VANAF morgen. Lezen kerel
en het IS op tv geweest. Maar het stelt niet veel voor.
Brokstukken komeet geen gevaar voor Aarde
De brokstukken van de uiteenvallende komeet 73P/Schwassmann-Wachman 3 vormen geen gevaar voor de Aarde. Dit heeft de NASA laten weten. Omstreeks 13 mei nadert de periodieke komeet de Aarde tot op 11,7 miljoen km, wat naar astronomische begrippen relatief dichtbij is.
De verschijning van de komeet, die om de 5,4 jaar rond de Zon draait, leidde tot opwinding in de wereld van astronomen. Het hemellichaam desintegreert immers, waarbij de Hubble Ruimtetelescoop vaststelde dat met meer dan 36 stuks het aantal fragmenten veel hoger was dan men via observaties op de grond dacht. Tevens verloopt het uiteenvallen hierarchisch gestructureerd: fragmenten vallen in nog kleinere stukjes uiteen. Tientallen minifragmenten vliegen aldus in het zog van de grotere.
Indianenverhalen
Op het internet doken al verhalen op dat brokstukken op de Aarde zouden inslaan. Wat de NASA ertoe aanzette om die indianenverhalen meteen naar de prullenbak te verwijzen en formeel te zeggen dat er geen inslag zal zijn, dat er geen tsunami's zullen ontstaan en dat geen soorten zullen worden uitgeroeid. Veel van de fragmenten gaan nog op minstens acht miljoen km van ons blijven, wat meer dan twintig keer de afstand van de Aarde tot de Maan is, aldus astronomen.
Geen zeldzaamheid
Uiteenvallende kometen zijn geen pure zeldzaamheid. Toch gaan astronomen van de dichte passage gebruik maken om via hun telescopen meer te leren over de oorzaak en de dynamiek van deze en andere komeetsplitsingen, zegt de Volkssterrenwacht Urania in Hove.
Het hemellichaam is in 1930 ontdekt door de Duitsers Arnold Schassmann en Arno Arthur Wachmann. Het werd ondanks zijn korte omlooptijd pas in 1979 opnieuw gezien. Bij een passage in 1985 zag niemand de komeet, zegt de gezaghebbende site space.com. Vanaf 1995 werd vastgesteld dat de staartster desintegreerde
Laatst bewerkt: 24 mei 2006