Het XBW lagerhuis

Discussie in 'Actualiteiten, Sport, Entertainment en Lifestyle' gestart door Iris, 24 mei 2006.

 1. Tyrant

  Tyrant XBW Fuhrer

  Berichten:
  11.106
  Leuk Bevonden:
  5.275
  Lijkt me een mooi moment om 'de kapitalist' dan eens af te bakenen, dat probeerde ik gisteren ook.

  Eigendom van productiemiddelen: over welke schaal hebben we het? Restauranthouder? TATA Steel? En wat als je middenlaag manager bent bij TATA met een inkomen van 70.000€. Ben je dan slachtoffer of uitbuiter van kapitalisme? Ben je slachtoffer van kapitalisme als je luxeproducten koopt maar werkt voor een baas?


  We gaan wel beetje richting communistisch systeem zo btw. Een interessant concept, maar levert geen efficiente economie op waardoor de arbeiders vanzelf weer neigen naar een kapitalistisch systeem. Dat is interessant, want het neokapitalisme is niet top down door de strot van de arbeiders gedrukt zoals in de industrial revolution. Kapitalisme is iets wat de burger wil, en zoals je aangeeft, wordt dat zeker aangedreven door greed, iets waar we ons allemaal schuldig aan maken. Vraag is of dat een zonde is of een levensbehoefte. In een kapitalistisch stelsel ervaren mensen ook een zekere zelfontplooiing, een wil om verder te komen in het leven. Dat laatste zie ik als iets moois en wat de mensen anno 2019 nu echt gelukkig maakt. Al is het uiteraard wel zo dat een kapitalistisch systeem zonder regels extreem kut is.

  Communisme is een romantisch concept maar ik zie dat echt nergens werken.
   
  Laatst bewerkt: 1 feb 2019
 2. Rampage

  Rampage Active Member

  Berichten:
  8.293
  Leuk Bevonden:
  3.157
  Jongens... ga vooral verder


  Leest wel lekker weg tijdens het schijten.
   
 3. fredfenster

  fredfenster Active Member

  Berichten:
  2.717
  Leuk Bevonden:
  1.478
  De kapitalistische klasse wordt ook wel aangeduid als bourgeoisie. De kleine zelfstandige wordt beschouwd als petite bourgeoisie, die heeft niet het enorme kapitaal (productiemiddelen/...) van de bourgeoisie, maar heeft wel overeenkomende of gelijkende eigenschappen (profiteren van de output van loonarbeiders). Ook de middle-manager die zelf in loondienst is, maar zich laat betalen om hiërarchisch boven de gewone arbeider te staan, en die zonder productie te leveren als functie heeft om hun productie op te drijven, is petite bourgeoisie. Als je luxeproducten koopt omdat je salaris dat toestaat, maar het grootste deel van je productieve output ter profijt van de baas is, word je nog steeds uitgebuit.

  Een beetje? :whistle:

  Ben het met je bewering dat communisme niet kan slagen oneens. Voor feodalisme en kapitalisme zijn er lange tijd primitief communistische samenlevingen geweest, bijvoorbeeld in Amerika voor de Europeanen daar kwamen. Alles wijst erop dat het overgrote deel van de geschiedenis samenlevingen zijn gebouwd op solidariteit in plaats concurrentie. Solidariteit en groepssucces kan een net zo krachtige drijfveer zijn als individualisme en eigengewin. Concurrentie als drijfveer (en dan binnen een kapitalistisch systeem) heeft als nadeel dat er niet wordt geproduceerd op basis van behoefte, maar op basis van winstgroei. De gevolgen van dat verschil zijn funest voor bijvoorbeeld milieu, en ook voor de vooruitgang van de mensheid als totaal. Die menselijke energie en aardse voorraden die nu wordt verspild aan bullshit (zoals de advertentieindustrie om mensen meer te laten consumeren, of van die pixelraces op whatever scherm), zou ook kunnen worden besteed aan het oplossen van echte problemen zoals klimaat, armoede en dakloosheid. Er is op bijna alle pogingen om een socialistische staat te creëren wel wat aan te merken, maar dat maakt nog niet dat het echt niet werkt, en ook niet dat kapitalisme wel werkt. Ik vind dat een systeem waarin woningen leegstaan en tegelijkertijd mensen op straat leven, en waar mensen honger hebben en tegelijkertijd voedsel wordt weggegooid omdat het niet wordt verkocht, geen werkend systeem.
   
 4. Rampage

  Rampage Active Member

  Berichten:
  8.293
  Leuk Bevonden:
  3.157
  Jezus Fred ... dat duurde lang. Kopiëren en plakken is toch niet zo moeilijk?
   
