[Algemeen] Boeken [Deel 3]

Discussie in 'Actualiteiten, Sport, Entertainment en Lifestyle' gestart door DulleNL, 6 feb 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. DulleNL

  DulleNL I'm a little teapot Magic Member

  Berichten:
  36.665
  Leuk Bevonden:
  313


  [​IMG]


  [​IMG]

  Lezen. Velen doen het op jongere leeftijd maar krijgen er door school een hekel aan.

  Van spannende boeken zoals De Griezelbus en Kippevel (zonder n) ga je opeens naar die verplichte boekenlijsten. Opeens zijn er restricties op wat je wel en niet mag lezen. Dat zuigt het plezier in het lezen bij de meeste weg.

  Bij mij in ieder geval wel!
  En dat is zonde. Heel zonde. Want er is zoveel leuks te lezen. Zoveel meer dan die stomme boekenlijsten.

  [​IMG]


  [​IMG]


  Dus waarom zou je (weer) moeten gaan lezen? Ik zelf zie boeken altijd als een tijdloos medium. Games zijn zeker leuk. Net zoals films voor goed vermaak kunnen zorgen. Maar die verouderen al snel, meestal door achterhaalde cinematografie of graphics.
  Boeken hebben geen graphics of wat voor technische dingen dan ook, het enige wat je nodig hebt is je eigen fantasie, en die zal nooit verouderen.

  Ik heb hier boeken liggen van ~50 jaar oud en ik had het zo geloofd als ze als uitgave jaar 2011 hadden opgegeven. Op een paar kleine details na is de ouderdom totaal niet te merken.

  Dat is voor mij dus de belangrijkste reden; koop nu een boek en over 50+ jaar kun je er nog plezier van hebben. En ze zijn ook nog eens goedkoper dan de meeste games!

  Een andere persoonlijke reden is dat ik er langer over doe om 1 boek uit te lezen dan dat ik erover doe om 1 game uit te spelen. Meer waar voor je geld, en dat terwijl het sowieso al goedkoper is!

  Vaak hoor je ook mensen roepen dat ze het niet leuk vinden om te lezen. En dat terwijl ze dan wel de 'hele dag' op internet zitten. Wat voor 90% uit tekst bestaat. Je bent al de hele tijd aan het lezen zonder dat je het beseft.

  Kun je net zo goed een goed boek erbij nemen, toch?​

  [​IMG]

  [​IMG]


  Zoveel verschillende personen, zoveel verschillende smaken. Maar vrees niet, waar bij games vaak hele periodes (bij wijze van) alleen maar 1 genre wordt uitgebracht is er bij boeken ten allen tijden heel veel diversiteit. Voor iedereen is er wat leuks te vinden.
  Van een biografie tot science fiction. Van boeken die in de 'Ik' persoon zijn geschreven tot Third person boeken. Van literatuur tot lectuur.
  Zelfs de grootste hater van boeken kan wel wat vinden wat ie leuk vindt.

  [​IMG]

  [​IMG]


  De techniek staat ook niet stil. Zelfs boeken ontkomen er niet aan. Tegenwoordig heb je e-readers waar je (dus) e-Books op kunt lezen.
  [​IMG]
  Op 1 zo een e-Reader passen wel honderden boeken. Dit is natuurlijk handig om ruimte te besparen (er zijn geen boekenkasten meer nodig) en uiteindelijk hartstikke goed voor het milieu.

  [​IMG]

  Doordat de meeste schermen tegenwoordig e-ink displays gebruiken heb je niet het gevoel naar een scherm te kijken, maar lijkt het echt alsof je gewoon ouderwets een boek in je handen hebt.
  Er zijn mensen die altijd zullen blijven beweren dat je met ereaders niet die 'xfactor' hebt die gewone boeken wel hebben. Écht papier, het omslaan van pagina's, een mooie kaft. En dat klopt allemaal wel, maar voor een groot deel is dat ook iets waar je je overheen moet zetten; de verhalen die je leest blijven immers hetzelfde.
  Nu wilt dit niet zeggen dat iedereen moet overspringen op ereaders, dat zou ik zelf ook nooit willen; sommige boeken wil je immers gewoon in handen hebben, maar het is iets wat te overwegen valt en zeker niet minderwaardig is aan gewone boeken.

