rtlnieuws.nl
Uitspraak Bulgarenfraude: hoe zat het ook alweer?
3-4 minuten
Oost-Europese bendes pleegden op grote schaal fraude met toeslagen en uitkeringen. Ze schreven landgenoten in als 'spookburger' bij Nederlandse gemeenten. Vandaag doet de rechter uitspraak tegen zes verdachten. Hoe zat het ook alweer?
De zaak kwam in april 2013 aan het licht door RTL Nieuws. Op basis van bronnen en vertrouwelijk politieonderzoek kwam de grootschalige fraude naar buiten. Uit het onderzoek bleek dat bendes die eerder aan mensenhandel deden, zich nu aan het toelegden op toeslagenfraude, omdat er meer aan te verdienen valt.
Katvangers
De fraude gaat als volgt: Bulgaarse 'katvangers' melden zich met een identiteitsbewijs en vals huurcontract bij het loket burgerzaken van de gemeente Rotterdam. Ze schijven zich in als inwoner van de stad en krijgen daarmee een officieel adres en meteen ook een burgerservicenummer. Ze krijgen van de bende een kleine vergoeding voor de moeite en vertrekken weer naar Bulgarije.
ZIE OOK: Hier 'woonden' de frauderende Bulgaren
De bende neemt de gegevens over en maakt een DigiD aan. Daarmee worden huur- en zorgtoeslag aangevraagd, met terugwerkende kracht. De Belastingdienst betaalt meteen uit, controle vindt in de regel pas achteraf plaats.
Het kan volgens het politie-onderzoek gaan om uitbetalingen van 6000 tot 8000 euro per persoon in één keer.
Telefoontoestellen
Met de identiteit van de spookburgers worden ook abonnementen voor kostbare smartphones afgesloten. Daarmee wordt gebeld naar dure buitenlandse nummers.
De rekeningen worden niet betaald en als de aanbieder het nummer afsluit, worden de toestellen doorverkocht. Samen met de toeslagenfraude is een enkele spookinschrijving zo al snel goed voor 10.000 euro. Elke maand dat de fraude voortduurt, loopt dat bedrag op.
Volgens de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken speelt het probleem in meerdere steden. De politie waarschuwt voor het aanzuigende effect, doordat anderen de werkwijze overnemen.
Verdachten
Vandaag doet de rechtbank uitspraak tegen de zes verdachten rond de Bulgarenfraude. Tegen hen is tot vier jaar cel geëist bij de rechtbank in Rotterdam.
Hoofdverdachte is de Turkse Nederlander Mehmet K. Tegen hem is vier jaar cel geëist. Volgens het Openbaar Ministerie is K. de dag nadat hij begin vorig jaar uit voorlopige hechtenis was vrijgelaten, vertrokken naar Turkije. Hij staat inmiddels internationaal gesignaleerd. De andere verdachten zijn de uit Bulgarije afkomstige Ivelin A., Krasen G., Boris A., Asen Z. en Alien D. Tegen hen zijn straffen tot drie jaar cel geëist.
Klik om te vergroten...