Ik ben geen academisch ingewijde, maar zal me best doen om behulpzame antwoorden te geven.
1. Vergrijzing vind ik wel mee vallen in de fitness. Ze komen en gaan, maar het aantal blijft vrij stabiel in mijn ogen.
Wat je wel qua ontwikkeling ziet is de gehele gezondheids hype. Veel mensen van verscheidene leeftijden die lid worden. Qua sport en voeding is het naadje, maar omdat ze bezig zijn hebben ze mentale voldoening. Ze kunnen tegen anderen zeggen dat ze gezond bezig zijn terwijl ze geen enkele vooruitgang boeken.
Individualisering is merendeels te merken in de groep mensen die serieuzer bezig willen zijn met hun fitness/kracht training. Oordoppen in met eigen muziek om meteen qua lichaamstaal de indruk af te geven NIET gestoord te willen worden in hun sets. Daarnaast heb je ook de re-creatievere individuele sporter die gewoon zijn ding halfhartig doet en weer naar huis. Individualisatie zie je totaal NIET bij het merendeel van de "sporters" (=huisvrouwtypes). Zo stoor ik me mateloos op de cardio toestellen. Er komen altijd 2-3 oudere vrouwen naast me staan die de hele tijd kleppen qua volume dwars door je oordoppen heen. En zo worden ook toestellen lang en onnodig bezet gehouden door mensen die 5mins rust nemen tussen elke set waarbij ze nog niet eens 40% van hun maximale kracht hebben benut en soms zelfs een krantje ofzo lezen TIJDENS het doen van de set.
2. De hele gezondheids hype heeft er voor gezorgd dat er fitness scholen als halfzachte paddestoelen uit de grond springen. Veel mensen (zoals mij) die zich er vanuit persoonlijke interesse verder in verdiepen en uiteindelijk ook gaan voor instructeur. En omdat er zoveel onkruid, pardon fitness scholen, uit de grond worden gestampt tegenwoordig is de vraag naar instructeurs groot.
Aangezien de hype veel invloed heeft op mensen zie je toename van "re-creatieve" fitnessers die lid worden van de sportscholen. Een mainstream groep die bang is intensief te trainen en te zweten. En zoals met veel dingen is het slim om algemene klasjes op te zetten wat een grote doelgroep aanspreekt...ergo spinning wat enorm populair is. Als je daarnaast nog programma's als Les Mills op zet en met een mooi praatje verkoopt ben je binnen.
Al moet ik zeggen dat Bodypump van Les Mills een lekkere variatie is op je reguliere sportschema. Je doet oefeningen zoals in de zaal, maar dan met namen wat de algemene sporter niet afschrikt. Je doet meer duur, maar kan toch aardig wat kracht en spiermassa aanzetten terwijl je vetverbranding hoger ligt dan normaal.
http://www.lesmills.com
Vertelt ook over de geschiedenis en hoe ze begonnen in Australie 1968 en hoe het uiteindelijk een wereldwijd begrip werd.
Ander effect van de toename van sportscholen is niet alleen een grotere doelgroep qua leden, maar ook toename van "instructeurs" die via cursussen hun diploma's hebben behaald. Kijk ik ga ook die route, maar ben niet van plan een belabberde instructeur te worden zoals het overgrote deel van mensen die het ook zo gedaan hebben. In mijn ogen is de kwaliteit van instructeurs tegenwoordig bedroevend...en daar kom ik bij punt 3 op terug.
3. De gezondheids hype heeft de groei van de fitness branche enorm versneld. In mijn ogen is er enorm veel ruimte voor verdere ontwikkelen, maar ik krijg de indruk dat het zo traag gaat dat het bijna stil staat.
Eerder had ik het over de kwaliteit instructeurs, en dan voornamelijk degene die het via cursussen gedaan hebben. Studenten van het CIOS, heb ik gemerkt, weten vaak veel meer (of course). Maar toch geld het volgende voor beide opleidingen...het moet beter...VEEL beter.
In mijn ogen dient een instructeur niet alleen te weten hoe een oefening qua techniek moet, welke spiergroepen er aan mee werken, zwaartekracht punt en dergelijke. Ze moeten ook leren over voeding, fysio al is het maar de basis zodat er preventief rekening meegehouden kan worden met schema's opzetten...en ze moeten de persoonlijke drive hebben om in hun vrije tijd te verdiepen in allerlei artikels en laatste ontwikkelingen. Net zoals een IT'er die om de paar jaar verversings cursussen krijgt zo ook zou een instructeur dit moeten krijgen. Gelukkig zijn ontwikkelingen in de fitness/bodybuilding niet drastisch aangezien je constant dezelfde informatie langs ziet komen in een ander jasje. Laatst zat ik een artikel te lezen over een soort dieet met een fancy naam terwijl het in principe hetzelfde is als een low carb/high protein dieet is wat sinds de jaren 60 al werkt. Verversings cursussen zouden dan meer betrekking hebben tot het voedingsaspect+menselijk fysiologie aangezien hier nog regelmatig nieuwe ontwikkelingen in te vinden zijn.