  De prijzen voor eReaders beginnen rond de €100. Maar aangezien e-Books 99% van de tijd goedkoper zijn dan hun papieren varianten haal je die onkosten er relatief snel uit. En in sommige gevallen zijn de gewone boeken niet eens meer te krijgen, maar een download raakt natuurlijk nooit uitverkocht.

  Mocht je dronken zijn en via een tablet zoals de iPad willen lezen, dan kan dat ook. Daarmee verpest je de leeservaring en je ogen omdat die apparaten geen eInk displays hebben, maar... het kán.

  Het kopen van boeken is ook helemaal pijnloos. Het zijn maar bestandjes van ~1MB die je dus binnen een seconde hebt (beter dan een week levertijd van gewone boeken!). Als je het bestand opent wordt het toegevoegd aan Adobe Digital Editions. Vanwaar je het kunt verslepen naar je eReader.
  Een kind kan de was doen. Al weet ik niet waarom een kind ooit de was zou doen... Laten we het er maar op houden dat het heel gemakkelijk is!

  [​IMG]
  Sleep!

  [​IMG]

  [​IMG]  Geef het maar toe, je bent lui. Ik ben lui. Internet heeft ons verwend. Dus om daar geen verandering in te brengen hier wat nuttige sites om boeken te bestellen (het is veel te koud buiten!) of sites waar je wat info over boeken vindt (waarom naar de bibliotheek? Ze zijn daar veel te streng) of sites waarmee je je collectie kunt bijhouden en showen (posts maken zoals deze is te veel werk)

  Shops


  Informatie

  Bekende uitgevers (handig voor releaselijsten)

  Houd je Collectie bij


  *tips voor andere sites worden geaccepteerd en hier bijgehouden​
  [​IMG]

  [​IMG]

  De keus van XBW is gevallen op Goodreads als de officiële site om de boeken collecties bij te houden.
  Nu zal ik niet al te veel aandacht aan GR besteden, anders wordt dat een startpost op zich, maar wát is Goodreads dus?

  Nou.

  Goodreads is the largest social book discovery and recommendation site for readers in the world. We have more than 5,600,000 members who have added more than 180,000,000 books to their shelves. A home for casual readers and bona-fide bookworms alike, Goodreads users recommend books, compare what they are reading, keep track of what they've read and would like to read, find their next favorite book, form book clubs and much more. Goodreads was launched in December 2006.


  Voeg vrienden toe aan je krijgt status updates van hen te zien. Welk boek zijn ze nu aan het lezen. Op welke pagina zijn ze. Wat vinden ze er van. Reviews.

  [​IMG]

  Zelf kun je dan direct via je homepage comments geven op die updates.

  Als je zin hebt in wat uitdaging, of jezelf wilt pushen om bepaalde boeken toch eindelijk eens uit te lezen kun je ook een challenge voor jezelf instellen:

  [​IMG]

  Verder zijn er quizzes, trivia over je gelezen boeken en als je genoeg boeken een rating hebt gegeven gaat de site je ook boeken aanraden op basis van je voorkeuren.

  De site is ook ideaal al naslagwerk als je een boek wilt kopen. Alle edities van een boek worden gecombineerd (dus alle NL, Engelse, DE etc vertalingen + verschillende uitgaven). Dus ook alle ratings die de mensen hebben gegeven aan die edities worden gecombineerd. Hierdoor zul je niet 4578 verschillende Harry Potter edities zien met allemaal een verschillend gemiddeld cijfer en verschillende reviews, maar zie je er maar 1 met dus 1 gemiddeld cijfer en alle reviews van al die edities bij elkaar.

  [​IMG]

  Dit is dus alleen gedaan om 1 mooi gemiddeld cijfer te krijgen. Je kunt verder wel gewoon die editie wat jij in je bezit hebt aan je virtuele boekenplank toevoegen!

  XBW Members op Goodreads:

  En inmiddels hebben we zelfs een hippe Reading Club! Hier kun je afspraken maken om samen boeken te gaan lezen. Boeken wat jij geweldige aanraders vindt toevoegen aan de shelves. Of gewoon lid worden om te zien welke XBW members nog meer op GR zitten!
  [​IMG]

  Je hebt misschien een hippe iPhone, of een of andere vage Android machine. Je vraagt je dus af; gaat een site als GR, wat zich richt op het ouderwetse medium boeken, wel mee met de tijd en heeft het een app?
  Ja dat heeft het!

