 4.000
m Piet 4.400
v Jannie 3.000
v Pieternella 3.400
... en bij bedrijf B niet (mensen met en zonder piemel verdienen daar gemiddeld evenveel).
v Jannie 4.000
m Piet 4.400
m Jan 3.000
v Pieternella 3.400
Sidethought 2:
Die huidige trend waarbij men zich niet meer identificeert als wat je bent (trollol) maar als wat anders... Moet de wet dadelijk ook gaan faciliteren naar al die andere mogelijke afkortingen voor wat betreft geslacht? Als ik de enige ben die zich identificeert als yoghurtpak, moet mijn salaris dan gelijk getrokken worden aan dat van de mannen... Kan een interessante route tot een snelle salarisverhoging zijn, als ik een beetje achterloop op m'n peers.
Mijn visie: Bovenstaand proefballonnetje is zeer ondoordacht, dom en populistisch en maakt, als het wordt geimplementeerd zoals voorgseteld, veel meer kapot dan dat het repareert. Het proefballonnetje is alleen opgelaten omdat het lekker bekt voor mensen die niet doordenken, en om Ploumen een beetje airtime te geven.
Laatst bewerkt: 3 feb 2021