Maf inderdaad, maarja hopelijk zullen we ooit een vaste tijd voor de gehele moslimwereld krijgen.
Een artikel van de Volksrant wat het een en ander verduidelijkt.
Ramadan begint voor meeste moslims woensdag
ANP
RIJSWIJK - Voor de ‘overgrote meerderheid’ van de bijna een miljoen moslims in Nederland begint woensdag de vastenmaand ramadan. Dat heeft voorzitter A. Tonca van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) maandag gezegd.
De islam schrijft voor dat gelovigen tijdens ramadan van de eerste ochtendschemering tot zonsondergang niet eten, drinken, roken en vrijen. De ramadan begint zodra de nieuwe maan is verschenen. Moslimgeleerden verschillen echter van mening over de bepaling van de begindatum van de vastenmaand. Het einde van het suikerfeest is begin november.
De meeste moslims van Turkse afkomst verlaten zich uitsluitend op astronomische berekeningen. Veel Marokkaanse moslims wachten op de eerste melding uit de islamitische wereld dat de nieuwe maan met het blote oog is waargenomen. Sommige Marokkanen en de meeste Surinaamse moslims houden vast aan waarneming met het blote oog in Nederland.
Enkele, voornamelijk Marokkaanse organisaties hebben het initiatief genomen om alle moslims in Nederland op één lijn te krijgen wat de begindatum van de ramadan betreft. In samenwerking met de Europese Raad voor Fatwa hebben zij afgekondigd dat de nieuwe maan dinsdag zal worden waargenomen dat de vastenmaand dus woensdag begint. ‘Voor de saamhorigheid die bij de ramadan hoort en ter wille van de samenleving is het van belang dit uitgangspunt samen te hanteren’, stellen zij.
Ook Tonca is ervoor dat alle moslims ter wereld gezamenlijk de ramadan beginnen. Omdat het een ‘theologisch-inhoudelijk dispuut’ betreft, is dat echter lastig, zei hij. De bij het CMO aangesloten moskeekoepels zijn volgens hem vrij om hun eigen beleid te volgen. Aan de verwarring zal pas een einde komen als de moslims wereldwijd tot een gezamenlijk standpunt komen, zei hij.
Burgemeester Cohen van Amsterdam opent dinsdagavond in de hoofdstad het eerste Ramadan Festival. Premier Balkenende spreekt dan een ramadanwens uit. Tijdens het festival, dat de gehele vastenmaand duurt, zetten moslims hun deuren open voor niet-moslims om gezamenlijk feestelijke maaltijden te nuttigen en brandende maatschappelijke kwesties te bespreken.
Behalve de zogeheten iftar-maaltijden, die moslims tijdens ramadan elke dag na zonsondergang nuttigen, maken lezingen en ‘lounge-avonden’ onderdeel uit van het evenement, dat wederzijds begrip en respect tussen moslims en niet-moslims wil stimuleren.
Laatst bewerkt: 4 okt 2005