  Klik:
  [​IMG][​IMG]

  Ideaal om bv in de winkel snel een boek in te scannen om te zien of het iets is. En gratis!
  [​IMG]

  [​IMG]


  En we blijven maar doorblaten. Lezen we eigenlijk nog wel? Of praten we er inmiddels meer over dan dat we het daadwerkelijk doen? Laten we eens kijken:


  Net zoals bij de vorige topics kun je hier weer vrijuit praten over alles wat met boeken heeft te maken. Wat lees je nu? Wat is je favoriete genre? Heb je een crush op Murakami? Wat vond je van boek X? Wat was het slechtste boek OOIT? Wil je tips? Hardcover vs Paperback?

  Hoewel ze niet vaak voorkomen mag je hier ook best koopjes delen. Van boeken, niet van wasmachines!

  Note: Dit topic gaat niet over studieboeken.


  [​IMG]


  [​IMG]  Dus om het af te trappen zal ik maar iets over mij en mijn leesvoorkeuren vertellen.

  *ahem*

  Harry Potter.

  Goedendag.

  Ehm, dus. Dat kan beter... Mijn favoriete boeken zijn uiteraard die van de Harry Potter serie. Luchtig, spannend, fantasievol vermaak. Even lekker wegduiken in een andere realiteit.
  Dat wegduiken in een andere realiteit is sowieso ook de reden waarom ik altijd sci-fi en Fantasy prefereer als genre. In het reguliere leven wordt je al genoeg met je neus op de feiten gedrukt over de realiteit. Geef mij dan maar boeken waarmee ik even volledig van deze wereld ben, even de ellende van de dag vergeten. Boeken zijn voor mij vooral vermaak, je zal me dus niet snel een biografie of filosofisch boek zien lezen. In ieder geval niet voor mijn plezier!

  Ik heb als kind veel gelezen, toen een periode niks en toen kwam Harry Potter langs. Mijn liefde voor lezen bloeide toen weer op.
  Vroeger waren het boeken als Kippevel, de Griezelbus en alle Roald Dahl boeken. Maar ook toen al las ik ‘volwassen’ spannende boeken. Clive Cussler bijvoorbeeld. Maar ja, de verplichte boekenlijsten. Je kon opeens niet meer vrijuit kiezen wat je wilde lezen. Een van de verplichtingen was sowieso dat het van een Nederlandse schrijver moest afkomen. Vraag me niet waarom, maar zodra ik een Nederlandse naam op de cover zie staan kijk ik al snel verder.

  Door die verplichtingen vergeten was ik dat ik boeken lezen eigenlijk heel leuk vond. Het was toen ik Harry Potter ontdekte dat ik weer tot het besef kwam dat het eigenlijk heel leuk was. Sinds toen volop boeken gelezen en gekocht.

  Het lezen gaat wel altijd op een heel traag tempo. Zo ongeveer maar 1 hoofdstuk per dag (avond in mijn geval). Lekker lang het plezier rekken.

  Als je deel 1 van dit topic ook hebt gelezen dan is je misschien opgevallen dat het stukje tekst bij dit hoofdstuk tot nu toe precies hetzelfde is. Dat is natuurlijk omdat ik als persoon niet veranderd ben. Maar hier verander ik het. Destijds begon ik hier te vertellen hoe ik min of meer een tegenstander was van eReaders, maar toch uitkeek naar een leuk apparaatje.
  En dat heb ik gedaan. De keuze is gevallen op een iRiver Story HD, een zo basic mogelijk eReader om de leeservaring zo puur mogelijk te houden. En de eerste ervaringen ermee zijn toch positiever dan verwacht. Als je je de eerste pagina's eroverheen zet dat het geen echt boek is dan is het verhaal net zo spannend als het in een echt boek zou zijn. En dat eInk helpt écht. Ik zie mezelf nooit een boek op een PC of tablet lezen, maar met zo een display is het een genot.
  En ik heb nu toch al wat geld op boeken weten te besparen door ze als eBook te kopen!

