Het is moeilijk te bepalen of het gooien van de bom rechtvaardig is of niet. Je moet echter wel de cultuur van het land in je achterhoofd houden die er ten tijde van de oorlog heerste, namelijk absolute overgave aan de keizer.
Het capituleren is een zeer schandelijke daad in die cultuur en de meest waarschijnlijke uitkomst van de oorlog was een totale stad-voor-stad oorlog geweest waar geen Japanse stad gespaard zou zijn. De bevolking had elke invasie proberen af te weren en met miljoenen inwoners is het makkelijk na te tellen dat het dus ook miljoenen slachtoffers eist. Met dit in je achterhoofd kun je de situatie verder analyseren.
De bommen die op de steden werden gegooid waren niet alleen op burgerdoelen gericht. Hiroshima was één van de belangrijkste militaire steden in Japan, met veel militaire activiteiten. Nagasaki was een belangrijke stad voor de marine, beide steden zijn ook dan ook met zorg "uitgekozen".
De Amerikanen hebben bewust steden gekozen met militair belang en hebben vanwege morele bezwaren niet de hoofdstad of steden met een grote cultuur willen vernietigen. Echter, het was natuurlijk ook een optie geweest om een minder bevolkt gebied uit te kiezen waarbij de kracht zou worden gedemonstreerd. Dat Japan zich dan zou overgeven was wel een kleine kans, aangezien het zich bij de eerste bom ook niet meteen overgaf.
Vrede op een andere manier?
Hoewel het volk en leger zich tot het uiterste zouden hebben verdedigd bij een invasie van Japan zelf, zocht het land wel naar een oplossing voor vrede. Dit gebeurde o.a via de Russen, waarin duidelijk werd gemaakt dat onvoorwaardelijke overgave geen optie was. En dit was geen optie voor de Amerikanen die totale overgave eisten. Niet geheel onterecht als je het mij vraagt, na de laffe aanval op Pearl Harbor en de verschrikkingen in de rest van het Aziatische continent.
Het is moeilijk te oordelen of een land als de VS het recht heeft om te kiezen tussen 100.000 burger slachtoffers en 1 miljoen militaire offers, maar naast dit heeft het de Russen wel tegen gehouden van vreemde acties na de oorlog. Stalin had namelijk een 2e agenda die niet uitgevoerd kon worden door de atoombom. Maar wederom is het de vraag of het de burgerslachtoffers waard was. Ik denk ook niet eens zozeer dat de Atoomaanval een discussie punt moet zijn, de aanval met brandbommen op Duitse steden die totaal geen nut meer hadden.
Laatst bewerkt: 27 jan 2004