Daarnaast zou ik het slim vinden als sportscholen van tijd tot tijd een workshop ofzo organiseerd. Een paar uur waarin je mensen kunt informeren over de basis voeding/sport en de klant zo meer betrekken bij wat ze daar doen. Ze hoeven niet alle details te weten, maar wat meer inzicht verschaffen kan erg motiverend zijn. De mensen weten dan waar ze mee bezig izjn en gaan zelf dan strikter om met schema's en adviezen. Nu is het meestal een simpel zwakzinnig schematje als een blind schaap volgen...jaar in en jaar uit. Betrek de klant meer bij wat ze doen en zet ze aan het denken. Er zullen altijd mensen zijn die hun simpel ding blijven doen, maar er zullen vast meer mensen gebruik gaan maken van de kwalitatief betere instructeurs (mits mijn idee qua opleiding wordt gehanteerd).
Sportscholen hier zouden meer richting de Amerikaanse sportscholen moeten gaan. Groot en ruim, veel losse spullen doch aansprekend voor de casual fitnesser. En 24/7 open zijn met betaalbare prijzen. En die Amerikaanse Sportscholen die ik hier noem zijn niet de hardcore gyms. In Nederland hebben we mietjes als instructeurs die je afraden bepaalde oefeningen te doen omdat ze "Gevaarlijk" zijn...of nog erger jouw gaan instrueren zonder zelf ook maar 1 gewicht aangeraakt te hebbe. Maar als die instructeurs de klanten nu eens gingen instrueren over het hoe/wat zoals hun taak is...
Wat ik ook qua ontwikkeling graag zou willen zien is het volgende. Op moment is het zo dat als je obesitas hebt je via een doktersbrief naar een sportschool kunt gaan. De verzekering vergoed dit. Het is een stap in de juiste richting, maar niet DE stap in mijn ogen. Neem Duitsland als voorbeeld. Daar subsidieert de overheid de sportscholen zodat zij goedkopere abbonementen kunnen verschaffen.
Nu zie je in Nederland dat er buttelende regels worden ingevoerd zoals de Vettax. Wat wordt er met dit geld gedaan? De gezonde maaltijden blijven duur en de ongezondere hap wordt iets duurder. Toch blijft het gat tussen de gezonde en ongezonde hap te groot om financieel aantrekkelijk te worden, zeker bij studenten/jeugd die minder geld hebben. Mijn eerste idee was om die vettax dan als subsidie terug te pompen zodat de gezondere maaltijden goedkoper worden. Zodoende zou het financieel gat aantrekkelijk worden. Maar toen dacht ik: "Heel veel gaan naar de sportschool ipv hapjes in de stad te kopen". Laten we de vettax gebruiken om sportscholen te subsidieren en voorlichting mbt voeding/sport/algehele gezondheid op te zetten.
Een zeer negatieve ontwikkeling, doch begrijpelijk, is het verdwijnen van degelijke sportscholen. Omdat er een groter publiek wordt aangesproken springen de health city's en fitness zooi als paddestoelen uit de grond. Lekker makkelijk geld verdienen. Een redelijke krachtsporter kan zijn eerste jaar ofzo daar nog terecht, maar als je verder wilt is er bijna niks meer in Nederland. Geen "hardcore" gym te vinden als het ware. Sportscholen waar men nog losse powerracks hebben staan, db's tot de 70kg, olympishe stangen met voldoende schijven, fatsoenlijke bankdruk bankjes ipv die smalle halfgare troep waarmee je met 1 schouder er af glijd (terwijl je de schouders juist naar binnen hebt voor spanning en niet eens breed ligt). Het is een trieste ontwikkeling.
---
@Aernham
Personal Trainers zijn niets meer dan mensen die verder geleerd hebben. Zij bezitten zo'n beetje de kennis die ik verwacht bij een instructeur. Een Personal Trainer zou nog veel gespecialiseerder moeten zijn en meer richting de pro sporten zoals voetbal, hockey, tennis, wielrennen waarbij men ook krachttraining beoefend.
Ik ken gelukkig een paar instructeurs, kan ze op 1 hand tellen, die hun vak verstaan. Zij hebben mensen begeleid die serieus iets wilde bereiken. Waarom 100 euro voor een PT neerleggen als het bij je sportschool abbo in begrepen zit om de instructeur daar aan te spreken. Maar ja als de kennisoverdracht niet up to par is op moment kan ik begrijpen waarom men eerder naar een PT vraagt.
Laatst bewerkt door een moderator: 26 mrt 2008