Imperialisme.
Amerika is het grootste wereldrijk vandaag de dag. De landen in Europa zijn, net als nog en hele hoop landjes verspreid over de wereld, opzichzelf nietsbetekenende hulpeloze bondgenoten. Alle westers georïenteerde regeringen zijn marionetten van Amerika, de een meer dan de ander.
Hoe erg sommigen het ook mogen vinden, Europa is niks zonder Amerika. De Verenigde staten heeft heel veel invloed in Europa. Na de tweede wereldoorlog bleven er Amerikaanse soldaten in Europa, zogenaamd om de vrije landen te beschermen tegen het rode gevaar uit het oosten. De reden is eigenlijk niet belangrijk, maar het gevolg des te meer. Amerika kreeg op die manier INVLOED.
Dat dit voorbeeld niet opzich staat, moge duidelijk wezen. Jaren lang vecht Amerika al om de democratie te beschermen en andere politieke stromingen uit te roeien. Kijk maar naar Korea, Vietnam en onlangs Irak. De redenen voor een oorlog zijn totaal onbelangrijk, kijk bijvoorbeeld maar naar de recentste oorlog. Het motief van de Verenigde Staten is macht verwerven. En macht maakt meer macht, dus de VS blijft alsmaar machtiger worden.
Om macht uit te breiden, is er wel iemand nodig die die potentiele macht levert. Daarom zal de VS altijd wel iemand hebben om tegen te vechten. Nu is dat bijvoorbeeld het "terrorisme". Deze terroristen zullen op een dag met wortel en tak uitgeroeid zijn, en dan zal er weer een nieuwe duistere macht ten tonele komen.
Overigens is Amerika niet het eerste imperium dat op deze manier politiek bedrijft. Het rijk dat het veel overeenkomsten vertoonde was Rome. De politieke situatie en tijde van de Romeinse republiek is goed te vergelijken met Amerika nu.
(Even voor de duidelijkheid, Rome was en Amerika is een republiek, waarin het volk reageert. Maar in feite ligt de macht bij een zeer klein groepje individuen, vandaar dat ik spreek over een imperium.)
Ook Rome heeft onder het mom van vrijheid talloze gebieden veroverd. Er werd een al dan niet terechte reden gezocht voor interventie en op die manier werd de macht uitgebreid. Misschien gaat de vergelijking tussen deze wereldmachten op meerdere punten op.
Het verleden van het Romeinse rijk zou een mogelijke toekomst van Amerika kunnen zijn. Rond het begin van de Christelijke jaartelling ( jaar 1 enz.) Is Rome overgegaan van republiek naar keizerrijk. Een machtige veldheer besloot zich uit te roepen als alleenheerser. Van democratie was al tijden geen sprake. Misschien zou in Amerika hetzelfde plaats kunnen vinden, als een machtig politiek of militair kopstuk zich laat uitroepen tot alleenheerser. Dan zou de wereld het ware gezicht van de machtige bevrijder zien. Natuurlijk gebeurt dit niet morgen of over twee jaar, maar op de lange termijn is niets zeker.
Amerika is een hegemonisch rijk. Dat wil zeggen dat het een betrekkelijk kleine zone van directe invloed heeft, zeg maar het land binnen de landsgrenzen, en met daaromheen een groot gebied van bondgenoten. Ook Rome was een hegemonisch rijk tijdens de dagen van de republiek. Het probleem bij dit stelsel is dat de supermacht steeds als een bondgenoot in moeilijkheden zit, moet interveneren, die daardoor niet de baas is over eigen handelingen. Tijdens de keizertijd is heel het rijk onder direct bestuur van Rome gekomen. Het hegemonisch rijk veranderde in een territoriaal rijk. Romeinse legionairs namen het over van de volksstammen.
Wij in Europa zijn als het ware van die volksstammen. Wij zijn de zone van bondgenoten, wij vragen of de VS in wil grijpen in kwesties. Als de geschiedenis zich herhaalt, zoals vaak gezegd wordt, dan zal politieman Jan op den duur misschien wel plaats moeten maken voor leden van het USMC.
Laatst bewerkt: 31 mei 2003