  Mijn collectie:

  [​IMG]


  Foto's:
  [SPOILER1]Plaatjes zijn klikbaar, dus als je XXXL size wilt om de titels te kunnen lezen, klikkie!
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Now Reading
  [​IMG][/SPOILER1]


  De eReader:
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  Hippe bijpassende mapje. :cool:

  [​IMG]

  Groottevergelijking
  [​IMG]

  De diktevergelijking.
  [​IMG]
  [​IMG]

  Hoofdmenu. Simpel, weinig te doen. Ga verder met lezen of kies een ander boek uit.
  [​IMG]

  Een pagina uit een boek
  [​IMG]

  Vergelijking met een echt boek
  [​IMG]

  Lettertjes te klein? Zo opgelost.
  [​IMG]


  [​IMG]

  [​IMG]

  Hopsakee, nieuw deel. Er is nog steeds geen goede reden om een epiloog te hebben, het staat gewoon leuk. Dus ik zeg gewoon hetzelfde als de vorige keer: Veel plezier met het lezen, en vergeet niet hier te vertellen over je avonturen! En natuurlijk wel je avonturen spoilervrij houden, ik heb namelijk gehoord dat je naar de hel gaat als je spoilers verklapt!

  Oh, en ebooks hebben ook gevoelens, dus stop met ze zo te beledigingen.

  En staat je naam niet tussen de GR members, maar je bent er wel een? Of je naam staat er wel maar je wilt weggehaald worden? Laat even een berichtje achter, vul wat formulieren in en ik zal het binnen 6 weken proberen recht te zetten.
  [​IMG]
   
  Laatst bewerkt: 7 feb 2012
 2. Named

  Named Named

  Berichten:
  619
  Leuk Bevonden:
  7
  We kunnen er weer tegen aan, moet zeggen toch nog steeds de betere startpost van allen. Dulle, begint in de Erfenis eindelijk toch wat interessanter te worden, alle snelle veranderingen zijn er een beetje doorheen nu en voor me gevoel is het boek dan ook pas net echt begonnen.
   
 3. Shcaap

  Shcaap Liev Gastje

  Berichten:
  2.443
  Leuk Bevonden:
  4
  beetje anti android?

  Ik gebruik trouwens Aldiko om soms nog een paar bladzijden te lezen voor ik ga slapen.
   
 4. Lizza11

  Lizza11 Active Member

  Berichten:
  487
  Leuk Bevonden:
  0
  Het vorige deel ging snel zeg.
  Ik ga denk een dezer dagen ook eindelijk gebruik maken van onze e-reader. Heb er nu toch al een aantal boeken opstaan die ik wil lezen. En zo'n reader houdt toch beter vast als je in bed ligt, dan kan je tenminste wat beter liggen. :+
   
 5. Peter_Aragorn

  Peter_Aragorn Peter AragornNL

  Berichten:
  4.793
  Leuk Bevonden:
  1
  Iemand al begonnen in 'De stad van de dromende boeken'?
   
 6. DulleNL

  DulleNL I'm a little teapot Magic Member

  Berichten:
  36.665
  Leuk Bevonden:
  313
  Gelukkig. Heb er nu nog wat moeite mee om er echt in te komen. Misschien ook doordat Brisingr zo lang geleden is. Ben een beetje de situatie kwijt.
  Ik heb ook de hele tijd het gevoel dat de personages allemaal veel ouder zijn geworden, maar dat kan dus ook weer komen doordat Brisingr een paar jaar oud is en ik iedereen in gedachten ook een paar jaar ouder heb gemaakt. :+

  Het gevoel wat ik had tijdens de eerste 3 boeken moet iig nog terug komen.
  Helemaal niet. Heb zelf Android. ;) Wilde bij beide een beetje flauw doen, maar ik ben vergeten aanhalingstekens te zetten bij 'hippe' voor de iPhone. Zal mij wat interesseren wat iemand voor telefoon heeft. :b:

  Maar hey, ik ben iig blij om te zien dat er mensen zijn die de startpost ook nog echt lezen. :+
   
 7. Iris

  Iris psn: Irisistible

  Berichten:
  209
  Leuk Bevonden:
  56
  Een topic over lezen zonder de startpost te lezen... Dat is zoiets als vloeken in de kerk ;) .
   
 8. Shcaap

  Shcaap Liev Gastje

  Berichten:
  2.443
  Leuk Bevonden:
  4
  of een spel spelen voor het verhaal.
   
 9. R-Y

  R-Y let's pop

  Berichten:
  1.684
  Leuk Bevonden:
  4
  Lees op dit moment 'De Gevangene ' van John Grisham....wat een traag boek. Totaal geen spanning en kan niet wachten tot dat ik hem uit heb. Kan ik weer aan wat nieuws beginnen. Ben nog maar op de helft jammer genoeg, bah.
   
