Krantenbezorgers e.d. verdienen sowieso een bijdrage met kerst en oud en nieuw vind ik. Dat is een soort traditie en wat een aantal ook al aanhaalden, ze gaan door regen en wind om je krant te bezorgen, dus verdienen ze het gewoon altijd.
Bij horeca ligt het voor mij anders. Ben ik goed bediend (snel, vriendelijk, lekker eten/drinken, etc.), dan krijgt de ober of serveerster een leuke fooi door het bedrag naar boven af te ronden. Maar duurde het allemaal lang, en vooral als hij of zij erg chagrijnig is, dan betaal ik de rekening en dat was het dan.
Uitsmijters geld geven (want een fooi kun je het niet noemen) is gewoon slijmen bij die gasten. Als jij zo graag de volgende keer meteen wil door kunnen lopen, moet je dat vooral doen. Ik zal het echter nooit doen, want ik vind het onzin; je moet een fooi verdienen en aangezien ze weinig tot niets uitvoeren, verdienen ze dat gewoon niet. En door de uitstraling van veel van die gasten ontstaat er juist vaak een aggresievere sfeer, in plaats van een wat gemoedelijkere, ontspannen sfeer. Een vriendelijke, rust uitstralende uitsmijter zou bij mij in aanmerking komen voor een fooi, want die doet in mijn ogen dan ook iets goed en verdient het dan ook. Maar zo'n uitsmijter ben ik nog nooit tegengekomen...
En over de fooi in Amerika kan ik uit ervaring spreken (ik heb er een jaar gestudeerd). Het basis uurloon is daar erg laag vergeleken met Nederland, en veel serveersters moeten het dus van de fooien hebben. Vandaar dat ze daar altijd zo supervriendelijk zijn (iets te vind ik persoonlijk).
In Las Vegas is het zelfs zo dat serveersters zelf voor een hele lage prijs drankjes kunnen kopen, en dan 'gratis' weggeven aan bezoekers van het casino. Op deze manier krijgen ze vaak een flinke fooi, om de kosten van het drankje eruit te krijgen en een leuk salaris te verdienen. Het basisloon van die dames valt namelijk in het niets vergeleken met de fooien die ze krijgen...
Laatst bewerkt: 9 aug 2003