Volgens Microsoft-topman Steve Ballmer kan door een lagere prijs van hardware de piraterij in ontwikkelingslanden worden ingedamd. In bepaalde landen zou een computer hooguit 100 dollar moeten kosten.
Het is bijzonder om de topman van een softwarebedrijf te horen verklaren dat er goedkopere hardware moet komen, omdat er zoveel software wordt gekopieerd. Ballmer wijst er op dat mensen in ontwikkelingslanden meestal maar één mogelijkheid hebben om met computers te werken: het internetcafé.
Microsoft heeft vijf keer meer Hotmail-klanten in China en India dan er computers zijn in die landen. Het aanbieden van goedkope hardware kan de piraterij terugdringen, doordat er een alternatief voor illegale kopieën ontstaat, meent Ballmer.
Microsoft vraagt niet alleen van hardwarefabrikanten een prijsbewuster gezicht: ook het bedrijf zelf maakt bepaalde software goedkoper. Zo is er een 'starter edition' van Windows XP ontwikkeld voor India, Rusland en Thailand. Deze kreupele versie van Windows XP is beperkt in schermresolutie, netwerkfunctionaliteit en het aantal programma's dat tegelijkertijd gedraaid mag worden.
Het kost echter slechts 35 dollar, een fractie van de volledige Windows-versie. Of deze regio-versies de piraterij van Microsoft-producten echt gaat terugdringen, zal pas op langere termijn duidelijk worden. De versies worden alleen bij een nieuwverkochte pc geleverd.
In zijn toespraak op een congres van onderzoeksbureau Gartner stipte Ballmer ook nog even Linux aan. Hij wijst de stelling van de hand dat Linux met een opmars bezig is als desktop-besturingssysteem. "Er is een verwaarloosbaar aantal eindgebruikers dat Linux gebruikt", aldus Ballmer.
Veel bedrijven en overheden worden bovendien afgeschrikt door de kosten van een Linux-implementatie, stelt Ballmer: "Parijs oordeelde dat Linux dramatisch veel duurder was dan Windows. In Brazilië exact hetzelfde verhaal."
Wel erkende hij dat Microsoft de stad München niet wist te overtuigen om toch voor Windows te kiezen. De Duitse stad zegt - na veel aarzelen overigens - klaar te zijn voor de overstap naar Linux, waarmee enkele tienduizenden gemeentelijke computers zijn betrokken.
Met een bijdrage van Mike Ricciuti, CNet
als je dit zoo leest zuow je niet denken dat ms de prijzen van games fors gaat verhogen. ik denk dat het ook niet gaat gebeuren als het waar is wat hier staat.
Laatst bewerkt: 30 okt 2004