 10. Henrive

  Henrive zuur

  Berichten:
  401
  Leuk Bevonden:
  10
 11. Yellow 13

  Yellow 13 QOTY 2019 XBW.nl VIP

  Berichten:
  22.849
  Leuk Bevonden:
  2.766
  Nu een gedeelte van Sanctus gelezen. Ja, die met die groene appel op de voorkant en die groene letters in de titel.

  Tering, goed geschreven zeg. Misschien niet qua spanning en allerlei historische details, maar het is wel een mooi compleet puzzelstuk.

  @ Dulle: Had jij dat boek ook niet of wat dat onze koning van Gondor? :confused:
   
 12. DulleNL

  DulleNL I'm a little teapot Magic Member

  Berichten:
  36.665
  Leuk Bevonden:
  313
 13. Iris

  Iris psn: Irisistible

  Berichten:
  209
  Leuk Bevonden:
  56
  Goed om te weten. John Grisham had toch best wel een goede naam maar als een goede thriller ( althans, zo lijkt me de beschrijving van het boek) niet vlot leest dan haak ik af.
   
 14. R-Y

  R-Y let's pop

  Berichten:
  1.684
  Leuk Bevonden:
  4
  Inderdaad, de beschrijving lijkt interesses op te wekken, maar integendeel zelfs. Het kan natuurlijk nog omdraaien, dus ik hou men hier op de hoogte of het verhaal afwend naar beter.
   
 15. DulleNL

  DulleNL I'm a little teapot Magic Member

  Berichten:
  36.665
  Leuk Bevonden:
  313
  Begin nu bij Erfenis weer een beetje het Eragon/Oudste/Brisingr gevoel terug te krijgen. Dat drukke begin (zonder enige context) was nergens voor nodig, dit rustigere bevalt me veel meer. En geeft me kans om er weer in te komen.

  Ik denk dat als er niet een aantal jaar tussen de delen had gezeten ik minder problemen met het begin zou hebben gehad, want dan lees je het gewoon als 1 verhaal door. Nu werd je er op een vervelende manier midden in gegooid.
   
 16. Yellow 13

  Yellow 13 QOTY 2019 XBW.nl VIP

  Berichten:
  22.849
  Leuk Bevonden:
  2.766
  Je moet In het Geding maar eens proberen van hem. Deze is veel spannender en beter ontwikkeld. De Gevangene is waargebeurd en dat kan natuurlijk heel anders overkomen dan wanneer je de vrijheid wel hebt om te schrijven wat je wilt.

  In het Geding gaat over een proces tegen de tabaksindustrie. De film is er ook al, maar daar gaat het over de wapenindustrie.

  Boek heeft echt een plot waar je U tegen zegt. Heb het gelezen met heel veel interesse en naar het einde toe met steeds meer spanning.

  Advocaat van de Duivel is nog altijd zijn grootste topper.
   
 17. Lizza11

  Lizza11 Active Member

  Berichten:
  487
  Leuk Bevonden:
  0
  Kijk eens wat ik heb gekocht. :D

  [​IMG]

  Het enige 'jammere' is het feit dat de boeken een glimmende kaft hebben. Het zijn ook pockets, maar goed het is ook nauwelijks klaagwaardig aangezien ze er anders niet meer waren. En voor zo'n prijs kun je ze niet laten liggen. Nu komen er waarschijnlijk nog 2 Murakami's in mijn collectie en daarna heb ik ze allemaal wel geloof ik. ;)

  [​IMG]

  En deze moest ik ook gewoon meenemen, haar eerste boek (Taal is zeg maar echt mijn ding) was echt hilarisch, dus ben erg benieuwd naar deze.
   
 18. Lizza11

  Lizza11 Active Member

  Berichten:
  487
  Leuk Bevonden:
  0
  Afgelopen dagen alweer 2 boeken uitgelezen, Kronieken van Narnia en De Tijd Zelf (Harry Mulisch). Allebei mooie boeken, reviews moet je maar lezen op GR. ;)

  Oh, en toch wel mooie stats:

  [​IMG]

  :+
   
 19. Modder-Eter

  Modder-Eter XBW.nl VIP XBW.nl VIP

  Berichten:
  19.357
  Leuk Bevonden:
  2.798
  Waar kan je dat zien? :eek:
   
 20. DulleNL

  DulleNL I'm a little teapot Magic Member

  Berichten:
  36.665
  Leuk Bevonden:
  313
  Je profielpagina. ;) Onder je foto.
  Best reviewer
  Ja, zo kan ik het ook. :+ Met maar 1 stem in de top 50 komen. :p
   
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina