Tuurlijk, wanbeleid als 'menselijke fout' aanmerken. Dat maakt de situatie anders
Dat de stikstofuitstoot gereduceerd moet worden, staat als een paal boven water. Het is alleen wel raar dat in de vorige periodes juist door de banken en Den Haag vol werd gestuurd op uitbreiden, groeien en meer exporteren van de Nederlandse boer. Wij hebben immers (één van) de beste boeren van de wereld. De boeren hebben de afgelopen decennia het boeren tot een industrie-vorm verheven waarbij iedereen garen heeft gesponnen. De bevolking (goedkopere producten), Den Haag (export belasting) en de boer (Meer omzet). Daarbij heeft de industrie ook flink meegelift, want Nederlandse producten voor boeren worden massaal geëxporteerd. (Bomech, Trioliet, Vervaet, Veenhuis, Agrifac, Schuitemaker en Vredo, om er maar een paar op te noemen).
Oke, Stikstof reductie. Dat kan op meerdere manieren, de meest effectieve vorm is uitkopen. Kosten zijn geraamd op 13 miljard om boeren uit kopen. Echter, zijn de vervolgstappen na het uitkopen niet bekend.
- Wie betaalt de belastingdienst? want een zaak stopzetten kent ook een verrekening van belasting.
- Wie betaalt de bank terug?
- Wie betaalt de sloop van de schuren?
- Wie betaalt de omscholing van de boer?
- Wordt de waarde van alles juist berekend?
- Wie betaalt de afvoer van de dieren?
- Wat gaan we doen met de vrijgekomen mestrechten?
De afgelopen jaren zijn er best al wel veel maatregelen getroffen om de stikstof-uitstoot te drukken. Denk aan ander voer etc. Dat dat niet voldoende is binnen de huidige veestapel is ook een gegeven, maar het is een ontwikkeling die volop bezig is. Daar gaan de komende jaren echt nog wel doorbraken in komen, maar die tijd wordt de boeren (zoals het nu lijkt) niet gegeven.
Verreweg het meeste onbegrip onder de boeren komt echter voort uit het feit dat boeren simpelweg te horen hebben gekregen: "Boeren moeten stoppen!" gevolgd door een kaartje van Nederland waarop de stikstof-knelpunten toonbaar gemaakt zijn. Een vervolgstap, namenlijst of toekomstperspectief of stappenplan is er niet. Vergelijk het een beetje als dat ze vanuit Den Haag melden dat ze een groot aantal uitkeringen (ik weet niet welke financiële bijdrage je precies krijgt, maar dat maakt niet uit voor m'n voorbeeld) gaan stopzetten. Daarna tonen ze een kaart van Nederland waarop te zien is in welke steden de meeste uitkeringen worden uitgedeeld en verder zeggen ze weinig.
Als jij op de kaart kijkt, zie je dan bij Sneek een rood gebied, waar (puur hypothetisch) veel uitkeringen zijn. Maar toelichting op het kaartje, of een concrete lijst met namen wie gekort worden, die is er niet.
Dan is het toch niet gek dat je in de benen komt en actie gaat voeren?
Het heeft niks te maken met onze consumptie als maatschappij. 40% van het vlees dat in Nederland geproduceerd wordt blijft maar in Nederland. De overige 60% wordt geëxporteerd, waar de boer netjes belasting over betaalt richting Den Haag en als boeren bedrijven opgekocht gaan worden, dan zal het exportgetal dalen en de consumptie in Nederland op een gelijk niveau blijven. De slogan: "No Farmers, No Food" gaat echt niet op voor Nederlanders. Dus in dat opzicht is er weinig op tegen om ze uit te kopen, alleen het is vreemd dat dit volgt op een campagne van decennia lang inspelen op groei en export. (Zowel van Den Haag als Banken).
Nederland heeft al jaren te maken met een krimp in boeren bedrijven, dus een deel van de problemen zal zich voor 2030 vanzelf oplossen. Daarnaast zijn er ook genoeg boeren die geen droog brood verdienen en die hebben middels de uitkoop echt wel gedegen kans om financieel stabiel hun bedrijf te beëindigen. (Bedrijfsbeëindiging is onder boeren een groot probleem, omdat erna de afrekening met de belasting komt).
Als er een gedegen plan en toekomstperspectief ligt voor de beoogde boerenbedrijven die ze willen uitkopen, wat niet zo'n puinhoop lijkt te worden als bijvoorbeeld de toeslagen-affaire, dan denk ik echt dat een aanzienlijk deel van de boeren wel overgaat tot uitkoop.
Laatst bewerkt: 6 jul 2022