 5. Tyrant

  Tyrant XBW Fuhrer

  Berichten:
  11.106
  Leuk Bevonden:
  5.275
  Het is logisch dat je productieve output niet ten volste naar je eigen zak kan verdwijnen, aangezien je een markt moet hebben waar je output kan bundelen om zo tot toegevoegde waarde kan komen. Als mijn baas er niet zou zijn had ik met geen mogelijkheid de waarde kunnen creëren wat ik nu doe. Dat is ook de zwakte van het communisme als interessant paradox: gebundelde krachten leveren meer op in een kapitalistische economie dan in een communistische, aangezien daar 0 drijfveer is om je output te maximaliseren. Los van het feit dat het in een kapitalistische omgeving prima mogelijk is om een bestaan te leven waar je enkel zelf profiteert van de productieve output, of sterker nog, andere te laten werken voor je :p


  Collectief bezit leidt tot verwaarlozing. Daarnaast maak je de denkfout dat de mens niet egoïstisch is. Dat zijn ze wel. Elke machthebber die mensen probeerde te heropvoeden in dat opzicht kwam vanzelf uit bij massamoorden. Stalin/Pao/Pol you name it.
  Het kapitalisme springt daar op in: het gaat er vanuit dat de mens slecht is.  TL;DR: kapitalisme is op papier slecht en communisme op papier goed maar in de praktijk werkt het andersom. Historie bewijst dat keer op keer.
   
 6. Cyrax

  Cyrax Weldoener van beroep

  Berichten:
  6.092
  Leuk Bevonden:
  826
  Ik vind het eigenlijk het beste stukje wat hij heeft geschreven omtrent dit onderwerp.

  Kapitalisme geeft zekerheid. Zonder concurrentie geen vooruitgang. Zonder regels is er enkel chaos. Iedereen wil zekerheid, jij, ik en mijn grootvader.

  Ik ben, zoals Fred al opmerkte, petite bourgeoisie. Ik laat me betalen om te zorgen dat anderen genoeg en de juiste productie leveren. Dat is mijn taak en ik sta inderdaad hoger op de loonlijst dan hen die moeten uitvoeren. Zonder mijn werkgever is er niets te produceren, zonder mijn collega´s is er niemand om te produceren en zonder mij zou de productiviteit een stuk lager liggen en heeft mijn werkgever minder tijd om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen.
   
 7. Tyrant

  Tyrant XBW Fuhrer

  Berichten:
  11.106
  Leuk Bevonden:
  5.275
  Kapitalisme geeft geen zekerheid, het is constant crisis. Maar dat gedijen we op.
   
 8. Cyrax

  Cyrax Weldoener van beroep

  Berichten:
  6.092
  Leuk Bevonden:
  826
  Het ligt er maar aan aan wie je het vraagt :)
   
 9. Tyrant

  Tyrant XBW Fuhrer

  Berichten:
  11.106
  Leuk Bevonden:
  5.275
  Jij durft te zweren dat je volgend jaar dezelfde baan hebt? :p
   
 10. Cyrax

  Cyrax Weldoener van beroep

  Berichten:
  6.092
  Leuk Bevonden:
  826
  :) Ik wel. Als ik dat zelf wil wel uiteraard. Zonder mij is het chaos op het werk. Dat weet ik, en mijn werkgever ook. Ik kan wel voorspellen dat wij volgend jaar nog bestaan :)

  Nee, je hebt gelijk. Kan ik niet zweren. Niets is eigenlijk zeker in het leven.
   
  Laatst bewerkt: 1 feb 2019
 11. fredfenster

  fredfenster Active Member

  Berichten:
  2.717
  Leuk Bevonden:
  1.478
  Waarom moet je zo'n markt hebben? Waarom is er toegevoegde waarde nodig? Definieer 'meer opleveren'.

  Collectief eigendom leidt tot verwaarlozing? Heb je daar bewijs voor? En wat wordt er verwaarloosd? Persoonlijk eigendom (van kapitaal) leidt tot verwaarlozing van arbeiders, en van min of meer alles wat leeft en waar leven van afhankelijk is.

  Je zegt van drie leiders dat ze massamoorden hebben gepleegd, maar hoe zit het met de heropvoeding van bewoners van olierijke landen waar met imperialistische (kapitalistische) motieven 'democratie' wordt gebracht? Kapitalisme eindigt bij massamoorden, imperialisme en fascisme zijn immers kapitalisme in crisis. Als het aan Stalin had gelegen, was Nazi Duitsland veel eerder vernietigd. Maar de Engelsen en Fransen wilden niet samenwerken met de communisten tegen de fascisten, dus dat ging niet door. In tegenstelling tot de shoah. Dus toen mocht het Rode Leger alsnog de vernietigingskampen bevrijden, maar was een beetje laat... Het werkt niet andersom zoals jij beweert, je bent nu echt veel en veel te rooskleurig over kapitalisme.
   
 12. RO3Li

  RO3Li KUTFORUM

  Berichten:
  281
  Leuk Bevonden:
  399


  Lekker belangrijk al dat geld
   
 13. Le Lastpak

  Le Lastpak (◕‿◕✿)

  Berichten:
  6.574
  Leuk Bevonden:
  793
  wtf is er mis met jullie

  Fredje is anitfa en LA gaat vol SJW... RIP

  [​IMG]
   
  Laatst bewerkt: 17 apr 2019
 14. Yellow 13

  Yellow 13 QOTY 2019 XBW.nl VIP

  Berichten:
  22.750
  Leuk Bevonden:
  2.711
  Niets mis met ons, zolang er niet een member online komt die in een eeuwigheid niets gepost heeft. :+
   

Deel Deze Pagina